Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Nastavení vodicích linek

Vodicí linky jsou čáry, které lze umístit na libovolné místo v okně kresby a které pomáhají při umisťování objektů. V některých aplikacích jsou vodicí linky uvedeny pod názvem vodítka.

Existují tři typy vodicích linek: vodorovné, svislé a úhlové. Aplikace standardně zobrazuje vodicí linky, které lze přidat do okna kresby, ale můžete je kdykoli skrýt. Jako vodicí linky můžete použít i objekty.

Vodicí linky můžete nastavit pro jednotlivé stránky nebo pro celý dokument. Další informace o místních a předlohových vodicích linkách najdete v části Místní a předlohové vrstvy.

Kdykoli potřebujete vodicí linku, můžete ji přidat. Můžete však také přidat předvolené vodicí linky. Existují dva typy předvoleb vodicích linek: předvolby společnosti Corel a předvolby definované uživatelem. Příkladem předvoleb společnosti Corel mohou být vodicí linky zobrazené ve vzdálenosti jednoho palce od okrajů a vodicí linky okrajů sloupců novinové sazby. Předvolby definované uživatelem jsou vodicí linky, které mají polohu zadanou uživatelem. Můžete například přidat předvolbu vodicích linek, která zobrazuje okraje v zadané vzdálenosti, nebo definovat rozvržení sloupců nebo mřížky. Vodicí linky lze kdykoliv odebrat.

Objekty lze přichytit k vodicím linkám, takže při jejich přesunu poblíž vodicí linky mohou být pouze zarovnané k této lince svým středem nebo levou či pravou stranou.

Vodicí linky používají měrné jednotky zadané pro pravítka. Informace o nastavení pravítek naleznete v tématu Postup při přizpůsobení nastavení pravítek.

Vodicí linky lze umístit v okně kresby. Pomáhají při umisťování objektů.

Postup při zobrazení nebo skrytí vodicích linek Zp t nahoru

*

Vodicí linky také můžete zobrazit nebo skrýt kliknutím na položku Okno Ukotvitelné panely Vodicí linky a kliknutím na tlačítko Zobrazit nebo skrýt vodicí linky .

K dalším možnostem vodicích linek také získáte přístup kliknutím na položku Nástroje Možnosti a poté kliknutím na položku Vodicí linky v seznamu kategorií Dokument.

Postup při přidání vodorovné nebo svislé vodicí linky Zp t nahoru

*

Vodicí linky lze také přidat tažením od vodorovného nebo svislého pravítka do okna kresby.

Přidání úhlové vodicí linky Zp t nahoru

*

Úhlové vodicí linky můžete také přidat tažením z vodorovného nebo svislého pravítka v okně kresby a zadáním hodnoty do pole Úhel otočení na panelu vlastností.

Postup při použití objektu jako vodicí linky Zp t nahoru
Postup při nastavení vodicích linek pro celý dokument Zp t nahoru

*

Vodicí linky nastavené ve vrstvě Vodicí linky (všechny stránky) na Stránce předlohy se zobrazí na všech stránkách dokumentu. Tyto vodicí linky se zobrazí spolu s místními vodicími linkami nastavenými pro jednotlivé stránky.

Postup při přidání předvolených vodicích linek Zp t nahoru
Postup při odstranění vodicí linky Zp t nahoru

*

Jednotlivé vodicí linky lze odstranit také tak, že je přetáhnete mimo okno dokumentu, nebo že na vodicí linku kliknete nástrojem Výběr a stisknete klávesu Delete.

Chcete-li odstranit předvolenou vodicí linku, klikněte na položku Nástroje Možnosti. V seznamu kategorií Dokument, Vodicí linky klikněte na možnost Předvolby. Zrušte zaškrtnutí políčka vedle předvolené vodicí linky, kterou chcete odstranit.

Postup při přichycení objektů k vodicím linkám Zp t nahoru

*

Přichycování objektů a upravitelných oblastí k vodicím linkám můžete také nastavit kliknutím na položku Okno Ukotvitelné panely Vodicí linky a kliknutím na tlačítko Přichytit k vodicím linkám .

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.