Úprava barev ve výsledcích trasování

Postup při úpravě barev výsledku trasování


Při trasování zdrojového rastru aplikace vygeneruje barevnou paletu pro výsledek trasování. Barevná paleta používá barevný režim zdrojového rastru (například RGB nebo CMYK). Počet barev v barevné paletě je určený počtem barev ve zdrojovém rastru a vybraným přednastaveným stylem.

Můžete změnit barevný režim výsledku trasování a ve výsledku trasování lze zmenšit počet barev.

Trasovaná grafika obsahující 152 barev (vlevo); trasovaná grafika obsahující 5 barev (vpravo)

Seřazení barev

Chcete-li snadno upravit paletu barev, můžete řadit barvy podle podobnosti nebo četnosti. Řazení podle podobnosti uspořádá barvy podle odstínu a světlosti. Barvy s podobným odstínem a světlostí se na paletě barev zobrazí vedle sebe. Řazení podle četnosti uspořádá barvy v závislosti na tom, jak jsou používány ve výsledcích trasování. Nejpoužívanější barvy se zobrazí v horní části palety barev.

Výběr barev

Barvu můžete vybrat kliknutím na paletu barev pro každý výsledek trasování nebo kliknutím na barvu v okně náhledu. Můžete vybrat více barev.

Úpravy, slučování a odstraňování barev

Při úpravě barvy můžete vybrat barvu z jiného barevného modelu, než jsou barvy na paletě. Pokud například upravujete barvu ve výsledku trasování RGB, můžete změnit barvu na přímou barvu a vytvořit paletu míchaných barev. Funkci využijete, pokud výsledky trasování připravujete ke komerčnímu tisku.

Pomocí metody Obrysové trasování můžete slučovat a odstraňovat barvy.

Ve výchozím nastavení je při sloučení dvou nebo několika barev vytvořena nová barva zprůměrováním hodnot slučovaných barev. Slučované barvy jsou pak nahrazeny novou barvou. Změnou výchozího nastavení však můžete nahradit barvy, které budou sloučeny s první vybranou barvou. Další informace o změně výchozího nastavení naleznete v tématu Výchozí možnosti trasování.

Při odstranění barvy z palety barev dojde k nahrazení odstraněné barvy další barvou na paletě barev.

Použití a vytváření palet barev

Chcete-li, aby výsledek trasování obsahoval pouze barvy z určité palety barev, můžete otevřít požadovanou paletu v nástroji PowerTRACE. Barvy výsledku trasování jsou nahrazeny nejbližší barvou na barevné paletě.

Po úpravě barevné palety trasované grafiky můžete paletu uložit. Tím vytvoříte vlastní barevnou paletu, kterou budete moci používat v budoucnosti.

Postup při úpravě barev výsledku trasování Zp t nahoru

 

V seznamu Režim barev vyberte požadovaný barevný režim.
Zadejte hodnotu do pole Počet barev a klikněte mimo pole.
Stiskněte a podržte klávesu Shift a klikněte na první a poslední vzorek barvy vybíraného rozsahu na paletě barev.
Stiskněte a podržte klávesu Ctrl a klikněte na nesousedící vzorky barev na paletě barev.
Vyberte barvu, kterou chcete upravit, klikněte na tlačítko Úpravy a upravte nastavení v dialogovém okně Vybrat barvu.
Chcete-li určit způsob sloučení barev, otevřete kliknutím na tlačítko Možnosti dialogové okno Možnosti a vyberte možnost v oblasti Sloučení barev.
Klikněte na tlačítko Otevřít paletu barev , vyhledejte složku, ve které je paleta uložena, a klikněte na název souboru.
Klikněte na tlačítko Uložit paletu barev . V dialogovém okně Uložit paletu jako zadejte název do pole Název souboru.

*

Při použití metody Trasování metodou středové čáry nelze počet barev snížit a barvy nelze sloučit.

*

Pokud chcete zvětšit počet barev ve výsledku trasování, je zapotřebí upravit přednastavený styl nebo zvýšit množství detailů. Informace týkající se změny přednastaveného stylu nebo úrovně detailů naleznete v tématu Doladění výsledků trasování.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)