Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Definování upravitelných oblastí pomocí informací o barvách

Upravitelné a chráněné oblasti masky lze definovat za použití informací o barvách v obrázku. Při použití informací o barvách musíte určit základní barvy a hodnotu barevné tolerance. Základní barva je barva, která slouží k definování chráněných nebo upravitelných oblastí. Hodnota barevné tolerance definuje procentuální míru odchylky barev od základní barvy povolenou pro masku; vyšší hodnota tolerance přidá k chráněným nebo upravitelným oblastem více barev. Barevná tolerance je založena na podobnosti barev.

Upravitelné oblasti jednotných barev

Můžete definovat upravitelnou oblast jednotné barvy nebo upravitelnou oblast obklopenou jednotnou barvou. Pokud je oblast obklopena jednotnými barvami, můžete vytvořit hrubý obrys, který se smrští podle tvaru oblasti, kterou chcete upravit, nebo můžete upravitelnou oblast vytvořit na základě hranice mezi jednotnými barvami.

Upravitelné oblasti v celém obrázku

Za použití barevné masky lze definovat upravitelné oblasti v celém obrázku. Barevná maska umožňuje zvolit základní barvy v celém obrázku namísto jen v určité oblasti.

Práh barvy umožňuje dále upřesnit rozsah barev, které mají být zahrnuty do upravitelné oblasti. Podle prahové hodnoty se vyhodnotí jas každé základní barvy a určí se, které pixely budou zahrnuty do upravitelné oblasti. Úpravou prahové hodnoty barvy lze změkčit nebo zostřit pixely na okrajích upravitelné oblasti. Chcete-li upravit prahové hodnoty barevné masky, můžete za pomoci náhledu obrázku ve stupních šedé zobrazit maskované oblasti černě a upravitelné oblasti bíle.

Modré, zelené a purpurové pixely původního obrázku (vlevo) vybrané za použití barevné masky (vpravo)

Upravitelné oblasti v určitém barevném kanálu

Upravitelnou oblast lze často snadněji definovat pomocí určitého barevného kanálu. Každý barevný obrázek má několik barevných kanálů, z nichž každý představuje jednu složku barevného modelu obrázku. Například obrázek v režimu RGB je tvořen červeným kanálem, zeleným kanálem a modrým kanálem. Při zobrazení obrázku v jeho jednotlivých barevných kanálech se zobrazuje vždy jen část jeho barevných informací. Zobrazení pouze určitého barevného kanálu vám umožňuje přesněji definovat upravitelnou oblast.

Postup při definování upravitelné oblasti jednotné barvy Zp t nahoru

*

Chcete-li v obrázku upravit složitý tvar na jednobarevném pozadí, můžete definovat pozadí jako upravitelnou oblast jednotné barvy a poté invertováním masky převést daný tvar na upravitelnou oblast. Další informace o invertování masek naleznete v části Invertování a odstraňování masek.

Barva prvního pixelu, na který kliknete, určuje základní barvu; do upravitelné oblasti budou zahrnuty všechny okolní pixely, jejichž barvy spadají do zadaného rozsahu barevné tolerance. Upravitelná oblast se bude zvětšovat, dokud nenarazí na pixely, jejichž barvy jsou mimo zadanou barevnou toleranci.

Oblast se vybere kliknutím na oranžový pixel nástrojem Maska – Kouzelná hůlka.

Postup při definování upravitelné oblasti obklopené jednotnou barvou Zp t nahoru

*

Můžete zvolit, zda má být základní barva určenou pouze barvou prvního pixelu, na který kliknete, nebo barvou každého pixelu, na který kliknete. Rozsah barevné tolerance určuje, které barvy budou chráněny před změnami. Pokud je základní barva určenou barvou prvního pixelu, na který kliknete, bude se chráněná oblast zvětšovat až do dosažení zadané barevné tolerance. Když použijete nástroj Maska – Laso, dokončený obrys upravitelné oblasti se smrští z původního obrysu podle nepravidelného tvaru vzniklého tím, že se z původního obrysu vyloučí pixely, které nespadají do stanoveného rozsahu barevné tolerance. Když použijete nástroj Maska – Magnetická, každý pixel, na který kliknete, bude určovat základní barvu, takže se při každém kliknutí bude chráněná oblast rozšiřovat, dokud nebude dosaženo stanovené barevné tolerance. Barevná tolerance se měří ve vztahu k aktuální základní barvě a v určité oblasti kolem ukazatele.

*

Obrys můžete vytvořit také tažením v okně obrázku při ručním režimu. Při použití nástroje Maska – Magnetická klikejte často, chcete-li nastavit více základních barev a vytvořit více kotvicích bodů.

Postup při definování upravitelných oblastí v celém obrázku Zp t nahoru

*

Pokud se v dialogovém okně Barevná maska objeví barvy z předchozí relace, klikněte na tlačítko Obnovit a teprve poté vytvořte novou barevnou masku.

Styl zobrazení Obrysy je nedostupný, když je v nabídce Maska vypnutý příkaz Zobrazit okraj masky.

*

Výchozí barevnou toleranci pro barevnou masku lze nastavit tak, že kliknete na tlačítko plovoucí nabídky a poté na tlačítko Nastavit výchozí nastavení tolerance.

Také můžete určit předdefinované základní barvy, a to tak, že zvolíte předvolbu barev, například Zelené, ze seznamu vedle nástroje Kapátko.

Postup při definování upravitelných oblastí v určitých barevných kanálech Zp t nahoru

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.