Síťové výplně

Použití síťové výplně u objektu

Postup při vyplnění sítě barvou

Vyhlazení přechodů barev v síťové výplni

Postup při použití průhlednosti na síťovou výplň

Postup při nastavení výchozích vlastností síťových výplní


Když vyplníte objekt síťovou výplní, můžete vytvořit jedinečné efekty. Můžete například vytvořit hladké prolínání barev v libovolném směru bez nutnosti vytvořit přechod nebo kontury. Při použití síťové výplně určujete počet sloupců a řádků v mřížce a barvu průsečíků.

Když vytvoříte objekt se síťovou výplní, můžete výplň upravit přidáním nebo odstraněním uzlů nebo průsečíků. Síť lze také odstranit.

Na vázu byla použita síťová výplň.

Příklad síťové výplně

Pomocí nástroje Síť lze vytvářet hladké barevné přechody.

Síťovou výplň lze použít pouze na uzavřené objekty nebo na jednu osnovu. Chcete-li síťovou výplň použít na složitý objekt, musíte nejdřív vytvořit jednoduchý objekt vyplněný síťovou výplní, a poté z něj zkombinováním se složitým objektem vytvořit objekt PowerClip. Další informace o práci s objekty PowerClip naleznete v tématu Objekty PowerClip.

Ke skvrně v síťové výplni a k jednotlivým průsečíkům můžete přidat barvu. Můžete také namíchat barvy pro vzhled s výraznějším přechodem.

Vlevo: Přidání barvy do síťové výplně. Vpravo: Přesunutí průsečíku v síťové výplni umožňuje upravit rychlost změny barev.

Kromě toho můžete v síťové výplni vyhladit barvy a omezit tak ostré přechody mezi barvami. Můžete také odkrýt objekty ležící pod síťovou výplní tím, že na vybranou oblast použijete nastavení průhlednosti.

V tomto uměleckém díle od autorky Ariel Garaza Díaz na základě fotografie od Rikka Flohra byly použity síťové výplně.

Výchozí vlastnosti všech nových síťových výplní lze nastavit zadáním počtu řádků a sloupců v mřížce sítě.

Použití síťové výplně u objektu Zp t nahoru

 

Jednou klikněte dovnitř mřížky a klikněte na tlačítko Přidat průsečík na panelu vlastností.
Klikněte na uzel a na tlačítko Odstranit uzly na panelu vlastností.
Klikněte na tlačítko Vymazat síť na panelu vlastností.

*

Když objekt se síťovou výplní obsahuje barvu, úpravy průsečíků sítě ovlivní způsob přechodu mezi barvami.

*

Chcete-li změnit tvar celé oblasti sítě, můžete také uzly ohraničit rámečkem výběru nebo vybrat pomocí režimu ručního výběru. Chcete-li vybrat uzly ohraničujícím rámečkem, zvolte možnost Obdélníkový v seznamu Režim výběru na panelu vlastností a táhněte kolem uzlů, které chcete vybrat. Chcete-li vybrat uzly pomocí režimu ručního výběru, zvolte ze seznamu Režim výběru možnost Ruční a táhněte kolem uzlů, které chcete vybrat. Podržení klávesy Alt při tažení umožňuje přepínat mezi Obdélníkovým a Ručním režimem výběru.

Dvojím kliknutím do prostoru můžete přidat průsečík či uzel nebo můžete přidat jeden řádek dvojím kliknutím na řádek.

Postup při vyplnění sítě barvou Zp t nahoru

 

Vyberte část sítě, stiskněte klávesu Ctrl a pak klikněte na barvu na paletě barev.

*

Chcete-li použít barvu na celou oblast sítě, můžete také uzly vybrat pomocí obrysu nebo vybrat pomocí obrysu od ruky. Chcete-li vybrat uzly ohraničujícím rámečkem, zvolte možnost Obdélníkový v seznamu Režim výběru na panelu vlastností a táhněte kolem uzlů, které chcete vybrat. K výběru uzlů pomocí režimu ručního výběru vyberte ze seznamu Režim výběru tlačítko Ruční na panelu vlastností a táhněte kolem uzlů, které chcete ohraničit. Podržení klávesy Alt při tažení umožňuje přepínat mezi Obdélníkovým a Ručním režimem výběru.

Vyhlazení přechodů barev v síťové výplni Zp t nahoru
Postup při použití průhlednosti na síťovou výplň Zp t nahoru
Postup při nastavení výchozích vlastností síťových výplní Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)