Výběr řezů písem a písem

Změna písma

Postup při změně velikosti textu


Text představuje důležitý prvek v návrhu a rozvržení dokumentů. V aplikaci CorelDRAW si můžete vybrat řez písem, který je pro váš projekt nejvhodnější. Můžete zadat velikost písma a styl. Navíc můžete používat písma OpenType a dosáhnout tak jedinečného a výrazného stylu. Další informace naleznete v části Funkce OpenType. Výchozí měrné jednotky textu jsou body. Pro aktivní kresbu a všechny další kresby lze však měrné jednotky změnit. Informace o zobrazení náhledu písem naleznete v části Prohlížení písem.

Písma vs. řezy písem

„Písmo" a „řez písmem" jsou dva typografické termíny, které se často zaměňují, ale nemají stejný význam. Písmo představuje kolekci znaků, která obsahuje písmena, čísla a symboly jedné variace řezu písma, například tučné písmo nebo kurzívu. Řez písma, známý také jako rodina písem, je vytvořen až z několika písem, která sdílejí podobné návrhové charakteristiky. Jinými slovy písmo představuje mechanismus, který vám umožňuje vykreslit znaky na obrazovku nebo je vytisknout, zatímco řez písem, který zahrnuje styl a vizuální odlišení znaků, odkazuje na návrh a typ stylu.

Následující tabulka uvádí několik příkladů řezů písem a písem.

 

Výběr řezu písem

Řezy písem jsou k dispozici v různých tvarech a velikostech a mají jedinečné charakteristiky a výrazné kvality. Výběr správného řezu písem je důležité hledisko návrhu, protože může stanovit tón projektu. A co více, může pomoci efektivní komunikaci nebo jí bránit. Například pokud navrhnete plakát s řezem písem, který se obtížně čte, nebo nastavuje chybný tón, nemusí se vaše zpráva efektivně dostat k vašemu zamýšlenému publiku.

Řez písem použitý na slovo „Nabídka" vlevo je vhodnější pro nabídku kvalitního restaurantu než řez písem vpravo.

Zde naleznete několik základních tipů správného výběru řezu písma:

Změna písma Zp t nahoru

 

V okně Seznam písem vyberte požadovaný řez písma.
Zadejte hodnotu do pole Velikost písma.
V seznamu Styl písma vyberte požadovaný styl.

*

Písmo a jeho velikost můžete rovněž změnit z panelu vlastností.

Můžete také změnit styl písma vybraného textu kliknutím na tlačítko Tučné , Kurzíva nebo Podtržení na panelu vlastností.

Postup při změně velikosti textu Zp t nahoru

 

Klikněte na nástroj Výběr a přetáhněte jeden z rohových úchytů.
Klikněte na nástroj Výběr , stiskněte klávesu Alt a pak přetáhněte jeden z rohových úchytů.
Stisknutím klávesy Num Lock aktivujte numerickou klávesnici a pomocí nástroje Text vyberte text. Poté podržte klávesu Ctrl a na numerické klávesnici stiskněte klávesu 8.
Pomocí nástroje Text vyberte text. Poté podržte klávesu Ctrl a na numerické klávesnici stiskněte klávesu 2.

Klikněte na příkaz Nástroje Možnosti CorelDRAW. V levém podokně zobrazeného dialogového okna klikněte na příkaz Text a zadejte hodnotu do pole Krok změny velikosti pomocí klávesnice na stránce Zobrazení.

Klikněte na příkaz Nástroje Možnosti CorelDRAW. V levém podokně zobrazeného dialogového okna klikněte na příkaz Text a vyberte jednotku v seznamu zadejte hodnotu do pole Výchozí jednotky textu na stránce Zobrazení.

*

Velikost textu můžete také změnit v oblasti Znak ukotvitelného panelu Vlastnosti, a to výběrem velikosti ze seznamu Velikost písma.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)