Makra

Postup při ruční instalaci funkcí maker

Postup při určování možností jazyka VBA

Postup při zobrazení nástrojů maker

Postup při vytváření projektu makra

Postup při vytváření makra

Postup při záznamu makra

Postup při záznamu dočasného makra

Postup při spuštění makra

Postup při spuštění dočasného makra

Postup při zobrazení dokumentace Object Model Reference v Editoru skriptů


Při použití makra k automatizaci řady opakujících se úloh můžete ušetřit čas. Makro umožňuje určit posloupnost akcí, takže je lze později rychle zopakovat.

K používání maker nejsou potřeba žádné zkušenosti s programováním – ve skutečnosti jsou základní nástroje pro práci s makry k dispozici v hlavním okně aplikace. Chcete-li však mít nad makry větší kontrolu, můžete použít následující vestavěná programovací prostředí:

*

Podrobné informace týkající se rozdílů mezi jazyky VBA a VSTA naleznete v průvodci programováním v oblasti pro vývojáře na webu komunity CorelDRAW.

Začínáme s makry

Funkce maker jazyků VBA a VSTA jsou ve výchozím nastavení nainstalovány se softwarem, ale v případě potřeby je lze nainstalovat ručně. Můžete určit možnosti pro jazyk VBA.

*

Pokud chcete v aplikaci CorelDRAW používat funkce jazyka VSTA, je nutné, abyste měli nainstalováno Microsoft Visual Studio 2017. Chcete-li používat editor VSTA, musíte nejprve nainstalovat aplikaci Microsoft Visual Studio 2017, verzi Community, Professional, Premium, Ultimate nebo Enterprise Edition, a pak znovu nainstalovat editor Microsoft Visual Studio Tools for Applications 2017 ze stránky microsoft.com.

Pokud nainstalujete Microsoft Visual Studio po nainstalovaní CorelDRAW Graphics Suite, je nutné znovu nainstalovat funkce maker VSTA tím, že změníte instalaci sadyCorelDRAW Graphics Suite. Další informace naleznete v tématu Postup při ruční instalaci funkcí maker.

Funkce maker poskytují několik nástrojů pro práci s makry v hlavním okně aplikace:

Vytváření maker

Makra jsou ukládána v modulech (nazývaných „kódové moduly"), které jsou ukládány v projektech maker. Ukotvitelný panel Skripty umožňuje zobrazit a spravovat všechny projekty maker, moduly a makra, která jsou k dispozici.

Pomocí ukotvitelného panelu Skripty můžete vytvářet projekty maker ve formátu souborů Global Macro Storage (GMS) nebo projektů Corel VSTA Projects (CGSaddon). Použití těchto souborů je vhodným způsobem sbalení komponent projektu makra za účelem sdílení. Pomocí ukotvitelného panelu Skripty můžete otevřít (nebo „načíst") vytvořené projekty maker i projekty maker nainstalované s daným softwarem nebo libovolné jiné projekty maker, které jsou k dispozici. Dále můžete pomocí ukotvitelného panelu Skripty přejmenovat projekty maker a zkopírovat a zavřít (nebo „uvolnit") projekty maker založené na formátu GMS a VSTA.

*

Některé projekty maker jsou uzamčeny a nelze je změnit.

*

Při vytváření dokumentu je pro daný dokument na ukotvitelný panel Skripty automaticky přidán projekt makra. Ačkoliv můžete ukládat makra do projektů maker dokumentu – například za účelem vytvoření celkové šablony – doporučuje se k uložení projektů maker používat soubory GMS.

Každý projekt makra obsahuje alespoň jeden modul. Pomocí ukotvitelného panelu Skripty je možné přidat modul do projektu makra založeného na jazyku VBA nebo otevřít existující moduly k úpravám. Dále můžete pomocí ukotvitelného panelu Skripty moduly jazyka VBA přejmenovat nebo odstranit.

*

Možnost úprav je pro některé moduly zakázána.

A konečně můžete použít ukotvitelný panel Skripty k vytváření maker v dostupných modulech. K vytváření maker nejsou potřeba žádné zkušenosti s programováním. Pokud však tyto zkušenosti máte a chcete makra jazyka VBA upravit, můžete tak učinit pomocí Editor skriptů. Dále můžete pomocí ukotvitelného panelu Skripty makra jazyka VBA přejmenovat a odstranit.

Záznam maker

Makra můžete zaznamenávat a ukládat pro pozdější použití.

Dále můžete zaznamenávat dočasná makra pro akce, které je třeba zopakovat pouze několikrát. Dočasné makro lze používat do doby, než vytvoříte nové dočasné makro.

*

Funkce záznamu je pro některé projekty maker zakázána.

*

Před zaznamenáním makra zkontrolujte akce, které chcete zaznamenat, a pořadí, ve kterém je chcete zaznamenat. Po spuštění záznamu makro zaznamená každou změnu kresby, kterou provedete. Pokud například vytvoříte tvar, změníte jeho velikost a poté změníte jeho barvu, makro všechny tyto změny zaznamená. Po ukončení změn je nutné ukončit záznam makra.

Spouštění maker

Akce přidružené k makru můžete provést spuštěním daného makra.

Dále můžete spustit dočasné makro.

Další informace o makrech

Oblast pro vývojáře na webu komunity CorelDRAW vám může pomoci řadou užitečných zdrojů: průvodce programováním, podrobná dokumentace Object Model Reference a příklady kódů, schémata objektových modelů a podrobné články o programování a kurzy.

Dokumentace Object Model Reference, známá také jako dokumentace API, obsahuje nápovědu k jednotlivým vlastnostem a funkcím, které lze v aplikacích automatizovat. (Tyto funkce jsou souhrnně nazývány „objektový model".) Dokumentaci můžete snadno otevřít pomocí Editoru skriptů.

Schémata objektových modelů poskytují hierarchickou reprezentaci vlastností a funkcí, které lze automatizovat v aplikaci CorelDRAW, Corel PHOTO-PAINT a Corel DESIGNER.

*

Podrobné informace o jazyku VBA a jeho programovacím prostředí naleznete v nápovědě k produktu Microsoft Visual Basic prostřednictvím nabídky Nápověda v Editoru skriptů.

Podrobnější informace o jazyku VSTA a jeho programovacím prostředí naleznete v nabídce Nápověda v editoru jazyka VSTA.

Postup při ruční instalaci funkcí maker Zp t nahoru

*

Funkce maker pro jazyky VBA a VSTA jsou ve výchozím nastavení nainstalovány spolu se softwarem.

Postup při určování možností jazyka VBA Zp t nahoru
Postup při zobrazení nástrojů maker Zp t nahoru

 

Klikněte na příkaz Okno Panely nástrojů Makra.
Klikněte na možnost Nástroje Skripty Skripty.
Klikněte na možnost Nástroje Skripty Editor Visual Studio. (Je nutné, aby byl v počítači nainstalovaný jazyk VSTA.)
Postup při vytváření projektu makra Zp t nahoru

 

V seznamu klikněte pravým tlačítkem myši na projekt, klikněte na tlačítko Kopírovat do a poté vyberte cílové umístění kopie projektu.
POZNÁMKA: Nelze zkopírovat projekt maker založený na dokumentu. Tyto projekty jsou uloženy v dokumentu a nelze je spravovat odděleně od tohoto dokumentu.
Klikněte na tlačítko Jednoduchý režim .
POZNÁMKA: Projekt maker založený na dokumentu můžete uzavřít pouze uzavřením dokumentu, v němž je uložen.

*

Některé projekty maker jsou uzamčeny a nelze je změnit.

Postup při vytváření makra Zp t nahoru

 

*

Některé projekty maker jsou uzamčeny a nelze je změnit.

Postup při záznamu makra Zp t nahoru

 

Uložení akcí v seznamu Zpět jako makra VBA nebo skript
Klikněte na možnost Okno Ukotvitelné panely Historie, proveďte akce, které chcete zaznamenat, a poté klikněte na tlačítko Uložit jako skript v ukotvitelném panelu Historie.

*

Pokud jsou všechny dostupné projekty maker uzamčeny, nemůžete makro zaznamenat.

Některé akce nelze zaznamenat – například kvůli jejich složitosti (ačkoliv většinu těchto akcí lze ručně kódovat v Editoru skriptů). Pokud akci nelze zaznamenat, bude do kódu makra vložen komentář („Záznam tohoto příkazu není podporován."), ale proces záznamu bude pokračovat, dokud jej neukončíte. Komentáře v kódu můžete zobrazit otevřením daného makra v Editoru skriptů.

*

Ve výchozím nastavení jsou makra zaznamenávána do projektu GlobalMacros, aby byla přístupná z jiných dokumentů. Výchozí projekt maker pro záznamy však můžete změnit kliknutím pravým tlačítkem myši na daný projekt na ukotvitelném panelu Skripty a následným kliknutím na tlačítko Nastavit jako projekt záznamu. Nelze zadat uzamčený projekt maker.

Záznam makra a zaznamenané příkazy můžete zrušit kliknutím na příkaz Nástroje Makra Zrušit záznam.

Makro lze také zaznamenat, pozastavit či ukončit pomocí panelu nástrojů Makra nebo ukotvitelného panelu Skripty (Soubor Skripty Skripty).

Postup při záznamu dočasného makra Zp t nahoru

*

Pokud jsou všechny dostupné projekty maker uzamčeny, není možné dočasné makro zaznamenat.

Některé akce nelze zaznamenat.

*

Ve výchozím nastavení jsou makra zaznamenávána do projektu GlobalMacros, aby byla přístupná z jiných dokumentů. Výchozí projekt pro záznam však můžete změnit kliknutím pravým tlačítkem myši na daný projekt na ukotvitelném panelu Skripty a následným kliknutím na tlačítko Nastavit jako projekt záznamu. (Uzamčený projekt maker určit nelze.) Pokud chcete, můžete vytvořit více dočasných záznamů přiřazených k jednotlivým projektům maker.

Záznam makra a zaznamenané příkazy můžete zrušit kliknutím na možnost Nástroje Skripty Zrušit záznam.

Záznam dočasného makra lze také pozastavit či ukončit pomocí panelu nástrojů Makra nebo ukotvitelného panelu (Nástroje Skripty Skripty).

Postup při spuštění makra Zp t nahoru
Postup při spuštění dočasného makra Zp t nahoru

*

Tato možnost je k dispozici pouze po zaznamenání dočasného makra.

*

Pokud jste vytvořili více dočasných maker, je nutné určit, který projekt maker obsahuje makro, jež chcete spustit. Klikněte pravým tlačítkem myši na projekt na ukotvitelném panelu Skripty a poté klikněte na Nastavit jako projekt záznamu.

Postup při zobrazení dokumentace Object Model Reference v Editoru skriptů Zp t nahoru

*

Dále můžete zobrazit informace pro libovolnou položku v okně Kód Editoru skriptů kliknutím na danou položku a stisknutím klávesy F1.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)