Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Změny rozlišení obrázků

Změnou rozlišení obrázku lze zvětšit nebo zmenšit velikost jeho souboru. Rozlišení se měří v tiskařských bodech na palec (dpi = dots per inch), když je obrázek tištěn. Volba rozlišení závisí na dalším použití obrázku. Obrázky určené pouze k zobrazování na počítačových monitorech mají obvykle rozlišení 96 nebo 72 dpi, obrázky určené pro web mají rozlišení 72 dpi. Obrázky určené k vytištění na stolních tiskárnách mají většinou 150 dpi, zatímco profesionálně tištěné obrázky mají obvykle rozlišení 300 dpi nebo vyšší.

Zvýšení rozlišení

Obrázky s vyšším rozlišením obsahují menší a hustěji rozmístěné pixely než obrázky s nižším rozlišením. Převzorkování na vyšší rozlišení zvyšuje rozlišení obrázku přidáním dalších pixelů na měrnou jednotku. Kvalita obrázku se může snížit, protože nové pixely jsou interpolovány na základě barev sousedních pixelů; původní informace o hodnotách pixelů se prostě jen rozšíří na větší plochu. Převzorkováním na vyšší rozlišení nelze do obrázku doplnit detaily a jemné barevné přechody, které v něm původně nebyly. Při zvýšení rozlišení obrázku se zvětší velikost obrázku na obrazovce; ve výchozím nastavení si obrázek při tisku zachovává svoji původní velikost.

Přídavný modul PhotoZoom lze používat také k převzorkování digitálních obrázků na vyšší rozlišení, což umožňuje vytvářet ostřejší a jasnější zvětšení obrázků.

Snížení rozlišení

Převzorkováním na nižší rozlišení se sníží rozlišení obrázku, protože se odebere určitý počet pixelů na měrnou jednotku. Výsledná kvalita je lepší než při převzorkování na vyšší rozlišení. Nejlepších výsledků lze obvykle dosáhnout, pokud převzorkujete obrázek na nižší rozlišení poté, co jste provedli korekci barev a tónů, ale ještě před doostřením. Další informace o korekcích a doostřování obrázků najdete v částech Úpravy barev a tónů a Retušování.

Rozlišení a velikost obrázku je možno měnit současně. Zleva doprava: obrázek převzorkovaný na nižší rozlišení, původní obrázek, obrázek převzorkovaný na vyšší rozlišení

Postup při změně rozlišení obrázku Zp t nahoru

*

Pokud obrázek převzorkujete za použití pixelů jakožto měrných jednotek, změní se i velikost obrázku.

Zaškrtávací políčko Stejné hodnoty bude nedostupné, pokud je zaškrtnuto políčko Zachovat poměr stran.

Přístup k aplikaci PhotoZoom Zp t nahoru

*

Chcete-li si zpřístupnit přídavný modul PhotoZoom, musíte jej nejprve stáhnout z ukotvitelného panelu Získat více. Další informace naleznete v tématu Postup otevření okna Získat další.

Podrobnější informace o používání modulu PhotoZoom získáte z nápovědy modulu PhotoZoom.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.