Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Práce se speciálními efekty

Speciální efekty aplikace Corel PHOTO-PAINT vám umožní změnit vzhled obrázku. Speciální efekt lze použít na celý obrázek, nebo můžete použít masku nebo čočku a transformovat pouze část obrázku.

Používání speciálních efektů

Následuje přehled všech kategorií dostupných speciálních efektů, přičemž každá z nich obsahuje několik různých efektů: Další informace naleznete v tématu Kategorie speciálních efektů.

 

Používáte-li speciální efekt, můžete jeho nastavení upravit a kontrolovat tak, jakým způsobem je obrázek efektem transformován. Když například používáte pro zarámování obrázku efekt vinětace, můžete zvětšit hodnotu odsazení a zmenšit hodnotu prolnutí, tím zmenšíte velikost a krytí rámečku. U efektu vodoznaku můžete zmenšit velikost štětce a zobrazit tak více podrobností obrázku, nebo můžete velikost štětce zvětšit a dosáhnout abstraktního efektu.

Použití speciálních efektů na část obrázku

Speciální efekty lze použít pouze na část obrázku, a to definováním upravitelné oblasti. Informace o upravitelných oblastech najdete v části Práce s maskami.

Pro aplikaci speciálních efektů na část obrázku lze použít také čočku. Následující speciální efekty jsou také předvolenými typy čoček:

 

Když používáte čočku, nejsou změny zaneseny přímo do obrázku. Namísto toho jsou na obrazovce vidět prostřednictvím čočky. Informace o čočkách najdete v části Práce s čočkami.

Zesilování a zeslabování speciálních efektů

Opakováním speciálního efektu můžete jeho výsledek zesílit. Také můžete efekt zeslabit a tím snížit jeho intenzitu, přičemž můžete definovat způsob sloučení efektu s obrázkem. Další informace o opakování a zeslabování použitých speciálních efektů naleznete v tématu Vracení, opakování a zeslabování. Další informace o režimech sloučení naleznete v tématu Vysvětlení režimů sloučení.

Postup při použití speciálního efektu Zp t nahoru

*

Pokud obrázek obsahuje jeden nebo více objektů, aplikuje se speciální efekt pouze na pozadí nebo na vybraný objekt.

*

Při zobrazení náhledu speciálního efektu v okně obrázku můžete podržením klávesy F2 skrýt dialogové okno speciálního efektu.

Některé speciální efekty mohou ovlivnit tvar objektu, na který jsou aplikovány. Chcete-li v obrázku ponechat obrys původního tvaru objektu, zapněte tlačítko Zamknout průhlednost objektu v ukotvitelném panelu Správce objektů. Plochy, které zůstanou mezi obrysem původního tvaru objektu a novým tvarem objektu, budou vyplněny černou barvou. Pokud není ukotvitelný panel Správce objektů otevřený, klikněte na položku Okno Ukotvitelné panely Správce objektů.

Postup při použití speciálního efektu na upravitelnou oblast Zp t nahoru
Postup při opakování speciálního efektu Zp t nahoru

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.