Umístění objektů

Postup při přesunu objektu

Postup při přesunu objektu při kreslení

Postup při posunu objektu

Postup při nastavení vzdálenosti posunu

Postup při umístění objektu pomocí souřadnic x a y

Postup při umístění objektu změnou kotvicího bodu


Objekty lze umístit přetažením na nové umístění, posunutím nebo zadáním jejich vodorovné a svislé souřadnice.

Posunutí umožňuje přemístit objekt o určitou vzdálenost stisknutím klávesy se šipkou. Pro tuto vzdálenost je používán termín vzdálenost posunutí. Mikroposun umožňuje přemístit objekt o zlomek vzdálenosti posunutí. Násobný posun umožňuje přemístit objekt o násobek vzdálenosti posunutí. Ve výchozím nastavení je možné objekty posouvat v krocích po 0,1 palce, ale tuto hodnotu lze podle potřeby změnit. Hodnoty mikroposunu a násobného posunu lze rovněž změnit.

Chcete-li umístit objekt, můžete nastavit jeho vodorovné a svislé souřadnice, které jsou relativní vzhledem ke kotvicímu bodu středu objektu nebo k jinému kotvicímu bodu objektu.

Objekt lze přesunout na jinou stránku. Další informace naleznete v tématu Postup při přesunu objektu na jinou stránku.

Postup při přesunu objektu Zp t nahoru

*

Objekt můžete přesunout na jinou stránku přetažením objektu přes kartu čísla stránky ve spodní části okna dokumentu a následným přetažením objektu do okna dokumentu.

Postup při přesunu objektu při kreslení Zp t nahoru

Přesun objektu při kreslení

Postup při posunu objektu Zp t nahoru

 

Stiskněte a podržte klávesu Ctrl a pak stiskněte klávesu Šipka.
Stiskněte a podržte klávesu Shift a pak stiskněte klávesu Šipka.
Postup při nastavení vzdálenosti posunu Zp t nahoru

*

Vzdálenost posunu můžete rovněž nastavit tak, že zrušíte výběr všech objektů a pak zadáte požadovanou hodnotu do polí Vzdálenost posunu na panelu vlastností.

Chcete-li nové vzdálenosti posunu uložit a použít je v dalších kresbách, klikněte na příkaz Nástroje Uložit nastavení jako výchozí.

Postup při umístění objektu pomocí souřadnic x a y Zp t nahoru

*

Počátek objektu známý také jako „kotvicí bod" nebo „referenční bod" lze vystředit podle objektu nebo libovolného z úchytů výběru objektu. Když je objekt umístěn zadáním hodnot do polí x a y na panelu vlastností, zůstává počátek objektu statický.

Postup při umístění objektu změnou kotvicího bodu Zp t nahoru

*

Ve výchozím nastavení je počátkem (0,0) levý dolní roh stránky kresby.

Při zaškrtnutí políčka Relativní poloha na ukotvitelném panelu Transformace, je umístění kotvicího bodu středu objektu určeno jako 0,0 v polích X a Y. Při zadání jiného umístění do polí X a Y reprezentují dané hodnoty změnu z aktuální pozice měřenou od kotvicího bodu středu objektu.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)