Přidávání, odebírání a spojování uzlů

Postup při přidání a odstranění uzlu

Postup při snížení počtu uzlů v objektu s křivkami

Postup při spojení koncových uzlů jedné podosnovy

Postup při spojení uzlů v několika podosnovách


Pokud přidáte uzly, zvětšíte počet segmentů, a tedy i možnosti ovládání tvaru objektu. Chcete-li tvar objektu zjednodušit, můžete uzly odstranit.

Pokud objekty s křivkami obsahují velký počet uzlů, je obtížné je upravovat a složitější je také jejich výstup na zařízení, jako jsou například kreslicí a vyřezávací plottery nebo gravírovací frézky. Počet uzlů v objektech s křivkami lze nechat snížit automaticky. Při zmenšení počtu uzlů dojde k odstranění uzlů, které se překrývají, a může dojít k vyhlazení objektu s křivkami. Tato funkce je vhodná ke snížení počtu uzlů v objektech importovaných z jiných aplikací.

Snížení počtu uzlů pro vyhlazení křivkových objektů

Počáteční a koncové uzly otevřené osnovy můžete spojit, jako například u čáry k vytvoření uzavřeného objektu. Tato funkce je vhodná k vyplnění objektu barvou, protože výplně lze použít pouze v uzavřených objektech. Informace o použití výplní naleznete v tématu Výplně.

Uzly objektu s křivkami lze zarovnat vodorovně nebo svisle.

Vodorovné zarovnání uzlů

Postup při přidání a odstranění uzlu Zp t nahoru

 

V okně nástrojů klikněte na nástroj Tvar , vyberte objekt s křivkami a dvakrát klikněte na místo, kam chcete uzel přidat.
V okně nástrojů klikněte na nástroj Tvar, vyberte objekt s křivkami a dvakrát klikněte na uzel.
Postup při snížení počtu uzlů v objektu s křivkami Zp t nahoru
Postup při spojení koncových uzlů jedné podosnovy Zp t nahoru

*

Můžete zavřít více podosnov objektu najednou, a to kliknutím na položku Objekt Spojit křivky a volbou nastavení v ukotvitelném panelu Spojit křivky. Další informace naleznete v tématu Spojování křivek.

Postup při spojení uzlů v několika podosnovách Zp t nahoru

*

Chcete-li spojit uzly z různých objektů s křivkami, je nejprve nutné je zkombinovat do jednoho objektu s křivkami a pak spojit koncové uzly nových podosnov. Informace o kombinování objektů naleznete v tématu Kombinování objektů.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)