Změna a maskování barev v rastrech

Postup při vybarvení jednobarevného rastru

Postup při použití polotónového efektu na rastr

Postup při skrytí nebo zobrazení barvy v rastru

Postup při otevření barevné masky rastru

Postup při změně barvy s maskou


Aplikace CorelDRAW umožňuje změnu barev u jednobarevných obrázků, optimalizaci barevných a černobílých rastrů k tisku pomocí použití postscriptových polotónů, skrytí a zobrazení barev a použití barevných masek. Jednobarevné rastry používají dvě barvy: černou a bílou. Černé a bílé pixely lze nahradit libovolnou barvou z palety barev.

Chcete-li tisknout na postscriptové tiskárně, můžete optimalizovat barevný nebo černobílý tisk použitím efektu polotónu na obrázek. Efekt polotónů rozloží obrázek na malé body nebo čáry, čímž lze dosáhnout jasnějšího tisku, plynulých přechodů mezi tóny a speciálních efektů. Účinek však bude vidět až po vytištění rastru na postscriptové tiskárně. Informace o provádění změn v polotónových rastrech naleznete v části Postup při úpravě polotónů.

Můžete skrýt a zobrazit vybrané barvy s použitím masky. Skrytím barev v rastru lze zobrazit objekty nebo pozadí skrz obrázek. Skrytí barvy může také změnit viditelný tvar rastru. Pokud rastr například zobrazuje postavu na černém pozadí, skrytím pozadí dosáhnete změny viditelného tvaru rastru z obdélníkového na tvar postavy. Skrytí barev může také zvýšit rychlost vykreslování objektů na obrazovku. Zobrazením určitých barev lze také změnit vzhled obrázku nebo zjistit, kde byla konkrétní barva použita. Masku lze použít až na 10 barev v rastru.

Použitím barevné masky lze také změnit v obrázku vybrané barvy, aniž by byly změněny ostatní. Barevnou masku rastru lze také uložit do souboru pro budoucí použití.

Postup při vybarvení jednobarevného rastru Zp t nahoru
Postup při použití polotónového efektu na rastr Zp t nahoru
Postup při skrytí nebo zobrazení barvy v rastru Zp t nahoru

*

Vyšší úrovně tolerance barev určí širší barevný rozsah od zvolené barvy. Pokud například vyberete dětskou modř a zvýšíte toleranci, aplikace CorelDRAW zobrazí nebo skryje barvy, jako například pastelovou modř nebo elektrickou modř.

Postup při otevření barevné masky rastru Zp t nahoru

*

Soubory obsahující barevnou masku rastru mají příponu .ini.

Postup při změně barvy s maskou Zp t nahoru

*

Můžete také změnit barvu s maskou kliknutím na tlačítko Volič barev , volbou jiné barvy z rastru a kliknutím na tlačítko Použít.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)