Speciální znaky, symboly a glyfy

Postup při přidání speciálního znaku, symbolu nebo glyfu

Filtrování speciálních znaků, symbolů a glyfů

Postup při zobrazení glyfů funkcí OpenType

Postup při použití seznamu naposledy použitých speciálních znaků


Pomocí ukotvitelného panelu Glyfy můžete najít a vložit speciální znaky, symboly a glyfy (variace jednotlivých znaků nebo kombinací znaků) z písem OpenType.

Filtrování

Ve výchozím nastavení se zobrazí všechny znaky, symboly a glyfy obsažené v písmu, avšak podskupiny znaků můžete filtrovat tak, aby se zobrazily pouze požadované znaky. Můžete například zobrazit pouze symboly měny či čísla nebo můžete zobrazit pouze symboly a znaky azbuky.

Znaky obsažené v písmu jsou organizovány do následujících kategorií:

Písma OpenType

Ukotvitelný panel Glyfy je ideální pro zobrazení a použití funkcí OpenType poskytovaných písmy OpenType. Výchozí zobrazení ukazuje seznam znaků, v němž se glyfy pro jednotlivé znaky zobrazují ve skupinách. Můžete také zobrazit delší seznam, který zobrazuje rychlý přehled dostupných glyfů.

Zobrazení polohy znaku

Jednotlivé vybrané znaky se zobrazí na sadě modrých čar, které umožňují zobrazit náhled jejich polohy vzhledem k účaří textu.

1) Účaří textu

3) Výška x písma

2) Horní dotažnice

4) Dolní dotažnice

Naposledy použité speciální znaky

Můžete použít seznam naposledy použitých speciálních znaků a kopírovat znaky, které často používáte. Tento seznam uchovává atributy písma naposledy použitých znaků a veškeré funkce OpenType, které byly použity. Seznam můžete spravovat tím, že odstraníte znaky, které již nepotřebujete.

Postup při přidání speciálního znaku, symbolu nebo glyfu Zp t nahoru

Pomocí nástroje Výběr přetáhněte znak do okna dokumentu.
Klikněte na znak v seznamu Znak a glyf a klikněte na možnost Kopírovat.
Kliknutím na tlačítko se šipkou v dolní části seznamu Znak a glyf zobrazte některý z následujících relevantních atributů: název, ID a číslo Unicode znaku, klávesová zkratka pro vložení znaku, název funkce OpenType a jazyk pro glyfy, které lze správně zobrazit pouze v určitém jazyce.
Klikněte na seznam Znak a glyf, podržte stisknutou klávesu Alt a zadejte kód Alt požadovaného znaku.
Filtrování speciálních znaků, symbolů a glyfů Zp t nahoru
Postup při zobrazení glyfů funkcí OpenType Zp t nahoru

Vlevo: Indikátory funkce OpenType pod jednotlivými znaky ukazují, že jsou k dispozici další glyfy. Vpravo: Pokud je tlačítko Zobrazit všechny glyfy (1) stisknuté, můžete si zobrazit rychlý přehled dostupných glyfů.

Zobrazení seskupených glyfů

*

Tlačítko Zobrazit všechny glyfy není k dispozici pro písma, která nepodporují funkce OpenType.

Některé glyfy poskytované funkcemi OpenType se liší v závislosti na kontextu, ve kterém jsou zobrazeny, a nelze je zobrazit v ukotvitelném panelu Glyfy. Tyto glyfy můžete zobrazit a vložit do okna dokumentu pomocí indikátoru funkcí OpenType na obrazovce. Další informace naleznete v tématu Povolení indikátoru funkce OpenType na obrazovce.

Postup při použití seznamu naposledy použitých speciálních znaků Zp t nahoru

 

Klikněte pravým tlačítkem myši na požadovaný znak a klikněte na položku Kopírovat.
Klikněte pravým tlačítkem myši na znak a klikněte na položku Odebrat nebo Odebrat vše.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)