Slovníček

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

A

aktivace bodů

Proces přidávání dat do objektů nebo skupin objektů tak, aby tyto objekty reagovaly například na přesunutí ukazatele myši nebo na kliknutí. Objektu můžete například přiřadit adresu URL a vytvořit z něj tak hypertextový odkaz na externí webovou stránku.

aktivní bod

Oblast objektu, na kterou lze kliknout a přejít tak na adresu určenou kódem URL.

aktivní oblast

Vzdálenost od pravého okraje, v níž se uplatňuje funkce dělení slov.

B

barevná hloubka

Maximální počet barev, které může obrázek obsahovat. Barevná hloubka je dána bitovou hloubkou obrázku a monitoru, na kterém je obrázek zobrazen. Například 8bitový obrázek může obsahovat až 256 barev, ale 24bitový obrázek může obsahovat přibližně 16 milionů barev. Obrázek ve formátu GIF je příkladem 8bitového obrázku; obrázek ve formátu JPEG je příkladem obrázku 24bitového.

barevný kanál

Osmibitová složka obrázku ve stupních šedé. Každý kanál reprezentuje úroveň jedné barevné složky v obrázku, například barevný model RGB má tři barevné kanály a barevný model CMYK čtyři. Současným zobrazením všech kanálů nebo jejich vytištěním příslušnými barevnými inkousty se docílí plného rozsahu barev v obrázku.

Viz také RGB a CMYK.

barevný model

Jednoduchý barevný graf definující rozsah barev zobrazovaných v barevném režimu. Příkladem může být barevný model RGB (červená, zelená, modrá), CMY (azurová, purpurová, žlutá), CMYK (azurová, purpurová, žlutá, černá), HSB (odstín, sytost, jas), HLS (odstín, světlost, sytost) a CIE L*a*b (Světlost a dvě barevné složky).

barevný nádech

Barevný nádech, který často vzniká na fotografiích v důsledku světelných podmínek nebo jiných faktorů. Fotografie pořízená v interiéru ve slabém žárovkovém světle může například mít žlutý nádech, zatímco exteriérová fotografie za plného slunečního svitu může mít modrý nádech.

barevný prostor

U elektronické správy barev jde o virtuální reprezentaci zařízení nebo rozsahu barev barevného modelu. K mapování hranic a tvaru barevného prostoru zařízení slouží software pro správu barev.

Viz také barevný rozsah.

barevný rozsah

Barevný rozsah (gamut) je rozsah barev, které lze reprodukovat nebo snímat prostřednictvím určitého zařízení. Monitor například zobrazuje jiný barevný rozsah než tiskárna – tento jev si vynucuje správu barev při převodu zdrojových obrázků na konečný výstup.

Bézierova křivka

Rovná nebo zakřivená čára tvořená segmenty, které jsou spojeny v uzlech. Každý uzel je opatřen ovládacími úchyty, pomocí nichž lze měnit řídicí úsečky a tím i tvar křivky.

bezztrátovost

Vlastnost komprese souborů, při níž zůstává obrazová kvalita po kompresi a dekompresi stejná jako u původního obrázku.

bílý bod

Hodnota bílé u barevného monitoru, která ovlivňuje zobrazení světlých tónů a kontrastu.

U korekce obrázků určuje bílý bod hodnotu světlosti, která je v rastrovém obrázku považována za bílou. V aplikaci Corel PHOTO-PAINT můžete nastavením bílého bodu zlepšit kontrast obrázku. Nastavíte-li například v histogramu obrázku s rozsahem jasů od 0 (nejtmavší) do 255 (nejsvětlejší) bílý bod na hodnotu 250, budou všechny pixely s hodnotou vyšší než 250 převedeny na bílé.

bitová hloubka

Počet binárních bitů definujících odstín nebo barvu jednotlivých pixelů v rastru. Pixely černobílého obrázku mají například hloubku 1 bit, protože mohou být pouze černé nebo bílé. Počet hodnot barvy, které lze vyjádřit pomocí dané bitové hloubky, je roven číslu 2 umocněnému na hodnotu bitové hloubky. Například pixel s bitovou hloubkou 1 může mít dvě hodnoty: (2 1=2) a pixel s bitovou hloubkou 2 hodnoty 4 (2 2 = 4).

Bitová hloubka se pohybuje v rozsahu 1 až 64 bitů na pixel (bpp) a určuje barevnou hloubku obrázku.

bod

Měrná jednotka používaná převážně v typografii k definování velikostí písma. Jednomu palci odpovídá přibližně 72 bodů, jedné jednotce pica pak 12 bodů.

C

černobílý režim barev

1bitový barevný režim, v němž jsou obrázky složeny z pixelů pouze dvou barev – černé a bílé – bez jakýchkoli mezistupňů. Tento barevný režim se používá pro perokresby a pro jednoduchou grafiku. Chcete-li vytvořit efekt černobílé fotografie, můžete použít barevný režim Stupně šedé.

Viz také stupně šedé.

černý bod

Hodnota jasu, která je v rastrovém obrázku považována za černou. V aplikaci Corel PHOTO-PAINT můžete nastavením černého bodu zlepšit kontrast obrázku. Nastavíte-li například v histogramu obrázku s rozsahem jasů od 0 (nejtmavší) do 255 (nejsvětlejší) černý bod na hodnotu 5, budou všechny pixely s hodnotou nižší než 5 převedeny na černé.

cílový objekt

Objekt, pro který použijete akci tvarování, například sloučení, oříznutí nebo průnik s jiným objektem. Cílový objekt si ponechává původní atributy výplně a obrysu. Tyto atributy jsou zároveň zkopírovány do zdrojových objektů použitých při provedení akce.

Viz také zdrojový objekt.

citlivost rozsahu

Možnost režimu palety, pomocí níž lze určit, která barva je při vytváření palety důležitá. Barvu můžete nastavit podle potřeby a zadat její důležitost při převodu.

CMY

Barevný režim pracující s azurovou, (Cyan), purpurovou (Magenta) a žlutou (Yellow) barevnou složkou. Tento režim se používá v tříbarevném tiskovém procesu.

CMYK

Barevný režim pracující s azurovou, (Cyan), purpurovou (Magenta), žlutou (Yellow) a černou (blacK) barevnou složkou. Tisk v režimu CMYK poskytuje dokonale černou barvu a bohatou škálu barevných tónů. V barevném režimu CMYK jsou hodnoty barev vyjadřovány v procentech. Hodnota 100 tedy znamená, že je daný inkoust nanášen v plné sytosti.

D

dělený přechod

Jednoduchý přechod rozdělený na dvě nebo více komponent pro vytvoření složeného přechodu. Objekt, u kterého je přechod rozdělen, se stává koncovým objektem jedné komponenty přechodu a počátečním objektem druhé komponenty.

DeviceN

Typ barevného prostoru a barevného modelu zařízení. Tento barevný prostor je složen z více komponent a umožňuje definovat barvu jiným způsobem než skládáním standardních tří (RGB) nebo čtyř (CMYK) barevných složek.

diakritické znaménko

Značka akcentu umisťovaná nad psaný znak, pod něj nebo přes něj, například čárka (á) nebo háček (ž).

dílek

Neviditelné dělicí body, k nimž je přitahován ukazatel.

dlaždice

Technika opakování malého obrázku na velké ploše. Často se používá k vytváření vzorovaných pozadí pro webové stránky.

dolní index

Textové znaky umístěné pod účařím ostatních znaků v řádku textu.

doplněk

Samostatný modul, který rozšiřuje funkce aplikace.

dpi (body na palec)

Hodnota udávající rozlišení tiskárny v bodech na palec. Běžné stolní laserové tiskárny tisknou s rozlišením 600 dpi. Osvitové jednotky tisknou s rozlišením např. 1270 nebo 2540 dpi. Tiskárny s vyšší hodnotou dpi poskytují hladší a čistší výstup. Pojem dpi se používá také k určování rozlišení skenerů a rastrových obrázků.

drátěný model

Obrysové zobrazení kresby, u kterého jsou skryty výplně, jsou však zobrazena vysunutí, čáry kontur a přechodové tvary. Rastry se zobrazují pouze jednobarevně.

Viz také jednoduchý drátěný model.

dvoutón

Obrázek v dvoutónovém barevném režimu je osmibitový obrázek ve stupních šedé, jehož odstín je upraven použitím jedné až tří dalších barev.

dvouúběžníková perspektiva

Efekt vytvořený prodloužením nebo zkrácením dvou stran objektu, čímž vzniká dojem, že se objekt ve dvou směrech vzdaluje pohledu.

dynamické vodicí linky

Dočasné vodicí linky, které se objevují v následujících přichytávacích bodech objektů – ve středu, v uzlech, v kvadrantech a na účaří textu.

E

expozice

Pojem z oblasti fotografie popisující množství světla použité k pořízení snímku (osvit). Pokud na obrazový snímač (v digitálním fotoaparátu) nebo film (v klasickém fotoaparátu) nedopadne dostatek světla, obrázek je příliš tmavý (podexponovaný). Pokud je na citlivý prvek nebo film propuštěno příliš mnoho světla, obrázek je příliš světlý (přeexponovaný).

F

filtr

Programové moduly převádějící digitální informace z jedné formy do jiné.

formátovaný text

Formátovaný text může obsahovat tučné písmo, kurzívu nebo podtržení, stejně jako různá písma, velikosti znaků a barvy textu. Dokumenty s formátovaným textem mohou také zahrnovat formátování stránek, např. okraje stránek, řádkový proklad nebo umístění tabulátorů.

FTP (File Transfer Protocol)

Metoda přenášení souborů mezi dvěma počítači. Na mnoha internetových serverech jsou k dispozici úložiště materiálů, k nimž lze získat přístup prostřednictvím protokolu FTP.

G

GIF

Formát grafických souborů navržený s cílem obsadit minimum místa na disku a umožnit snadnou výměnu těchto souborů mezi počítači. Tento formát se běžně používá na Internetu k publikování obrázků s 256 nebo méně barvami.

glyf (typografický)

Typografický glyf odpovídá jednomu znaku písma.

glyf

Úchyt ve tvaru kosočtverce, jehož tažením lze měnit tvar objektu.

H

histogram

Histogram je tvořen vodorovným sloupcovým grafem, do něhož jsou vyneseny počty pixelů v rastrovém obrázku na stupnici od 0 (nejtmavší) do 255 (nejsvětlejší). Levá část histogramu představuje tmavé tóny obrázku, střední část představuje střední tóny a pravá část představuje světlé tóny. Výška sloupců informuje o počtu pixelů s jednotlivými úrovněmi jasu. Velký počet pixelů ve tmavých tónech (levá strana histogramu) indikuje přítomnost velkých tmavých ploch v obrázku.

hodnota barvy

Sada čísel definujících barvu v určitém barevném režimu. V barevném režimu RGB například hodnota 255 pro červenou (Red) a nulová hodnota zelené (Green) a modré (Blue) dávají červenou barvu.

horní index

Textové znaky umístěné nad účařím ostatních znaků v řádku textu.

HSB (odstín, sytost, jas)

Barevný model, který definuje tři komponenty: odstín, sytost a jas. Odstín určuje barvu (žlutá, oranžová, červená atd.), jas určuje vnímaný jas (světlejší nebo tmavší barva) a sytost určuje výraznost barvy (od šedivé k čisté barvě).

HTML

Standard pro tvorbu webových stránek složený z kódových značek definujících strukturu a součásti dokumentu. Tyto značky slouží k formátování textu a k zahrnutí různých typů informací (například obrázků, zvuků, videa či animace) do vytvářené webové stránky.

hypertextový odkaz

Elektronický odkaz, který poskytuje přímý přístup z jednoho místa v dokumentu na jiné místo v témže dokumentu nebo do jiného dokumentu.

I

ideální tvary

Předdefinované tvary, například základní tvary, šipky, hvězdičky a odkazovací čáry. Ideální tvary jsou často opatřeny glyfy, pomocí nichž lze měnit vzhled tvarů.

ikona

Obrázek reprezentující nástroj, objekt, soubor nebo jinou položku v aplikaci.

instance symbolu

Jeden výskyt symbolu v kresbě. Instance symbolu automaticky přebírá všechny změny provedené v symbolu. Každá instance však může mít také jedinečné vlastnosti, například velikost, umístění nebo jednotnou průhlednost.

intenzita

Intenzita je hodnota udávající jas světlých pixelů v rastru ve srovnání s tmavšími středními tóny a tmavými pixely. Zvýšením intenzity lze dosáhnout oživení bílých ploch při zachování nízkého jasu v tmavých oblastech.

J

jas

Množství světla, které vyzařuje nebo odráží daný pixel. V barevném režimu HSB udává jasová hodnota, kolik bílé daná barva obsahuje. Jasová hodnota 0 například odpovídá černé (černý stín na fotografii), jasová hodnota 255 bílé (bílý odlesk na fotografii).

JavaScript

Skriptovací jazyk používaný na webu k přidávání interaktivních funkcí na stránky HTML.

jednoduchý drátěný model

Obrysové zobrazení kresby, u kterého jsou skryty výplně, vysunutí, kontury a přechodové tvary. Rastry se zobrazují pouze jednobarevně.

Viz také drátěný model.

jednotná výplň

Typ výplně používaný k nanesení jedné plné barvy na určitou plochu obrázku.

Viz také výplň.

jednoúběžníková perspektiva

Efekt vytvořený prodloužením nebo zkrácením jedné strany objektu, čímž vzniká dojem, že se objekt v jednom směru vzdaluje pohledu.

JPEG 2000

Zlepšená verze formátu souborů JPEG, která nabízí lepší kompresi a umožňuje připojit k souboru informace o obrázku a přiřadit určité oblasti obrázku jiný kompresní poměr.

JPEG

Formát fotografických obrázků, který nabízí kompresi s určitou ztrátou obrazové kvality. Vzhledem k možnostem komprese (až 20:1) a tím i malé velikosti souborů se obrázky ve formátu JPEG často používají k publikování na Internetu.

K

kaligrafický úhel

Úhel udávající orientaci pera vzhledem k povrchu kresby, obvykle úhel mezi osou hrotu kaligrafického pera a vodorovnou osou. Čára nakreslená pod kaligrafickým úhlem má velmi malou nebo nulovou tloušťku, se zvětšující se odchylkou od kaligrafického úhlu se však rozšiřuje.

kaskádový seznam stylů (CSS)

Rozšíření jazyka HTML umožňující zadat v rámci hypertextového dokumentu styl určující např. barvu, písmo nebo velikost písma. Informace o stylech může sdílet více souborů HTML.

Viz také HTML.

klipart

Hotové obrázky, které lze importovat do aplikací Corel a v případě potřeby upravit.

klon

Kopie objektu nebo oblasti obrázku, která je propojena s původním objektem nebo oblastí obrázku. Většina změn provedených ve zdroji je automaticky použita i v jeho klonech.

Viz také symbol.

knihovna

Kolekce definic symbolů zahrnutých do souboru aplikace CorelDRAW (CDR). Chcete-li použít tutéž knihovnu ve více kresbách, můžete ji exportovat do souboru ve formátu CSL (Corel Symbol Library).

kódování

Určuje znakovou sadu textu a umožňuje správně zobrazit text v příslušném jazyce.

kolmá čára

Čára, která se protíná s jinou čarou a svírá s ní pravý úhel.

konkávní

Dutý nebo zakulacený dovnitř jako vnitřek mísy.

kontrast

Tonální rozdíl mezi světlými a tmavými oblastmi obrázku. Vyšší hodnoty kontrastu odpovídají větším rozdílům a menšímu počtu stupňů mezi světlou a tmavou.

kontura

Efekt vytvořený přidáním rovnoměrně rozmístěných soustředných tvarů vně nebo dovnitř od okraje objektu. Tento efekt můžete použít také k vytváření vyřezávatelných obrysů pro výstup na zařízeních, jako jsou například kreslicí a vyřezávací plottery nebo gravírovací frézky.

konvexní

Zakřivený nebo zakulacený směrem ven, jako vnější povrch koule nebo kruh.

kotevní bod

Bod, který zůstává na místě při roztažení, změně měřítka, zrcadlovém převrácení nebo zkosení objektu. Kotvicí body odpovídají osmi úchytům, které se objeví při vybrání objektu, a středu výběrového rámečku označenému symbolem X.

kótovací čáry

Čára, která slouží k udávání velikosti objektů nebo vzdálenosti či úhlu mezi objekty.

kresba

Dokument, který vytváříte v aplikaci CorelDRAW.

kruhový převod

Převod dokumentu uloženého například ve formátu PDF (Portable Document Format) do jiného formátu, například DES (Corel DESIGNER), a poté zpět.

krytí

Vlastnost objektu, která určuje, do jaké míry je objekt neprůhledný. Objekt se 100% krytím je zcela neprůhledný. Klesá-li hodnota krytí pod 100 %, průhlednost objektu se zvyšuje.

Viz také průhlednost.

kurzorové klávesy

Směrové klávesy, které pohybují (posunují) vybranými objekty v malých krocích. Pomocí kurzorových kláves lze také měnit pozici kurzoru při zadávání nebo úpravách textu na obrazovce nebo v dialogovém okně.

L

Lab

Barevný model obsahující složku světlosti (L) a dvě chromatické složky: „a" (škála od zelené k červené) a „b" (od modré ke žluté).

lupa

Zmenšení nebo zvětšení měřítka zobrazení kresby. Zvětšením lze zobrazit více detailů, zmenšením větší plochu kresby.

LZW

Bezztrátová technika komprese souborů, kterou lze docílit menší velikosti souborů a kratší doby zpracování. Komprese LZW se nejčastěji používá u souborů GIF a TIFF.

M

měřítko

Proporcionální změna vodorovného a svislého rozměru objektu o zadanou procentuální část. Změníte-li například měřítko obdélníku o výšce 1 cm a šířce 2 cm o 150 %, získáte obdélník o výšce 1,5 cm a šířce 3 cm. Poměr stran 1:2 (výška k šířce) zůstane zachován.

metadata

Informace o objektech. K metadatům patří například názvy, komentáře a ceny přiřazené k objektům.

mezera

Prostor mezi sloupci textu. Při tisku prázdný prostor tvořený vnitřními okraji dvou protilehlých stránek.

mikroposun

Přesouvání objektu po velmi malých krocích.

Viz také posun a násobný posun.

miniatura

Zmenšená verze obrázku nebo ilustrace s nízkým rozlišením

místo úchytu

Oblast na panelu příkazů, kterou lze táhnout pomocí myši. Tažením za místo úchytu lze panel přesunout, zatímco tažení za jinou část panelu nemá žádný účinek. Umístění místa úchytu závisí na použitém operačním systému, na orientaci panelu a na tom, zda je panel ukotvený nebo plovoucí. K panelům příkazů s místy úchytů patří panely nástrojů, okna nástrojů a panel vlastností.

moaré

Vizuální efekt interferenčních křivek, který vzniká překrytím dvou pravidelných vzorů. Může se objevit například při překrytí dvou polotónových rastrů s různými úhly, hustotou a velikostí bodů. Moaré je nežádoucím důsledkem opakovaného rastrování obrázku s použitím jiné hustoty polotónů nebo stejné hustoty polotónů, ale s odlišným úhlem.

mřížka dokumentu

Rovnoměrně rozmístěné vodorovné a svislé linky, které slouží jako pomůcka při kreslení a uspořádávání objektů.

mřížka účaří

Rovnoměrně rozmístěné vodorovné čáry odpovídající linkovanému sešitu, které pomáhají se zarovnáním textu a objektů.

mřížka

Rovnoměrně rozmístěné vodorovné a svislé linky, které slouží jako pomůcka při kreslení a uspořádávání objektů.

Viz také mřížka dokumentu.

N

nádech

Při úpravách fotografií pojem nádech často označuje částečně průhlednou barvu použitou na celý obrázek. Nazývá se také barevný nádech.

V kontextu tisku pojem nádech označuje světlejší tón barvy vytvořený rastrováním polotónů, například u přímých barev.

Viz také polotóny.

nadřízená barva

Původní styl barvy, který lze uložit a použít pro objekty v kresbě. Z nadřízené barvy je možné vytvářet podřízené barvy.

Viz také podřízená barva.

nakreslený tah

Tah, který umožňuje skicovat pomocí nástroje LiveSketch. Nakreslené tahy jsou nastaveny a převedeny na Bézierovy křivky podle času a vzdálenosti mezi nimi.

násobný posun

Přesouvání objektu po velkých krocích kombinací klávesy Shift s klávesami se šipkou. Vzdálenost, o kterou se objekt posunuje, je určena vynásobením hodnoty násobného posunu a hodnoty posunu.

Viz také posun a mikroposun.

navigátor dokumentu

Oblast v levém dolním rohu okna aplikace obsahující ovládací prvky pro přecházení mezi stránkami a přidávání stránek. V navigátoru dokumentu se rovněž zobrazuje číslo aktivní stránky a celkový počet stránek v kresbě.

netisknutelné znaky

Položky, které se zobrazují na obrazovce, ale netisknou se. Patří sem pravítka, vodicí linky, čáry mřížky, skrytý text a symboly formátování, například mezery, pevné konce řádků, tabulátory a odsazení.

O

obálka

Uzavřený tvar, jehož umístěním okolo objektu lze změnit tvar objektu. Obálka se skládá ze segmentů spojených uzly. Po umístění obálky okolo objektu lze přesouváním uzlů měnit tvar objektu.

objekt (CorelDRAW)

Obecné označení jakékoli položky, kterou vytvoříte nebo umístíte v kresbě. K objektům patří čáry, tvary, grafika a text.

objekty s křivkami

Objekt s uzly a ovládacími úchyty, jejichž přesouváním lze měnit tvar objektu. Objekt s křivkami může mít libovolný tvar složený z rovných nebo zakřivených čar.

obrázková mapa

Grafika v dokumentu HTML s oblastmi, na které lze kliknout a přejít tak na určité místo na webu, do jiného dokumentu HTML nebo na jinou grafiku.

obrys

Čára definující tvar objektu.

obsah

Objekt nebo objekty umístěné v objektu kontejneru při použití efektů PowerClip.

Tento pojem se také používá pro označení grafických zdrojů dodávaných spolu s produktem, například klipartu, fotografií, symbolů, písem a objektů.

odkládací disk

Prostor na pevném disku, který aplikace používají k umělému zvětšování paměti dostupné v počítači.

odstavcový text

Typ textu, u kterého lze používat možnosti formátování a přímo upravovat velké bloky textu.

odstín

Vlastnost barvy, která umožňuje klasifikovat barvy podle názvů. K odstínům patří například modrá, zelená a červená.

okno kresby

Část okna aplikace, kde vytváříte, přidáváte a upravujete objekty.

omezení špičatosti

Hodnota určující, za jakých podmínek mají dvě čáry, které se setkávají v ostrém úhlu, přejít od špičatého vrcholu k zešikmenému.

omezující klávesa

Klávesa, která po stisknutí omezí kreslení nebo úpravy na tvar nebo na úhel. Výchozí klávesou je Ctrl. Výchozí klávesu můžete změnit na Shift, standard systému Windows, na stránce nástroje Výběr dialogového okna Možnosti.

oříznutí

Odstranění nepotřebných oblastí obrázku beze změny rozlišení zbývající části.

osnova

Základní komponenta, z níž se skládají objekty. Osnova může být otevřená (například úsečka) nebo uzavřená (například kružnice) a může ji tvořit jediný úsečkový nebo křivkový segment nebo více spojených segmentů.

ostrý uzel

Bod nebo roh vytvořený v průsečíku dvou křivek.

osvitová jednotka

Zařízení s vysokým rozlišením, které vytváří výstup na filmy nebo na světlocitlivé papíry používané při výrobě desek pro tiskařské lisy.

otevřený objekt

Objekt definovaný osnovou, jejíž počáteční bod není shodný s koncovým.

otočit

Změna umístění a orientace objektu rotací kolem středu otáčení.

ovládací úchyty (CorelDRAW)

Úsečky s úchyty, vycházející z uzlu na křivce, kterou upravujete pomocí nástroje Tvar. Ovládací úchyty určují úhel, pod kterým křivka uzlem prochází.

P

paleta barev

Kolekce plných barev, odkud můžete vybírat barvy pro výplně a obrysy.

PANOSE, nahrazování písem

Funkce, která umožňuje vybrat náhradní písmo v případě, že otevřete soubor obsahující písmo, které v počítači není nainstalováno. Tuto náhradu lze definovat buď pouze pro aktuální pracovní relaci, nebo trvale, takže při uložení a novém otevření souboru již bude náhradní písmo použito automaticky.

PANTONE, výtažkové barvy

Barvy definované systémem PANTONE Process Color, založeném na barevném modelu CMYK.

pero citlivé na tlak

Pero tabletu, který můžete použít pro přístup k příkazům a ke kreslení obrázků. Chcete-li tuto možnost využít v aplikaci CorelDRAW, musíte nainstalovat pero citlivé na tlak s tabletem a odpovídající ovladače.

písma TrueType

Specifikace písem vyvinutá společností Apple. Písma TrueType se tisknou tak, jak se zobrazují na obrazovce, a jejich velikost lze libovolně měnit.

písmo

Sada znaků s jednotným stylem (například kurzíva), duktem (například tučné) a velikostí (například 10 bodů) pro určitý řez písma, například Times New Roman.

pixel (bod)

Barevná ploška, která tvoří nejmenší možnou část rastru.

Viz také rozlišení.

plovoucí objekt

Rastr bez pozadí. Plovoucí objekty nazýváme také fotografické objekty nebo obrázkové výřezy.

PNG (Portable Network Graphics)

Formát grafických souborů navržený pro prohlížení obrázku na webu. Do tohoto formátu lze importovat grafiku s 24bitovými barvami.

počátek

Bod v okně kresby, v němž se protínají pravítka.

podexponování

Nedostatek světla v obrázku.

Viz také expozice.

podosnovy (CorelDRAW)

Podosnovy představují základní křivky a tvary, ze kterých se vytváří jednotlivé objekty s křivkami.

podřízené barvy

Styl barvy vytvořený jako tón jiného stylu barvy. U většiny dostupných barevných modelů a palet mají podřízené barvy stejný odstín jako nadřízená barva, ale jiné úrovně sytosti nebo jasu.

Viz také nadřízená barva.

poloměr

U filtru Prach a škrábance nastavuje počet pixelů obklopujících poškozenou oblast, které jsou při aplikaci filtru použity.

polotón

Obrázek převedený z obrázku se souvislými barevnými tóny na černobílý obrázek obsahující tečky různé velikosti.

poměr stran

Poměr šířky obrázku k jeho výšce (vyjádřený matematicky ve tvaru x:y). Obrázek o rozměrech 640 x 480 pixelů má například poměr stran 4:3.

posouvání(CorelDRAW)

Posouvání stránky kresby v okně kresby. Posouváním stránky se mění zobrazená část stránky stejným způsobem jako při posouvání obsahu okna kresby nahoru, dolů, doleva nebo doprava pomocí posouvacích pruhů. Při práci ve vysoké úrovni zvětšení, když není zobrazena celá kresba, můžete posunutím stránky rychle zobrazit skryté části kresby.

postscriptová výplň

Typ texturové výplně definovaný pomocí jazyka PostScript.

posun od účaří

Proces posunutí textů nad nebo pod účaří.

posun

Přesouvání objektu po jednotlivých krocích.

Viz také mikroposun a násobný posun.

PowerClip, efekt

Způsob uspořádání objektů, který umožňuje, aby byl jeden objekt umístěn uvnitř druhého.

PowerClip, objekt

Objekt vytvořený umístěním objektů (objekty obsahu) dovnitř jiných objektů (objekty kontejneru). Pokud je objekt obsahu větší než objekt kontejneru, dojde k automatickému oříznutí objektu obsahu. Viditelný je pouze obsah, který se vejde do objektu kontejneru.

pracovní plocha

Konfigurace nastavení určující uspořádání jednotlivých příkazů, panelů a tlačítek po spuštění aplikace.

pracovní plocha

Oblast kresby, ve které můžete experimentovat a vytvářet objekty pro pozdější použití. Tato plocha se nachází vně okrajů stránky kresby. Objekt, který chcete použít, můžete z pracovní plochy přetáhnout na stránku kresby pomocí myši.

práh

Úroveň tolerance k tonálním odchylkám v rastru.

pravítko

Vodorovný nebo svislý pruh s jednotkovou stupnicí, který slouží k určování velikosti a umístění objektů. Pravítka se standardně zobrazují vlevo a podél horního okraje okna aplikace, lze je však skrýt nebo přesunout.

přechod

Efekt vytvořený prolnutím jednoho objektu do jiného postupnou přeměnou tvarů a barev.

přechodová výplň

Plynulý přechod dvou nebo více barev použitý v oblasti obrázku, sledující přímou, kruhovou, kónickou nebo čtvercovou dráhu. Dvoubarevné přechodové výplně jsou tvořeny přímým přechodem z jedné barvy do druhé, zatímco vlastní výplně mohou obsahovat přechody mnoha barev.

přechodový krok

Barevné odstíny tvořící vzhled přechodové výplně. Čím více kroků výplň tvoří, tím hladší je přechod z jedné barvy do druhé.

předloha

Objekt, z nějž byl vytvořen klon. Většina změn provedených v předloze je automaticky použita i v jejím klonu.

přeexponování

Příliš velké množství světla v obrázku, v jehož důsledku obrázek působí vybledle.

Viz také expozice.

přesah barev

Tiskařský pojem popisující metodu překrývání barev s cílem vykompenzovat nedostatečně zarovnané barevné výtažky (chybný soutisk). Díky této metodě lze zabránit výskytu bílých mezer mezi sousedícími odlišnými barvami na bílé stránce.

Viz také rozšíření objektu, rozšíření pozadí a přetisk.

přesah

Část vytištěného obrázku, která se nachází za okrajem stránky. Přesah zaručuje, že po svázání a oříznutí bude výsledný obrázek pokrývat celý papír až k okrajům.

přesah

Viz přesah barev.

přetisk

Přetisku se dosahuje tiskem jedné barvy přes druhou. V závislosti na zvolených barvách se mohou přetiskované barvy mísit a vytvořit novou barvu, nebo horní barva překryje dolní. Přetiskem tmavé barvy přes světlou se často řeší problémy se soutiskem, kdy nejsou jednotlivé separace přesně vyrovnány.

Viz také přesah barev, rozšíření pozadírozšíření objektu.

převzorkovat

Změna rozlišení a rozměrů rastru. Při převzorkování na vyšší rozlišení velikost obrázku roste, při převzorkování na nižší rozlišení klesá. Převzorkováním s pevným rozlišením je možné beze změny rozlišení změnit velikost obrázku přidáním nebo odebráním pixelů. Převzorkování s proměnným rozlišením ponechává počet pixelů beze změny a upraví velikost obrázku, takže výsledný obrázek bude mít oproti originálu vyšší nebo nižší rozlišení.

přichytit

Automatické vynucené zarovnání zakreslovaného nebo přesouvaného objektu podle bodu na mřížce, vodicí linky nebo jiného objektu.

přímá barva

V komerčním tisku jde o samostatně tištěnou barvu. Pro každou přímou barvu je nutné vyrobit samostatnou tiskovou desku.

profil barev

Popis způsobu zacházení s barvami a charakteristik zařízení.

progresivní

U obrázků ve formátu JPEG metoda, která umožňuje rychle vykreslit celý obrázek v nízkém blokovém rozlišení. V průběhu načítání obrazových dat se kvalita obrazu postupně zlepšuje.

proklad

Vzdálenost mezi řádky textu. Proklad je důležitým aspektem ovlivňujícím čitelnost i vzhled textu.

prokládání

U obrázků ve formátu GIF jde o metodu, která umožňuje obrázek na webu zobrazit nejprve rychle a v nízkém rozlišení. Po načtení veškerých obrazových dat se kvalita obrázku zlepší.

prolnutí

Úroveň ostrosti na okrajích stínu.

propojení

Proces umístění objektu vytvořeného v jedné aplikaci do dokumentu vytvořeného v jiné aplikaci. Propojený objekt je i nadále umístěn ve zdrojovém souboru. Chcete-li změnit objekt propojený se souborem, musíte úpravu provést ve zdrojovém souboru.

průhlednost

Vlastnost objektu, která určuje, do jaké míry je objekt průhledný. Nižším hodnotám průhlednosti odpovídají vyšší hodnoty krytí a tedy horší viditelnost podkladových položek nebo obrázků.

Viz také krytí.

průsečík

Bod, v němž se kříží dvě čáry.

R

rastr

Obrázek složený z matice pixelů (bodů).

Viz také vektorová grafika.

rastrový obrázek

Obrázek, který byl vykreslen ve formě pixelů. Rastrové obrázky vytváříte například při převodu souborů s vektorovou grafikou na rastrové soubory.

řetězcový text

Typ textu vytvářeného pomocí nástroje Text. Řetězcový text slouží k přidávání krátkých řádků textu, například nadpisů, a k použití grafických efektů, jako je například umístění textu na osnovu, vytváření efektů vysunutí a přechodů a dalších speciálních efektů. Řetězcový text může obsahovat až 32000 znaků.

režim barev

Systém definující počet a druh barev, které tvoří obrázek. Příkladem může být černobílý režim, režim stupňů šedé, RGB, CMYK a režim palety.

režim palety

Osmibitový režim barev, v němž lze zobrazit obrázky s nejvýše 256 barvami. Převedením složitého obrázku do režimu palety můžete zmenšit velikost souboru a dosáhnout přesnější kontroly nad barvami použitými obsaženými v obrázku.

RGB

Barevný režim, v němž jsou všechny barvy vytvářeny kombinací tří barev světla (červená, zelená a modrá) v různých intenzitách. Červenému, zelenému i modrému kanálu jsou přiřazeny hodnoty v rozsahu od 0 do 255. Systém RGB používají k vytváření nebo detekování barev monitory, skenery i lidské oko.

řídicí objekt

Původní objekt použitý k vytváření efektů, jako jsou obálky, vysunutí, stíny, kontury a objekty vytvořené pomocí nástroje Malířské techniky. Změny provedené v řídicím objektu určují vzhled efektu.

rollover

Změna vzhledu interaktivního objektu nebo skupiny objektů při kliknutí nebo přesunutí ukazatele myši.

rozlišení obrázku

Počet pixelů na palec v rastru udávaný v ppi (pixely na palec) nebo dpi (body na palec). Rastr s nízkým rozlišením může být na pohled hrubší (zrnitější). Vyšší rozlišení umožňuje dosáhnout hladších obrázků, současně však zvětšuje velikost souborů.

rozlišení

Množství detailů, které jsou obsaženy v obrázku nebo které dokáže zpracovat vstupní, výstupní nebo zobrazovací zařízení. Rozlišení se udává v jednotkách dpi (body na palec) nebo ppi (pixely na palec). Obrázek s nízkým rozlišením může být na pohled hrubší (zrnitější). Vyšší rozlišení umožňuje vytvářet kvalitnější obrázky, současně však zvětšuje velikost souborů.

rozpoznávání tvarů

Schopnost rozpoznávat a převádět ručně nakreslené tvary do přesných forem. Chcete-li využívat rozpoznávání tvarů, musíte použít nástroj Inteligentní kreslení. Pak můžete například čtyřmi tahy pera načrtnout obdélníkový tvar a aplikace tyto rukou nakreslené čáry převede na přesný obdélník.

rozptylování

Proces používaný k simulaci většího počtu barev v případě, že je k dispozici pouze omezený počet barev.

rozšíření objektu

U komerčního tisku typ přesahu, který spočívá v rozšíření objektu v popředí do pozadí.

rozšíření pozadí

U komerčního tisku způsob vytvoření přesahu, který spočívá v rozšíření objektu na pozadí do objektu v popředí.

Rychlé opravy

Funkce, která při psaní automaticky doplňuje zkratky na celá slova a opravuje chyby. Funkce Rychlé opravy může automaticky převádět první písmena ve slovech na velká nebo opravovat běžné překlepy a pravopisné chyby, například nahrazovat zkratku „fa" slovem „firma" nebo chybně napsané slovo „ajko" správným „jako".

S

šablona

Předdefinovaná sada informací nastavující velikost stránky, orientaci, pozici pravítek a údaje o mřížce a vodítcích. Šablona může obsahovat také grafiku a text, které lze dále upravovat.

Schránka

Oblast používaná k dočasnému ukládání vyjmutých nebo zkopírovaných informací. Informace jsou ve schránce uloženy do okamžiku, kdy vyjmete nebo zkopírujete nové informace a nahradíte jimi předchozí obsah schránky.

segment

Úsečka nebo křivka mezi uzly v objektu s křivkami.

separace barev

U komerčního tisku proces rozdělení barev kompozitního obrázku na výtažky – samostatné obrázky ve stupních šedi (po jednom pro každou primární barvu původního obrázku). V případě obrázku v barevném modelu CMYK je nutné vytvořit čtyři výtažky (po jedné pro azurovou, purpurovou, žlutou a černou barvu).

síťová výplň

Typ výplně, který umožňuje přidávat barevné skvrny dovnitř vybraného objektu.

skript CGI

Externí aplikace spouštěná serverem HTTP v odezvě na akci, kterou provedete ve webovém prohlížeči, například kliknutí na odkaz, obrázek nebo jiný interaktivní prvek webové stránky.

skupina

Sada objektů, které se chovají jako jedna jednotka. Operace provedená se skupinou je použita stejným způsobem pro všechny její objekty.

slitek (ligatura)

Znak vytvořený spojením dvou nebo více písmen.

sloučení

Kombinování dvou objektů do jediného objektu s křivkami se společným obrysem. Zdrojový objekt je sloučen s cílovým objektem a takto vytvořený nový objekt přebírá atributy výplně a obrysu cílového objektu.

sloučený objekt

Objekt vytvořený sloučením dvou nebo více objektů a převedením na jeden objekt s křivkami. Sloučený objekt přebírá atributy výplně a obrysu naposledy vybraného objektu. Plochy, na kterých se překrývá sudý počet objektů, nemají žádnou výplň. Plochy, na kterých se překrývá lichý počet objektů, jsou vyplněny. Obrysy původních objektů zůstávají viditelné.

složený přechod

Přechod vytvořený mezi počátečním nebo koncovým objektem jednoho přechodu a jiným objektem.

soubor s animací

Soubor, který podporuje zobrazení animací a videa, například animovaný soubor GIF nebo soubor QuickTime (MOV).

stín

Trojrozměrný stínový efekt, který objektům dodává reálnější vzhled.

stránka kresby

Část okna kresby orámovaná obdélníkem se stínovým efektem.

stránka předlohy

Virtuální stránka obsahující globální objekty a nastavení vodicích linek a mřížky, které se vztahují na všechny stránky v dokumentu.

střed otáčení

Bod, kolem nějž se objekt otáčí.

středový bod

Bod, který dělí Bézierovu křivku na dvě stejně dlouhé části.

stupně šedé

Barevný režim, v němž se zobrazují obrázky využívající 256 odstínů šedé barvy. Každá barva je definována jako hodnota v intervalu od 0 do 255, kde 0 je nejtmavší (černá) a 255 nejsvětlejší (bílá). Obrázky ve stupních šedé, zvláště fotografie, se často označují jako „černobílé".

styl textu

Sada atributů, které určují vzhled textu. Existují dva typy stylů textu: styly řetězcového textu a styly odstavcového textu.

styl

Sada atributů určující vzhled objektů určitého typu. Existují tři typy stylů: styly grafiky, styly textu (řetězcový a odstavcový) a styly barev.

stylus

Pero používané v kombinaci s tabletem, které umožňuje simulovat tahy štětcem. Pero citlivé na tlak dovoluje měnit vzhled jednotlivých tahů jemnými změnami tlaku.

subtraktivní barevný model

Barevný model, např. CMYK, u něhož se barvy vytvářejí odečítáním vlnových délek světla odraženého od objektu. Barevný inkoust má například modrou barvu proto, že pohlcuje všechny barvy s výjimkou modré.

šum

V kontextu úprav rastrů náhodné pixely na ploše rastru, které připomínají zrnění na televizní obrazovce.

světlost

Úroveň jasu společná pro průhlednost a objekt, na který je použita. Je-li například použita průhlednost pro objekt jasné barvy, barva průhlednosti převezme srovnatelnou úroveň jasu. Totéž platí pro průhlednost použitou na objekt tmavé barvy – průhlednost převezme odpovídající úroveň tmavosti.

světlý tón, stín a střední tón

Pojmy popisující jas pixelů v rastrovém obrázku. Hodnoty jasu se mohou pohybovat v rozsahu od 0 (nejtmavší) do 255 (nejsvětlejší). Pixely v první třetině tohoto rozsahu považujeme za tmavé tóny, pixely v druhé třetině za střední tóny a pixely v poslední třetině za světlé tóny. Úpravou světlých, tmavých nebo středních tónů můžete prosvětlit nebo ztmavit příslušné oblasti obrázku. Vynikající pomůckou pro zobrazení a vyhodnocení světlých, tmavých a středních tónů v obrázcích je histogram.

symbol

Opakovaně použitelný objekt nebo skupina objektů. Symbol je definován vždy pouze jednou a v kresbě na něj lze odkazovat opakovaně.

sytost

Čistota (živost) barev vyjádřená jako nepřítomnost bílé. Barva se 100% sytostí neobsahuje žádnou bílou složku. Barva s 0% sytostí je odstín šedé.

T

tabulátory s vodicím znakem

Řada znaků umístěných mezi části textu oddělené tabulátory, která pomáhá čtenáři orientovat se na řádcích s širokými mezerami. Tabulátory s vodicím znakem se často používají namísto běžných tabulátorů, zejména před textem zarovnaným doprava, jako například v seznamech nebo obsahu knihy.

tabulka klávesových zkratek

Soubor obsahující seznam klávesových zkratek. Výběr aktivní tabulky závisí na tom, jakou úlohu právě provádíte.

tečna

Přímka, která se dotýká křivky nebo elipsy v jednom bodě, ale přitom ji v tomto bodě neprotíná.

teplota

Metoda popisující barvu světla pomocí hodnot ve stupních Kelvina – nižší hodnoty odpovídají podmínkám tlumeného osvětlení, které způsobuje oranžový nádech, jako je například světlo svíčky nebo žárovky. Vyšší hodnoty odpovídají intenzivnímu osvětlení způsobujícímu modrý nádech, například slunečnímu světlu.

textový rámeček

Obdélník reprezentovaný přerušovanými čarami obklopujícími blok odstavcového textu vytvořeného pomocí nástroje Text.

texturová výplň

Výplň generovaná pomocí fraktálů, která standardně vyplňuje objekt nebo oblast obrázku jediným obrázkem namísto vzoru opakujících se obrázků.

tón

Odchylka v barvě nebo na stupnici šedých odstínů od černé k bílé.

tonální rozsah

Rozložení pixelů v rastrovém obrázku od nejtmavších (nulová hodnota označující nulový jas) k nejsvětlejším (hodnota 255 označující plný jas). Pixely v první třetině tohoto rozsahu považujeme za tmavé tóny, pixely v druhé třetině za střední tóny a pixely v poslední třetině za světlé tóny. V ideálním případě by měly být barvy pixelů na obrázku rozloženy v celém tonálním rozsahu. Vynikající pomůckou pro zobrazení a vyhodnocení tonálního rozsahu obrázků je histogram.

TWAIN

Pomocí ovladače TWAIN dodávaného výrobcem hardwaru pro digitalizaci obrazu mohou grafické aplikace Corel získávat obrázky přímo z digitálního fotoaparátu nebo skeneru.

U

úběžník

Značka, která se objeví, vyberete-li vysunutí nebo objekt, ke kterému byla přidána perspektiva. U vysunutí určuje značka úběžníku hloubku (paralelní vysunutí) nebo bod, v němž by se proťala prodloužení vysunutých povrchů (vysunutí s perspektivou). V obou případech je úběžník označen symbolem X.

účaří textu

Myšlená vodorovná čára, na níž jsou umístěny znaky textu.

účaří

Neviditelná linka, na které sedí text.

úchyty

Osm černých čtverečků, které se objeví v rozích a na stranách vybraného objektu. Tažením jednotlivých úchytů můžete měnit měřítko objektu, jeho velikost nebo jej zrcadlově převrátit. Kliknete-li na vybraný objekt, úchyty se změní na šipky, pomocí nichž můžete objekt otočit nebo zkosit.

Unicode

Standard kódování znaků definující znakové sady pro všechny psané jazyky na světě pomocí 16bitové kódové sady a více než 65 000 znaků. Kód Unicode umožňuje efektivní práci s textem bez ohledu na jazyk textu, operačního systému nebo použité aplikace.

URL (Uniform Resource Locator), adresa

Jedinečná adresa určující, kde v Internetu je umístěna daná webová stránka.

úvodní obrazovka

Obrazovka, která se objeví při spuštění aplikace CorelDRAW. Zobrazují se na ní informace o průběhu spouštění, o autorských právech a registraci.

uzavřená osnova

Osnova, jejíž počáteční bod je propojen s koncovým.

uzavřený objekt

Objekt definovaný osnovou, jejíž počáteční bod je propojen s koncovým.

uzly

Čtvercové body na koncích segmentů rovné čáry nebo křivky. Tvar čáry nebo křivky můžete upravit přetažením jednoho nebo několika uzlů na jiné místo.

V

vektorová grafika

Obrázek složený z matematicky definovaných tvarů – objektů určených umístěním, délkou a směrem, v jakém jsou čáry kresleny. Vektorovou grafiku tvoří kolekce čar a nikoli vzory tvořené jednotlivými tečkami (pixely).

Viz také rastr.

vektorový objekt

Objekt v kresbě, který je tvořen kolekcí čar a nikoli vzorem složeným z jednotlivých teček (pixelů). Vektorové objekty jsou generovány z matematických popisů definujících umístění, délku a směr, ve kterém jsou čáry kresleny.

velikost

Proporcionální změna vodorovného a svislého rozměru objektu změnou jednoho z těchto rozměrů. Velikost obdélníku o výšce 1 cm a šířce 2 cm lze například změnit nastavením výšky na 1,5 cm. Z nové hodnoty výšky bude automaticky vypočtena šířka 3 cm. Poměr stran 1:2 (výška k šířce) zůstane zachován.

vícenásobný výběr

Výběr více objektů pomocí nástroje Výběr nebo více uzlů pomocí nástroje Tvar.

vložení

Importování a umístění fotografického obrázku, klipartu nebo zvukového souboru do kresby.

vložení

Proces umístění objektu vytvořeného v jedné aplikaci do dokumentu vytvořeného v jiné aplikaci. Vložené objekty jsou cele obsaženy přímo v dokumentu, nejedná se o propojení dokumentu se zdrojovými soubory.

vnořená skupina

Skupina dvou nebo více skupin, které se chovají jako jeden objekt.

vnořené objekty PowerClip

Kontejnery obsahující jiné kontejnery a tvořící složité objekty PowerClip.

vodicí linka

Vodorovná, svislá nebo šikmá čára, kterou lze umístit kamkoli do okna kresby a použít jako pomůcku při rozmisťování objektů.

vodicí linky zarovnání

Dočasné vodicí linky, které pomáhají se zarovnáváním vytvářených, velikostně upravených nebo posunutých objektů vůči sousedním objektům.

vodoznak

Nízká úroveň náhodného šumu přidaná do jasové složky pixelů v obrázku, která nese informace o obrázku. Tyto informace zůstávají zachovány při běžných úpravách, tisku a skenování.

vrstva předlohy

Vrstva na stránce předlohy, jejíž objekty se objevují na všech stránkách vícestránkové kresby. Stránka předlohy může obsahovat více než jednu vrstvu předlohy.

vrstva

Průhledná rovina, na niž můžete umisťovat objekty kresby.

výběr pomocí obrysu od ruky

Výběr objektů nebo uzlů tažením nástrojem Tvar a určením tvaru výběrového obrysu stejným způsobem jako při kreslení čáry od ruky.

Viz také výběr pomocí obrysu.

výběr pomocí obrysu

Výběr objektů nebo uzlů tažením nástroje Výběr nebo Tvar v šikmém směru a uzavřením objektů do obrysového rámečku vyznačeného přerušovanou čarou.

výběrový rámeček

Neviditelný obdélník s osmi viditelnými úchyty, jež se zobrazí okolo libovolného objektu, který vyberete pomocí nástroje Výběr.

vyhlazování

Metoda odstranění „zubatých okrajů" ze zakřivených a šikmých obrysů v obrázcích. Pixely podél kontrastních obrysů jsou vyplněny barvami volenými tak, aby vznikl hladký přechod.

vykreslení

Vytvoření dvourozměrného obrázku z třírozměrného modelu.

vykrojení

Tiskařský pojem označující oblast, z ní byly odebrány podkladové barvy, takže se tiskne jen horní barva. Vytisknete-li například menší kruh na pozadí většího, oblast pod menším kruhem není potištěna barvou většího kruhu. Tím je zaručeno, že barva menšího kruhu zůstane věrná a nebude se překrývat a mísit s barvou většího kruhu.

vymezující rámeček

Neviditelný rámeček naznačený osmi úchyty výběru obklopujícími vybraný objekt.

výplň

Barva, rastr, přechod nebo vzor použitý v určité oblasti obrázku.

vyrovnání

Mezery mezi znaky a změny těchto mezer. Vyrovnání se často používá k přiblížení dvojic znaků na kratší vzdálenost, než je obvyklé, např. v kombinacích WA, AW, TA nebo VA. Vyrovnání zlepšuje čitelnost a způsobuje, že text má vyrovnaný a proporční vzhled i při velkých velikostech písma.

výstupní rozlišení

Počet bodů na palec (dpi), kterého dosahuje výstupní zařízení, například osvitová jednotka nebo laserová tiskárna.

vysunutí

Funkce, která vám umožňuje použít trojrozměrnou perspektivu promítáním čar vně objektu, čímž vzniká iluze hloubky.

výtažková barva

V komerčním tisku barva vytvořená jako směs azurové, purpurové, žluté a černé. Vedle výtažkových barev existují barvy přímé, což jsou samostatně tištěné barvy s konkrétní hodnotou (pro každou přímou barvu je nutné vyrobit zvláštní tiskovou desku).

vzorek barvy

Jedno z jednobarevných políček používaných při výběru barvy. Vytištěný přehled barevných vzorků je vzorník barev. Pojem vzorek v této příručce někdy označuje také samotné barvy obsažené v barevné paletě.

vzorek barvy

Jednobarevné políčko na paletě barev.

vzorová výplň

Výplň tvořená řadou opakujících se vektorových objektů nebo obrázků.

W

WIA (Windows Image Acquisition)

Standardní rozhraní a ovladač vytvořené společností Microsoft pro načítání obrázků z periferních zařízení, například ze skenerů a digitálních fotoaparátů.

Z

základní barva

Barva objektu, která se objevuje pod průhlednými plochami. Základní barva a průhledná barva jsou kombinovány různými způsoby v závislosti na režimu sloučení, který pro průhlednost použijete.

záložka

Údaj označující internetovou adresu.

zarovnání do bloku

Úprava mezer mezi znaky a slovy tak, aby měl blok textu rovný levý i pravý okraj.

zdrojový objekt

Objekt použitý k tvarování jiného objektu, například k sloučení, oříznutí nebo průniku. Zdrojový objekt přebírá atributy výplně a obrysu cílového objektu.

Viz také cílový objekt.

ZIP

Bezztrátová technika komprese souborů, kterou lze docílit menší velikosti souborů a kratší doby zpracování.

zjednodušení

Metoda reprezentace textu slovy bez významu nebo šedými čtverečky.

zkosit

Zešikmení objektu ve svislém směru, ve vodorovném směru nebo v obou směrech.

znak

Písmeno, číslice, interpunkční znaménko nebo jiný symbol.

znaková stránka

Znaková stránka je tabulka, která v systému DOS nebo operačním systému Windows definuje přiřazení znaků ASCII nebo ANSI pro reprezentaci textů v počítači. V různých jazycích se používají různé znakové sady.

ztrátovost

Vlastnost komprese souborů, při níž dochází k určitému snížení kvality obrázku.

 

 

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)