Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Rozpoznávání chráněných a upravitelných oblastí

Masky umožňují pokročilé úpravy obrázků. Masky fungují jako šablony položené přes obrázek: Pro chráněné oblasti se na obrázek ležící pod nimi malba ani efekty neaplikují, zatímco pro upravitelné oblasti se malba a efekty na obrázek aplikují. Když definujete upravitelnou oblast obrázku, definujete zároveň odpovídající masku neboli chráněnou oblast téhož obrázku.

Překrytí masky

Můžete zobrazit překrytí masky pouze nad chráněnými oblastmi, což usnadňuje rozeznání chráněných oblastí od upravitelných. Překrytí masky je průhledný list s červeným odstínem. Pokud upravíte průhlednost masky v určitých oblastech, změní se odpovídajícím způsobem i stupeň červeně zobrazené překrytím masky v těchto oblastech.

Překrytí masky lze skrýt. Také lze změnit barvu překrytí masky, aby byla zřetelně vidět proti barvám obrázku v upravitelných oblastech.

Obrysy masky

Hranice oddělující upravitelnou oblast a jí odpovídající oblast chráněnou je označena čárkovaným obrysem označovaným jako obrys masky. Obrysy masky lze zobrazit pouze v případě, že je skryto překrytí masky. Barvu obrysů masky můžete změnit, aby byly obrysy proti barvám obrázku dobře viditelné.

Můžete zobrazit překrytí masky (vlevo) nebo obrysy masky (vpravo).

Umístění obrysů masky

Pokud má upravitelná oblast prolnuté okraje, umísťují se obrysy masky standardně podél vnější hrany prolnuté plochy. Zadáním prahové hodnoty však lze nastavit umístění obrysů masky do libovolné „jasové vrstevnice" v rámci prolnutého okraje. Například můžete nastavit, aby obrysy masky zahrnovaly pouze pixely, které jsou stoprocentně upravitelné, a vyloučit pixely, které se už začínají prolínat s chráněnou oblastí.

Úpravou umístění obrysů masky se velikost upravitelné oblasti nemění; obrysy masky se prostě jen zobrazí při dosažení určité úrovně průhlednosti.

Postup při zobrazení nebo skrytí překrytí masky Zp t nahoru
Postup při změně barvy překrytí masky Zp t nahoru
Postup při zobrazení nebo skrytí obrysů masky Zp t nahoru

*

Obrysy masky se nezobrazí, používáte-li překrytí masky nebo upravujete-li průhlednost masky.

Postup při změně barvy obrysů masky Zp t nahoru

*

Obrysy masky se nezobrazí, používáte-li překrytí masky nebo upravujete-li průhlednost masky.

Postup při nastavení polohy obrysů masky podél okraje upravitelné oblasti Zp t nahoru

*

Zadaná prahová hodnota se bude používat pro všechny ostatní masky, které vytvoříte, dokud tuto hodnotu nezměníte.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.