Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Práce s barevnými kanály

Barvy a tóny v obrázku můžete upravit tím, že pozměníte přímo barevné kanály obrázku. Počet barevných kanálů v obrázku závisí na počtu složek barevného režimu obrázku. Například černobílé obrázky, obrázky ve stupních šedé, dvoutónové obrázky a obrázky s barvami palety mají jen jeden barevný kanál; obrázky v režimech RGB a Lab mají tři kanály a obrázky v režimu CMYK mají čtyři barevné kanály. Další informace o těchto barevných modelech naleznete v tématu Seznámení s barevnými modely. Další kanály lze použít k zachování případných přímých barev v obrázku. Informace o kanálech přímých barev naleznete v tématu Postup při použití kanálů přímých barev.

Zobrazování, míchání a úpravy barevných kanálů

Přestože barevné kanály představují barevné složky obrázku, standardně se v okně obrázku zobrazují ve stupních šedé. Tyto kanály však lze zobrazit v jejich příslušných barvách, takže červený kanál bude zobrazen červeně, modrý kanál modře a tak dále.

Barevné kanály lze smíchat a tak dosáhnout vyvážení barev v obrázku. Pokud například obrázek obsahuje příliš mnoho červené barvy, můžete v režimu RGB upravit červený kanál a zlepšit tím kvalitu obrázku.

Barevné kanály můžete upravovat stejným způsobem jako jiné obrázky ve stupních šedé. Můžete například vybírat určité oblasti, aplikovat barvy a výplně, přidávat speciální efekty nebo filtry a také do kanálu obrázku vkládat objekty nebo je z něho vyjímat.

Rozdělování a slučování obrázků za pomoci barevných kanálů

Obrázek můžete rozdělit na více 8bitových souborů obsahujících obrázky ve stupních šedé – jeden pro každý barevný kanál daného barevného režimu. Rozdělení obrázku na soubory jednotlivých barevných kanálů umožňuje upravit jeden kanál beze změny ostatních kanálů, uložit informace o kanálech před převodem obrázku do jiného režimu nebo přidružit kanály z jednoho režimu ke kanálům v jiném režimu za účelem jejich úprav. Máte-li například příliš sytý obrázek v režimu RGB, můžete sytost snížit rozdělením obrázku do režimu HSB a omezením kanálu sytost (S). Po dokončení úprav můžete obrázky zkombinovat do jednoho obrázku. Obrázky se slučují automaticky, přičemž se aplikují stejné barevné hodnoty.

Obrázek můžete rozdělit do následujících barevných kanálů.

 

Slučování kanálů nebo obrázků za pomoci výpočtů

Můžete pozměnit stávající obrázek nebo vytvořit nový obrázek sloučením údajů kanálů z jednoho obrázku s údaji kanálů z jiného obrázku. Výpočet režimu sloučení se provádí s pixely a aplikuje se na určený kanál, otevřený obrázek nebo nový soubor. Pomocí výpočtů lze provádět korekce obrázků sloučením kanálů z jednoho obrázku nebo sloučením dvou obrázků vytvořených rozdělením jednoho obrázku. Sloučením rozdílných obrázků lze vytvořit efekt, jako by obrázky byly položené přes sebe. Další informace o režimech sloučení najdete v části Vysvětlení režimů sloučení.

Postup při zobrazování barevných kanálů Zp t nahoru

*

Barevné kanály lze zobrazit za použití jejich příslušných barev. Klikněte na příkaz Nástroje Přizpůsobení. V seznamu kategorií Pracovní plocha klikněte na položku Zobrazení a zaškrtněte políčko Zobrazovat barevné kanály barevně.

Postup při míchání barevných kanálů Zp t nahoru
Postup při úpravě barevného kanálu Zp t nahoru

*

Chcete-li si prohlédnout upravený obrázek, můžete kliknout na kompozitní kanál v horní části ukotvitelného panelu Kanály.

Postup při rozdělení obrázku za použití barevných kanálů Zp t nahoru

*

Obrázky v barevných režimech CMYK a Lab je nutno rozdělit do jejich původních složkových kanálů.

Postup při kombinování obrázků pomocí barevných kanálů Zp t nahoru
Postup při slučování barevných kanálů nebo obrázků za pomoci výpočtů Zp t nahoru

*

Režim sloučení určuje způsob míchání barev. Další informace o režimech sloučení najdete v části Vysvětlení režimů sloučení.

Příkaz Výpočet není dostupný, pokud obrázek obsahuje objekty. Před prováděním výpočtů je nutno všechny objekty v obrázku sloučit s pozadím.

 

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.