Úpravy stylů barev

Postup při úpravě stylu barvy

Úprava souladu barev

Použití pravidla v souladu barev

Úprava souladu barev


Individuální styl barvy i styl barvy v souladu lze upravovat.

Když upravujete soulad, můžete upravovat styly barev zároveň se zachováním vztahu mezi nimi, nebo můžete upravovat jednotlivé styly barev uvnitř souladu.

Změníte-li odstín hlavního stylu v přechodu, dojde k aktualizaci všech jeho podřízených odstínů s použitím nového odstínu a původních hodnot sytosti a jasu.

Pravidla souladu

Chcete-li posunout všechny barvy podle předem určené logiky a vytvořit různá barevná schémata (kombinace), můžete na soulad barev aplikovat pravidlo. Vybraná barva v souladu barev je považována za základní barvu a je použita jako reference k umístění zbývajících barev na barevném kruhu.

Dále můžete použít pravidlo souladu k vytvoření souladu barev zcela od začátku. Výsledný soulad barev obsahuje pět barev, které byly vytvořeny náhodně na základě vybraného pravidla, a základní barva je barva vybraná ze vzorníku souladu.

K dispozici jsou následující pravidla souladu.

Příklady souladů barev vytvořených zcela od začátku pomocí pravidel souladu

Ikony ve složkách souladu zobrazují, že soulady barev jsou založeny na jiných pravidlech souladu. Shora dolů: Podobné – zdůrazněné, podobné, doplňkové, jednobarevné, čtyřbarevné a tříbarevné.

Úprava souladů barev

Soulady barev můžete upravovat různými způsoby: odebráním dříve použitého pravidla souladu, nahrazením základní barvy protější barvou na barevném kruhu, přesouváním barev na různá ramena barevného kruhu a přetažením souladu barev na barevný kruh.

Barvy můžete vybírat z více souladů barev a současně je upravit. Tato funkce umožňuje úpravu více souladů barev vytvořených podle více pravidel současně bez odebrání pravidel.

Dále můžete v ukotvitelném panelu Styly barev převést styl barev na režim barev Stupně šedé.

Postup při úpravě stylu barvy Zp t nahoru

 

Vyberte styl barvy v ukotvitelném panelu Styly barev a zadejte nový název do pole názvu v horní části ukotvitelného panelu.
Klikněte na tlačítko Převést a vyberte režim barev z plovoucí nabídky.
Klikněte na tlačítko Převést a zvolte možnost Převést na přímé barvy.
Úprava souladu barev Zp t nahoru

*

Chcete-li upravit samostatný styl barvy v souladu, vyberte styl kliknutím na vzorek ve složce souladu, kliknutím na odpovídající volicí kroužek nebo vzorek v Editoru souladu.

Můžete měnit velikost oblasti Soulady barev tak, abyste mohli zobrazit dostupné soulady barev bez posouvání – stačí přesunout kurzor nad místo úchytu, a jakmile se změní na dvousměrnou šipku, přetáhněte okraj podokna.

Můžete změnit uspořádání souladů barev přetažením vzorku barvy.

Použití pravidla v souladu barev Zp t nahoru

 

Ujistěte se, že je povoleno tlačítko Rozmístit barvy a vyberte pravidlo souladu ze seznamu Pravidlo souladu .
Je-li tlačítko Rozmístit barvy deaktivováno, jsou zachovány vztahy barev v souladu barev.

*

Chcete-li odebrat dříve použité pravidlo nebo zahájit novou složku souladu, můžete ze seznamu Pravidlo souladu vybrat možnost Vlastní.

Úprava souladu barev Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Odebrat pravidlo souladu .
Klikněte na tlačítko Změnit na protější barvu .
Držte klávesu Alt a přetáhněte volicí kroužek na jiné rameno.
Klikněte na požadované styly barev, přitom držte klávesu Ctrl a přetáhněte volicí kroužek do editoru souladů.
Klikněte na tlačítko Převést a na možnost Převést na stupně šedi.

*

Dále můžete převést styl barev nebo soulad barev na režim stupňů šedé v ukotvitelném panelu Vytvořit styly barev, když vytváříte styl barev nebo soulad barev z vybraného objektu. Informace o získání přístupu k ukotvitelnému panelu Vytvořit styly barev naleznete v části Vytvoření stylu barvy nebo souladu z vybraného objektu.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)