Objekty s křivkami

Postup při převodu objektů na objekty s křivkami

Postup při zobrazení vlastností křivky


Objekt s křivkami má uzly a ovládací úchyty, pomocí kterých lze měnit tvar objektu. Objekt s křivkami může mít libovolný tvar složený z rovných nebo zakřivených čar. Uzly objektu se rozumí malé tvary, které se zobrazují podél obrysu objektu. Čára mezi dvěma uzly se nazývá segment. Segmenty mohou být křivkové nebo úsečkové. Každý uzel má pro každý křivkový segment, který je k němu připojený, jeden ovládací úchyt. Ovládací úchyty umožňují upravit zakřivení segmentu.

Součásti křivky: ovládací úchyty, segmenty a uzly

Objekty s křivkami vytvořené v aplikaci CorelDRAW sledují osnovu, která definuje jejich tvar. Osnova může být otevřená (například čára) nebo uzavřená (například elipsa) a může někdy obsahovat podosnovy. Další informace o osnovách a podosnovách najdete v části Rozdělení osnovy objektů s křivkami.

Většina objektů přidaných do kresby nepatří mezi objekty s křivkami s výjimkou spirál, ručních čar a Bézierových křivek. Pokud tedy chcete upravit tvar objektu nebo textového objektu, je třeba jej nejprve převést na objekt s křivkami.

Vlastnosti objektu s křivkami si můžete zobrazit v ukotvitelném panelu Vlastnosti.

Postup při převodu objektů na objekty s křivkami Zp t nahoru

*

Řetězcový text lze převést na křivky a následně upravit tvar jednotlivých znaků.

Rastry nelze převádět na objekty s křivkami.

Postup při zobrazení vlastností křivky Zp t nahoru

*

Převedení objektu na objekt s křivkami lze také provést výběrem objektu a následným kliknutím na tlačítko Převést na křivky na panelu vlastností.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)