Vysvětlení režimů sloučení

Na počítačích se barvy vyjadřují číselnými hodnotami a režimy sloučení umožňují provádět s těmito hodnotami matematické výpočty. Režimy sloučení umožňují zkombinovat zdrojovou barvu se základní barvou a vytvořit tak novou barvu nebo efekt neboli výslednou barvu. V některých programech se režimům sloučení říká také režimy prolnutí.

U nástrojů pro malování režimy sloučení mění způsob, jakým se tahy štětcem kombinují s obrázkem. U objektů režimy sloučení mění způsob, jakým se barvy objektu kombinují s pozadím za objektem nebo s níže ležícími objekty.

 

Normální – nahradí základní barvu zdrojovou barvou. Je to výchozí režim sloučení.
Sečíst – sečte hodnotu zdrojové barvy a základní barvy.
Odečíst – sečte hodnotu zdrojové barvy a základní barvy a od výsledku odečte 255. Jelikož tento režim sloučení zachází s barevnými kanály jako se subtraktivními, výsledná barva není nikdy světlejší než základní barva. Například malováním modrou barvou na bílé vznikne modrá, malováním modrou barvou na černé vznikne černá.
Rozdíl – odečte hodnotu zdrojové barvy od hodnoty základní barvy a použije absolutní hodnotu výsledku. Má-li aktuální zdrojová barva hodnotu 0, základní barva se nezmění.
Násobit vynásobí hodnotu zdrojové barvy a základní barvy a výsledek vydělí číslem 255. Pokud nemalujete na bílé barvě, bude výsledek vždy tmavší než původní základní barva. Vynásobením černé jakoukoli barvou vznikne opět černá. Při vynásobení jakékoli barvy bílou barvou zůstane původní barva beze změny.
Dělit – vydělí hodnotu základní barvy hodnotou zdrojové barvy a zajistí, aby výsledek byl menší nebo roven číslu 255.
Pokud světlejší – nahradí základní barvu zdrojovou barvou, pokud zdrojová barva je světlejší než základní barva.
Pokud tmavší – nahradí základní barvu zdrojovou barvou, pokud zdrojová barva je tmavší než základní barva.
Texturovat – převede zdrojovou barvu do stupňů šedé a tuto jasovou hodnotu vynásobí hodnotou základní barvy.
Barva – použije hodnoty odstínu a sytosti zdrojové barvy a hodnotu světlosti základní barvy. Tento režim sloučení je opačný vzhledem k režimu sloučení Světlost.
Odstín – použije hodnoty odstínu zdrojové barvy a hodnoty sytosti a světlosti základní barvy.
Sytost – použije hodnotu sytosti zdrojové barvy a hodnoty světlosti a odstínu základní barvy.
Světlost – použije hodnotu světlosti zdrojové barvy a hodnoty odstínu a sytosti základní barvy. Tento režim sloučení je opačný vzhledem k režimu sloučení Barva.
Inverze – vytvoří výslednou barvu za použití doplňkové barvy ke zdrojové barvě. Tento režim sloučení invertuje hodnotu aktuální zdrojové barvy a invertovanou hodnotu aplikuje na základní barvu. Je-li hodnota zdrojové barvy 127, potom se barva nezmění, protože tato hodnota leží uprostřed barevného kruhu.
Logické A – aplikuje na hodnoty zdrojové barvy a základní barvy logický součin (AND).
Logické NEBO – aplikuje na hodnoty zdrojové barvy a základní barvy logický součet (OR).
Logické XOR – aplikuje na hodnoty zdrojové barvy a základní barvy logickou funkci XOR.
Za – aplikuje zdrojovou barvu na průhledné oblasti obrázku. Účinek je podobný, jako když se díváte skrz průhledné plochy 35milimetrového fotografického filmu, na kterých není žádná emulze.
Závoj – invertuje hodnoty zdrojové a základní barvy, vynásobí je mezi sebou a poté invertuje výsledek. Výsledná barva je vždy světlejší než základní barva.
Překrytí – vynásobí nebo překryje zdrojovou barvu podle hodnoty základní barvy.
Měkké světlo – aplikuje na základní barvu měkké, rozptýlené světlo.
Tvrdé světlo – aplikuje na základní barvu přímé, bodové světlo.
Zesvětlit barvu – napodobuje fotografickou techniku nazývanou nadržování, kterou se zesvětlují oblasti snímku zkrácením expozice.
Ztmavit barvu – napodobuje fotografickou techniku nazývanou vykrývání, kterou se ztmavují oblasti snímku prodloužením expozice.
Červená – aplikuje zdrojovou barvu na červený kanál obrázku v režimu RGB. Tento režim sloučení je k dispozici pouze v případě, že aktivní obrázek je typu RGB.
Zelená – aplikuje zdrojovou barvu na zelený kanál obrázku v režimu RGB. Tento režim sloučení je k dispozici pouze v případě, že aktivní obrázek je typu RGB.
Modrá – aplikuje zdrojovou barvu na modrý kanál obrázku v režimu RGB. Tento režim sloučení je k dispozici pouze v případě, že aktivní obrázek je typu RGB.
Azurová – aplikuje zdrojovou barvu na azurový kanál obrázku v režimu CMYK. Tento režim sloučení je k dispozici pouze v případě, že aktivní obrázek je typu CMYK.
Purpurová – aplikuje zdrojovou barvu na purpurový kanál obrázku v režimu CMYK. Tento režim sloučení je k dispozici pouze v případě, že aktivní obrázek je typu CMYK.
Žlutá – aplikuje zdrojovou barvu na žlutý kanál obrázku v režimu CMYK. Tento režim sloučení je k dispozici pouze v případě, že aktivní obrázek je typu CMYK.
Černá – aplikuje zdrojovou barvu na černý kanál obrázku v režimu CMYK. Tento režim sloučení je k dispozici pouze v případě, že aktivní obrázek je typu CMYK.

Kromě toho je režim sloučení Protáhnout dostupný pro seskupené objekty. Režim sloučení Protáhnout umožňuje režimům sloučení jednotlivých objektů ve skupině ovlivňovat barevné přechody s níže položenými objekty. Další informace naleznete v tématu Výběr režimu sloučení pro seskupené objekty.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.