Kruhové ovladače

Požívání otočného voliče v režimu mimo obrazovku

Výběr nástrojů a změny vlastností pomocí otočného ovladače v režimu na obrazovce

Odstranění, převod nebo sloučení objektů pomocí otočného voliče v režimu na obrazovce

Přizpůsobení panelu Nástroj

Používání nástroje LiveSketch s otočným voličem v režimu mimo obrazovku

Používání nástroje LiveSketch s otočným voličem v režimu na obrazovce


V aplikaci CorelDRAW Graphics Suite můžete využívat výhod ovladače Microsoft Surface Dial a dalších kruhových ovladačů a soustředit se tak plně na svoji kreativní práci. Otočný volič vám pomůže přirozeně a ergonomicky kreslit a tvořit a je zvláště užitečný v kombinaci se stylusem. Při skicování nebo navrhování pomocí stylusu tak můžete druhou rukou snadno přecházet mezi nástroji a úlohami.

Kruhový ovladač lze použít ve dvou režimech: mimo obrazovku (na pracovním stole) a na obrazovce (přímo na displeji).

Další informace o nastavení kruhového ovladače naleznete v pokynech výrobce.

Režim mimo obrazovku

Jestliže je kruhový ovladač mimo obrazovku, lze jeho on-screen rozhraní použít k zoomování a též vracení a opakování akcí. Kromě toho můžete procházet stránky dokumentu a měnit pořadí objektů přesunutím vybraných objektů před nebo za jiné objekty. Navíc vám otočný volič může pomáhat s efektivnějším používáním nástroje LiveSketch. Další informace naleznete v tématu Otočné voliče a nástroj LiveSketch.

Zobrazené uživatelské rozhraní zařízení Surface Dial při použití v režimu mimo obrazovku v softwaru CorelDRAW.

Režim na obrazovce

V režimu na obrazovce (když otočný volič umístíte na obrazovku) je zobrazené uživatelské rozhraní navrženo tak, aby připomínalo malířskou paletu, a umožňuje rychlý přístup k nástrojům a ovládacím prvkům prostřednictvím panelů Nástroj a Vlastnost. K výběru nástroje nebo ovládacího prvku v zobrazeném uživatelském rozhraní můžete použít stylus nebo stačí prostě klepnout na dotykovou obrazovku zařízení.

Výchozí panel Nástroj umožňuje přepínat mezi následujícími nástroji: Výběr, Guma, Obdélník, Elipsa, Text, Pero a Bézierův režim. Dále máte přístup k běžně používaným příkazům jako Odstranit, Převést na křivky a Sloučit.

Z panelu Vlastnost můžete upravovat nastavení dokumentu, nástroje a objektu. Můžete například změnit rozměry a orientaci dokumentu nebo jednotku měření.

Po umístění kruhového ovladače do okna kresby se zobrazí panel nástrojů (1) a panel vlastností (2).

Panel Vlastnost se podobá panelu vlastností. Obsahuje ovládací prvky, které souvisejí s vybraným nástrojem a objektem. Při každém přepnutí nástrojů na panelu Nástroj se panel Vlastnost aktualizuje, abyste mohli vlastnosti nástroje a objektu ihned upravovat. Když máte například vybraný objekt v okně kresby, pomocí panelu Vlastnost můžete rychle upravit šířku a výšku objektu či šířku obrysu. Objekt také můžete zrcadlit a otočit. Pokud potřebujete upravit hodnoty vlastnosti, otočný volič vám umožní je přesně vyladit.

Panel Nástroj zobrazuje ovládací prvky umožňující upravovat vybraný objekt, v tomto případě obdélník.

Odstraněním, přidáním nebo změnou uspořádání nástrojů si můžete panel Nástroj přizpůsobit na míru svým pracovním postupům, abyste měli po ruce přehlednou a zároveň kompletní sbírku nástrojů.

Vlevo: Výchozí panel Nástroj. Vpravo: Přizpůsobený panel Nástroj. V tomto příkladu jsou přidány nové nástroje (Oříznout, Nůž a Inteligentní kreslení). Tlačítko Odstranit je odstraněno a uspořádání nástrojů je změněno.

Otočné voliče a nástroj LiveSketch

Otočný volič může být obzvláště užitečný při skicování pomocí nástroje LiveSketch. V režimu mimo obrazovku můžete pomocí kruhového ovladače snadno vracet a opakovat svoje tahy. V režimu na obrazovce můžete jemně nastavit dobu změny tahů a nastavovat další vlastnosti nástrojů a tahů. Navíc nebudete muset používat klávesnici k resetování časovače a tahy se v obou režimech otočného voliče upraví okamžitě.

Panel Vlastnost zobrazuje ovládací prvky související s nástrojem LiveSketch.

Požívání otočného voliče v režimu mimo obrazovku Zp t nahoru
Výběr nástrojů a změny vlastností pomocí otočného ovladače v režimu na obrazovce Zp t nahoru

 

Ujistěte se, že v okně kreslení není vybrán žádný objekt. Vyberte nástroj Výběr na panelu Nástroj. Na panelu Vlastnost vyberte ovládací prvek. Otočením voliče ve směru nebo proti směru hodinových ručiček upravte hodnoty.
Vyberte požadovaný ovládací prvek na panelu Vlastnost. Otočením voliče ve směru nebo proti směru hodinových ručiček upravte hodnoty.
Odstranění, převod nebo sloučení objektů pomocí otočného voliče v režimu na obrazovce Zp t nahoru

 

Vyberte tlačítko Odstranit na panelu Nástroj.
Vyberte tlačítko Převést na křivky na panelu Nástroj.
Vyberte tlačítko Sloučit na panelu Nástroj.
Přizpůsobení panelu Nástroj Zp t nahoru
 
Přetáhněte nástroj z panelu Přizpůsobení na panel Nástroj.

Přizpůsobení panelu Nástroj přidáním, odstraněním a změnou uspořádání nástrojů.

Používání nástroje LiveSketch s otočným voličem v režimu mimo obrazovku Zp t nahoru
Používání nástroje LiveSketch s otočným voličem v režimu na obrazovce Zp t nahoru
 
Pomocí stylusu nebo myši vyberte požadovaný ovládací prvek na panelu Vlastnost. Otočením voliče ve směru nebo proti směru hodinových ručiček upravte hodnoty.
Během skicování pomocí nástroje LiveSketch klikněte otočným voličem, když chcete tah dokončit, než uplyne doba prodlevy.

 

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)