Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Práce se skripty

Skripty jsou krátké programy používající programovací jazyk Corel SCRIPT k automatizaci jednoduchých úloh. Pokud máte například několik snímků, které jsou podexponované, můžete zaznamenat korektivní úpravy prováděné u první fotografie. Zaznamenané akce potom můžete přehrát u všech zbývajících fotografií a opravit je všechny najednou.

Pomocí ukotvitelného panelu Záznam můžete vytvářet záznamy, které lze uložit jako skripty pro pozdější použití. Dále můžete ukotvitelný panel Záznam použít k otevírání, úpravě a přehrávání záznamů a skriptů.

Vytváření záznamů a skriptů

Podle potřeby můžete zaznamenat posloupnost většiny operací prováděných pomocí klávesnice, na panelu nástrojů, z okna nástrojů, z nabídky a myší. Zaznamenávané operace jsou překládány na příkazy, které se zobrazí chronologicky v seznamu. Každý příkaz představuje jedno slovo, které vychází z názvu nabídky, plus název příkazu v této nabídce.

Některé operace jsou převáděny na parametry, které jsou vloženy do příkazu. Parametry se zaznamenávají, ale nezobrazují se v seznamu příkazů. Pokud například zvolíte barvu pro malbu a použijete pro snímek tah štětce, nezobrazí se v seznamu příkazů nástroje pro záznam výběr barvy. Místo toho je výběr barvy zaznamenán jako parametr nástroje pro malbu.

V aplikaci Corel PHOTO-PAINT nelze zaznamenat následující operace a příkazy:

Aby bylo možné záznam zpřístupnit pro další relace aplikace Corel PHOTO-PAINT, je nutné ho uložit jako skript. Skripty, které vytvoříte, můžete kdykoli načíst a přehrát.

Jako skript můžete uložit také seznam vrácených akcí. Pokud jste například nezaznamenali akce pro efekt, který budete chtít vytvořit znovu, můžete tyto operace uložit jako skript pomocí seznamu vrácených akcí. Skript vytvořený ze seznamu vrácených akcí zahrnuje všechny operace, které u obrázku provedete. Je proto možné, že bude nutné skript upravit, aby obsahoval pouze požadované příkazy.

Úprava záznamů a skriptů

Záznam nebo skript můžete upravit tak, že vložíte nové příkazy, nahrajete nové příkazy přes existující příkazy nebo odstraníte příkazy, které již v nich nemají být obsaženy.

Přehrávání záznamů a skriptů

Při přehrávání záznamu (skriptu) jsou zaznamenané příkazy použity pro aktivní obrázek. Záznam můžete přehrát pouze v aktuální relaci aplikace Corel PHOTO-PAINT. Chcete-li záznam použít i po příštím spuštění aplikace, je nutné jej uložit jako skript. Před přehráním záznamu (skriptu) je nutné zajistit, aby aktivní obrázek obsahoval součásti nezbytné pro úspěšné provedení zaznamenaných příkazů. Pokud například skript obsahuje příkazy, které jsou specifické pro objekty, nelze ho úspěšně použít pro obrázek, který žádné objekty neobsahuje.

Pro obrázek můžete použít i jen jediný příkaz ze záznamu (skriptu). Tato funkce je užitečná v případě, že chcete vyhodnotit výsledek konkrétního příkazu a teprve potom pro obrázek použít zbývající příkazy v záznamu (skriptu).

Před přehráním záznamu (skriptu) můžete dočasně vyloučit některé příkazy z posloupnosti. Zakázané příkazy lze znovu povolit, aniž by bylo potřeba záznam nebo skript znovu vytvořit.

Jeden nebo více skriptů je možné použít na více obrázků najednou; tomu říkáme dávkové zpracování. Pomocí této funkce lze provádět globální úpravy u více obrázků, aniž by bylo potřeba každý obrázek zvlášť otevřít a přehrát pro něj skript. Po dávkovém zpracování jsou obrázky uloženy buď v původním formátu souboru, nebo i v jiném formátu.

Postup při zobrazení ukotvitelného panelu Záznam Zp t nahoru
Postup při vytváření záznamu nebo skriptu Zp t nahoru

*

Jestliže je první akcí v záznamu příkaz pro uložení dokumentu, můžete návratem na první příkaz v záznamu obnovit původní obrázek.

Postup při ukládání seznamu vrácených akcí jako skriptu Zp t nahoru
Postup při otevírání skriptu Zp t nahoru
Vložení příkazů do záznamu nebo skriptu Zp t nahoru
Nahrazení příkazů v záznamu nebo skriptu Zp t nahoru
Odstranění příkazů ze záznamu nebo skriptu Zp t nahoru

*

Pokud ze skriptu odstraníte příkazy, je nutné skript nejprve uložit. Tím uložíte provedené změny a budete ho moci zavřít.

Postup při přehrávání záznamu (skriptu) Zp t nahoru

 

Klikněte na příkaz a klikněte na tlačítka Zapnout/Vypnout vybrané příkazy .
Klikněte na tlačítko Přejít na konec .
Postup při přehrávání skriptů pro více obrázků Zp t nahoru

*

Pokud ze seznamu Po dokončení zvolíte možnost Neukládat, budete moci před přepsáním původního obrázku zhodnotit výsledky.

 

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.