Umístění objektů na osnovu

Postup umístění objektů na osnovu

Postup výběru nastavení pro funkci Umístit objekty na osnovu


Funkce Umístit objekty na osnovu umožňuje umístit libovolný typ a počet objektů na osnovu podle vašeho výběru. Nastavení inteligentní distribuce a otočení vám usnadní přizpůsobit umístění objektů na osnovu.

Objekty můžete distribuovat na osnově tak, že mezi ně vložíte stejné mezery, objekty můžete také distribuovat rovnoměrným rozestupem jejich referenčních bodů, jako je střed rotace nebo počátek objektu. Objekty se mohou otáčet, aby sledovaly osnovu. Můžete použít i další možnosti, jako například různé styly otočení a úhly natočení, a vytvářet tak jedinečné efekty.

Umístění objektů na osnovu

Postup umístění objektů na osnovu Zp t nahoru

*

Objekty, které lze použít jako osnovu, zahrnují křivky, obdélníky, elipsy, mnohoúhelníky, řetězcový text a skupiny objektů. Pokud skupina obsahuje objekt, který nelze použít jako osnovu, je tento neplatný objekt vyloučen – vybrané objekty se umístí na osnovu zbývajících objektů ve skupině.

Pořadí vrstvení objektů a osnovy závisí na pořadí vytvoření. Pokud nejprve nakreslíte osnovu, bude se zobrazovat za objekty. Pokud osnovu nakreslíte jako poslední, bude se zobrazovat před objekty.

Umístění propojených skupin, například stínů, skupin malířských technik a přechodů, na osnovu může mít nečekané výsledky.

Chcete-li jako osnovu použít křivky B-spline a spojovací čáry, musíte je nejprve převést na křivky.

*

Můžete také přistupovat k ukotvitelnému panelu Umístit objekty na osnovu z nabídky Okno Ukotvitelné panely, anebo k panelu můžete přistupovat kliknutím na tlačítko Rychlé přizpůsobení libovolného ukotvitelného panelu a zaškrtnou políčko Umístit objekty na osnovu.

Chcete-li na osnovu umístit přechod, doporučujeme použít některou alternativní metodu. Klikněte na nástroj Přechod, klikněte na tlačítko Vlastnosti osnovy na panelu vlastností, vyberte možnost Nová osnova a pak klikněte na osnovu.

Postup výběru nastavení pro funkci Umístit objekty na osnovu Zp t nahoru

Pomocí ovládacích prvků v ukotvitelném panelu Umístit objekty na osnovu (Objekty Umístit objekty na osnovu) můžete nastavit, jak se objekty budou umísťovat na osnovu a vytvářet jedinečné efekty.

Objekty

Zachovat původní hodnoty: Zaškrtněte toto políčko, chcete-li na vybranou osnovu umístit kopie objektu a zachovat původní objekty na místě.

Duplikování: Nástroj Umístit objekty na osnovu může automaticky vytvořit navíc kopie vybraných objektů a umístit je na osnovu. Určete počet dodatečných kopií, které se umístí na osnovu v poli Duplikování.

Seskupit všechny objekty: Zaškrtněte toto políčko, chcete-li po umístění na osnovu objekty seskupit. Osnova není součástí skupiny, takže ji můžete snadno přesunout nebo odstranit.

Tento efekt byl vytvořen tak, že na osnovu textového objektu dráhy textového objektu byl umístěn obdélník a 350 kopií obdélníku.

Osnova

Zpracovávat jako souvislé: Tato volba se projeví, když umístit objekty na uzavřené osnovy nebo na osnovy složené z otevřených podosnov.

Umístění objektu

Pořadí: Tento seznam umožňuje vybrat pořadí, ve kterém se vybrané objekty objeví na osnově. Objekty lze umístit v pořadí, ve kterém byly vybrány, anebo v opačném pořadí. Můžete je také umístit na základě jejich velikosti, šířky nebo výšky.

Možnosti řazení zleva doprava: Výběr: Dodržet pořadí výběru, Výběr: Opačné pořadí, a Oblast: Od malé do velké.

Distribuce: Tento seznam umožňuje vybrat metodu distribuce. Objekty můžete distribuovat vložením stejného prostoru mezi ně (jednotné vzdálenosti mezi objekty). Objekty můžete také distribuovat rovnoměrným rozložením referenčních bodů, které vyberete.

Metoda stejných mezer mezi objekty umisťuje mezi objekty na osnově stejné mezery.

Referenční body: Objekt je ukotven (umístěn) na osnovu podle svého referenčního bodu. Seznam Reference umožňuje zvolit jako referenční bod střed otáčení každého objektu nebo počátek objektu. Počátek objektu známý také jako „kotvicí bod" může být střed objektu nebo libovolný z osmi dalších bodů na vymezovacím rámečku objektu. Chcete-li změnit počáteční bod, jednoduše klikněte na jiný bod na ovládacím prvku Počátek.

Metoda mezer podle počátku objektu. Počáteční bod objektu se změní a vytvoří se efekt listů visících z větve.

Možnosti otáčení

Ignorovat počáteční otáčení: Tento ovládací prvek umožňuje vymazat všechna předchozí otáčení aplikovaná na objekty předtím, než byly umístěny na osnovu.

Nahoře: Původní klipart je otočený. Uprostřed: Je umístěn na rovnou osnovu, ignoruje aplikované otáčení. Dole: Klipart je umístěn na osnovu a zachovává její otáčení.

Následující ovládací prvky umožňují vylepšit otáčení objektů v průběhu osnovy.

Styl: Vyberte z několika stylů otáčení a vytvářejte různé efekty otáčení. Styl Jednotný umožňuje přidat stejné otáčení ke každému objektu po osnově zadáním hodnoty v poli Počáteční úhel. Styl Progresivní spolupracuje s poli Počáteční úhel a Úhel natočení a přidává otáčení, které se v průběhu osnovy mění. Pokud chcete vytvořit organičtější efekt otočení s náhodně proměnlivými úhly otočení, můžete zvolit Chvění nebo Progresivní chvění. Můžete určit rozsah náhodných otočení.

Vlevo: Ve stylu Jednotný se ke každému objektu na osnově přidá stejný úhel otočení. Vpravo: Ve stylu Progresivní se přidaný úhel otočení mění u každého objektu.

Směr: Ve výchozím nastavení je přidané otáčení aplikováno proti směru hodinových ručiček. Chcete-li směr změnit, zaškrtněte políčko Ve směru hodinových ručiček.

Počáteční úhel: Přidejte ke každému objektu úhel otočení.

Úhel natočení: Tento ovládací prvek spolupracuje se styly Progresivní a Progresivní chvění. Umožňuje přidat každému objektu úhel otočení, který se pohybuje od 0º do zadané hodnoty. Předpokládejme, že chcete umísti na osnovu objekt a tři duplikáty, a tak zadáte úhel natočení 180º. Tento úhel natočení aplikuje další otočení o velikosti 0º u prvního objektu, 60º u druhého objektu, 120º u třetího objektu a 180º u posledního objektu.

Styl otočení Progresivní s počátečním úhlem 5º a úhlem natočení 180º

Otočení: Alternativní způsob progresívního přidávání přidávat otáčení objektů na osnově. Jedno otočení se rovná 360º.

Rozsah: Tento ovládací prvek je k dispozici, jsou-li vybrány styly Chvění nebo Progresivní chvění. Zadejte rozsah hodnot pro náhodné otočení při vytvoření efektu chvění. Například s hodnotou 15º budou úhly otočení proměnlivé mezi 15º a -15º.

Příklady stylů otočení Chvění (nahoře) a Progresivní chvění (dole) s rozsahem 30º

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)