Hledání, úpravy a převádění textu

Postup při hledání textu

Hledání a nahrazování textu

Hledání a nahrazování vlastností textu

Postup při úpravě textu

Postup při převodu textu


V dokumentu můžete vyhledat text a automaticky jej nahradit. Můžete také najít a nahradit vlastnosti textových objektů. Hledat můžete speciální znaky, jako je dlouhá pomlčka nebo volitelné rozdělení. Text lze upravovat přímo v okně kresby nebo v dialogovém okně.

Pro odstavcový text jsou k dispozici dodatečné možnosti formátování. Chcete-li použít tyto možnosti formátování na řetězcový text, je nejprve nutné převést řetězcový text na odstavcový text. A podobně speciální efekty můžete na odstavcový text použít tak, že jej převedete na řetězcový text. Převod textu může vést ke ztrátě veškerého formátování.

Odstavcový i řetězcový text lze převést na křivky. Převedením znaků na čáry a objekty křivek můžete přidávat, odstraňovat a přesouvat uzly jednotlivých znaků a měnit tak jejich tvar. Další informace naleznete v tématu Objekty s křivkami.

Při převodu textu na křivky je zachováván vzhled textu včetně písma, stylu, polohy a otočení znaků, mezer mezi znaky a všech ostatních nastavení textu a textových efektů. Na křivky jsou převedeny také všechny propojené textové objekty. Převedete-li na křivky odstavcový text v rámečku pevné velikosti, bude veškerý text, který se nachází mimo rámeček, odstraněn. Informace o přizpůsobení textu rámečku naleznete v části Formátování textu.

Postup při hledání textu Zp t nahoru

*

Chcete-li vyhledat speciální znaky, klikněte na šipku vpravo vedle pole Najít, vyberte požadovaný speciální znak a klikněte na tlačítko Najít další.

Hledání a nahrazování textu Zp t nahoru
Hledání a nahrazování vlastností textu Zp t nahoru
Postup při úpravě textu Zp t nahoru

 

*

Text převedený na křivky nelze upravovat.

*

Text lze také upravit kliknutím na položku Text Upravit text a provedením změn textu v dialogovém okně Upravit text.

Postup při převodu textu Zp t nahoru

 

Vyberte požadovaný text pomocí nástroje Výběr a klikněte na příkaz Text Převést na řetězcový text.
Vyberte požadovaný text pomocí nástroje Výběr a klikněte na příkaz Text Převést na odstavcový text.
Vyberte požadovaný text pomocí nástroje Výběr a klikněte na příkaz Objekt Převést na křivky.

*

Odstavcový text nelze převést na řetězcový text, pokud se nachází v propojeném rámečku, má přetékající text nebo jsou na něm použity zvláštní efekty.

*

Text můžete také převést na křivky kliknutím na nástroj Výběr, kliknutím pravým tlačítkem myši na text a kliknutím na možnost Převést na křivky.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)