Lupa, ruka a posun

Postup při změně měřítka

Zvětšování pomocí klávesových zkratek

Postup při posouvání v okně kresby

Přepnutí do režimu Rychlý posun

Určení nastavení výchozího přiblížení

Postup při určení výchozího nastavení pro kolečko myši

Postup při posouvání pomocí kolečka myši


Zobrazení kresby je možné změnit. Kresbu lze zvětšit a získat detailnější pohled, nebo ji lze zmenšit a mít větší přehled o celku. Můžete vyzkoušet nejrůznější možnosti zvětšení a nastavit přesnou úroveň podrobností, které požadujete.

Zvětšovat a zmenšovat můžete také v předem nastavených přírůstcích pomocí běžných klávesových zkratek podporovaných webovými prohlížeči a dalšími aplikacemi.

Posouvání představuje další možnost, jak zobrazit konkrétní oblasti kresby. Při práci ve vysokém zvětšení nebo s velkými kresbami nebude pravděpodobně zobrazena celá kresba. Pomocí posouvání můžete pohybovat stránkou v rámci okna kresby a zobrazit dříve skryté oblasti.

K posouvání ve velkých obrázcích a zobrazení určitých jejich oblastí slouží nástroj Ruka.

Během posouvání můžete zobrazenou oblast zvětšit nebo zmenšit; během zvětšování a zmenšování lze posouvat zobrazenou oblast. Tím se vyhnete nutnosti přepínat mezi oběma nástroji.

K přepnutí z libovolného aktivního nástroje na nástroj Ruka můžete také použít režim Rychlý posun. Tato funkce umožňuje posouvání bez nutnosti změny nástrojů.

Pokud používáte kolečko myši, můžete pomocí něj ve výchozím nastavení zvětšovat a zmenšovat zobrazení. Kolečko myši rovněž můžete použít pro posouvání.

Můžete zadat výchozí nastavení pro zvětšení a posouvání.

Postup při změně měřítka Zp t nahoru

*

Tlačítko Měřítko podle výběru je k dispozici pouze v případě, že před kliknutím na nástroj Lupa vyberete jeden nebo několik objektů.

*

Všechny objekty můžete také přiblížit a oddálit pomocí příkazů lupy v nabídce Zobrazit.

Pokud právě neupravujete text, můžete vybrat nástroj Lupa také stisknutím klávesy Z.

Pomocí nástroje Lupa můžete zobrazení také zvětšit kliknutím kamkoliv do okna kresby nebo výběrem konkrétní oblasti, kterou chcete zvětšit, tažením. Chcete-li zmenšit měřítko (kresbu oddálit), klikněte pravým tlačítkem myši v okně kresby nebo vyberte konkrétní oblast tažením pravým tlačítkem myši.

Zobrazení můžete také zvětšit pomocí nástroje Ruka a dvojitým kliknutím do okna kresby. Zmenšení měřítka provedete kliknutím pravým tlačítkem myši v okně kresby.

Zvětšování pomocí klávesových zkratek Zp t nahoru

*

Tyto klávesové zkratky můžete použít k nastavení úrovně přiblížení v okně dokumentu a také v dialogových oknech a nástrojích, které obsahují okna náhledu, například dialogové okno Náhled tisku, PowerTRACE, Úprava obrázku a další.

Postup při posouvání v okně kresby Zp t nahoru

*

Pokud neupravujete text, můžete také vybrat nástroj Ruka stisknutím klávesy H.

Chcete-li se snadno posouvat ve zvětšené kresbě, klikněte na tlačítko Navigátor v pravém dolním rohu okna kresby.

Dvojím kliknutím na nástroj Ruka v okně nástrojů můžete rychle zarovnat stránku na střed v okně kresby.

Pomocí Navigátoru lze zobrazit libovolnou část kresby bez nutnosti kresbu zvětšovat.

Přepnutí do režimu Rychlý posun Zp t nahoru
Určení nastavení výchozího přiblížení Zp t nahoru
Postup při určení výchozího nastavení pro kolečko myši Zp t nahoru
Postup při posouvání pomocí kolečka myši Zp t nahoru

*

Kolečko myši lze použít k posouvání pouze tehdy, pokud je pro myš povolena možnost Posouvat. Další informace naleznete v tématu Postup při určení výchozího nastavení pro kolečko myši.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)