Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Změna barevného režimu obrázků

V aplikaci Corel PHOTO-PAINT jsou barvy obrázků definovány barevnými režimy. Počítačové monitory zobrazují obrázky v barevném režimu RGB; v aplikaci Corel PHOTO-PAINT se obrázky standardně vytvářejí také v barevném režimu RGB. Obrázky můžete převádět do různých barevných režimů v závislosti na jejich zamýšleném použití. Například se doporučuje, aby obrázky zasílané k vytištění ve špičkové kvalitě byly v barevném režimu CMYK. Pro síť WWW by fotografie měly být v barevném režimu RGB a obrázky ve formátu GIF by měly být v režimu palety.

Barevné režimy jsou dány jejich složkovými barvami a bitovou hloubkou. Například barevný režim RGB (24 bitů) je tvořen červeným, zeleným a modrým kanálem a má bitovou hloubku 24 bitů. Podobně barevný režim CMYK (32 bitů) je tvořen azurovým, purpurovým, žlutým a černým kanálem a má bitovou hloubku 32 bitů. Každý kanál má bitovou hloubku 8 bitů.

Přestože na obrazovce možná nepoznáte rozdíl mezi obrázkem v barevném režimu CMYK a obrázkem v barevném režimu RGB, jsou tyto dva obrázky zcela odlišné. Barvy z barevného prostoru RGB mohou pokrývat širší rozsah viditelných barev (mají větší gamut) než barvy z barevného prostoru CMYK. Při stejných rozměrech má obrázek v režimu CMYK větší velikost souboru než obrázek v režimu RGB, avšak obsahuje kanály potřebné k tisku za použití standardních tiskových barev.

Při každém převedení obrázku může dojít ke ztrátě barevné informace. Proto byste měli nejdříve dokončit úpravy a obrázek uložit, a teprve potom jej převést do jiného barevného režimu.

Barevné režimy jsou založeny na standardních modelech barev používaných k popisu, klasifikaci a digitální reprodukci barev. Další informace o barevných modelech CMYK, RGB, HSB a stupních šedé najdete v části Seznámení s barevnými modely.

Aplikace Corel PHOTO-PAINT podporuje následující barevné režimy:

 

Černobílý, paleta a dvoutónový barevný režim nabízejí volby převodu. Další informace naleznete v tématu

 

Původní obrázek v režimu RGB

Po převodu do režimu CMYK

Po převodu do režimu palety

Po převodu do vícekanálového režimu

Po převodu do černobílého režimu

Po převodu do režimu stupňů šedé

Postup při změně režimu barev obrázku Zp t nahoru

*

Aktuální režim obrázku určuje, do kterých režimů lze obrázek převést. Nedostupné režimy jsou zobrazeny šedě.

Barevné režimy Černobílý (1 bit), Paleta (8 bitů) a Dvoutónový (8 bitů) nabízejí volby převodu. Další informace naleznete v tématu

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.