Odstavcový text

Postup při přidání odstavcového textu

Vytvoření rámečku z objektu

Převedení textového rámečku zpět na objekt

Postup při oddělení textového rámečku od objektu

Vložení zástupného textu

Úprava textu, aby vyplnil textový rámeček


Odstavcový text přidávejte do dokumentu pomocí textových rámečků. Odstavcový text, také „blok textu", je obecně vyhrazen pro rozsáhlejší texty, které mají větší požadavky na formátování. Odstavcový text můžete například využít, když vytváříte brožury, bulletiny, katalogy nebo jiné dokumenty s větším obsahem textu.

Textový rámeček můžete vkládat přímo do okna kresby. Text můžete také umisťovat do grafických objektů, což zvyšuje počet různých tvarů, které můžete použít jako textové rámečky. Textový rámeček můžete vytvořit z uzavřeného objektu a pak dovnitř rámečku zadat text. Rámeček můžete kdykoliv oddělit od objektu, takže je budete moci upravovat nezávisle. Textový rámeček můžete převést zpět na objekt.

Pokud chcete zobrazit rozvržení dokumentu, než přidáte finální obsah, můžete textové rámečky vyplnit dočasným zástupným textem. Můžete také použít vlastní zástupný text.

Odstavcový text umístěný dovnitř objektu. Objekt můžete změnit na neviditelný odebráním obrysu.

Textové rámečky mají standardně fixní velikost bez ohledu na to, kolik textu do nich přidáte. Můžete zvětšit nebo zmenšit velikost rámečku tak, aby text pasoval do rámečku. Přidáte-li více textu než je v rámečku povoleno, bude text pokračovat za pravým dolním okrajem textového rámečku, ale zůstane skrytý. Barva rámečku se změní na červenou jako upozornění, že se v něm nachází další text. Přetečení můžete opravit ručně zvýšením velikosti rámečku, úpravou velikosti textu, úpravou šířky sloupců nebo propojením rámečku s jiným textovým rámečkem. Další informace naleznete v tématu Kombinování a propojování rámečků odstavcového textu.

Textový rámeček se zbarví do červena, aby upozornil na další text.

Můžete také vybrat automatické úpravy velikosti písma v bodech tak, aby se text do rámečku úhledně vešel. V případě přetečení textu aplikace CorelDRAW automaticky zmenší velikost písma v bodech. Pokud je text malý, zvětší jej aplikace tak, aby vyplnil rámeček.

Velikost písma v bodech v rámečku (vlevo) byla automaticky upravena tak, aby se text úhledně vešel do rámečku (vpravo).

Můžete také změnit formátování vybraných rámečků odstavcového textu a jakýchkoli rámečků, které jsou propojeny. Informace naleznete v části Postup při zadání předvoleb formátování textových rámečků. Text můžete také uvnitř textového rámečku zarovnat pomocí mřížky účaří. Další informace naleznete v tématu Zarovnání textu k mřížce účaří.

Navíc můžete k odstavcovému textu přiřazovat také hypertextové odkazy. Další informace naleznete v tématu Postup při přiřazení hypertextového odkazu textu. U asijského textu můžete také změnit orientaci textu. Další informace naleznete v tématu Postup při výběru orientace textu pro asijský text.

Postup při přidání odstavcového textu Zp t nahoru

 

Klikněte na položky Okno Ukotvitelné panely Vlastnosti. V ukotvitelném panelu Vlastnosti klikněte na tlačítko Rámeček a zobrazte možnosti související s rámečky. V oblasti Rámeček klikněte na tlačítka Sloupce . V dialogovém okně Nastavení sloupce povolte možnost Automaticky upravit šířku rámečku.
Otevřete výběr Barva pozadí a klikněte na požadovanou barvu.

*

Červený textový rámeček označuje přetečení textu. Přetečení můžete opravit ručně zvětšením velikosti rámečku, úpravou velikosti textu nebo propojením rámečku s jiným textovým rámečkem. Další informace naleznete v části Kombinování a propojování rámečků odstavcového textu. Přetečení můžete také opravit automaticky kliknutím na položku Text Rámeček odstavcového textu Přizpůsobit text rámečku.

*

Pomocí nástroje Výběr můžete upravit velikost rámečku odstavcového textu. Klikněte na textový rámeček a přetáhněte libovolný úchyt výběru.

Vytvoření rámečku z objektu Zp t nahoru

 

Klikněte na nástroj Text . Přesuňte ukazatel přes obrys objektu. Jakmile se tvar ukazatele změní na tvar Vložení do objektu , klikněte na objekt. Zadejte do rámečku požadovaný text.
Klikněte pravým tlačítkem myši na objekt a klikněte na možnost Typ rámečku Vytvořit prázdný textový rámeček.
Klikněte na příkaz Okno Panely nástrojů Rozvržení. Pomocí nástroje Výběr klikněte na objekt, do kterého chcete vložit textový rámeček. Klikněte na tlačítko Textový rámeček.
Převedení textového rámečku zpět na objekt Zp t nahoru

*

Pokud se v rámečku vyskytuje obsah, dojde při převedení rámečku zpět na běžný objekt k odstranění obsahu.

*

Můžete také kliknout na tlačítko Bez rámečku na panelu nástrojů Rozvržení. Chcete-li otevřít panel nástrojů Rozvržení klikněte na nabídku Okno Panely nástrojů Rozvržení.

Postup při oddělení textového rámečku od objektu Zp t nahoru

*

Pokud oddělíte textový rámeček od některých objektů, například elips nebo hvězd, nezachová si text tvar objektu. Případně bude text obsažen ve standardním obdélníkovém textovém rámečku.

Vložení zástupného textu Zp t nahoru

*

Zástupný text lze přizpůsobit vytvořením textu v textovém procesoru nebo textové aplikaci a uložením dokumentu jako souboru placeholder.rtf. Pak je nutné uložit soubor do následující složky v umístění Users: Dokumenty\Corel\Corel Content. Při příštím spuštění aplikace bude přizpůsobený zástupný text vložen do textového rámečku. Nicméně pokud soubor uložíte s nesprávným názvem nebo do špatné složky, bude do textového rámečku vložen výchozí zástupný text Lorem ipsum.

*

Zástupný text můžete vložit do více rámečků tak, že kliknete na nástroj Výběr , vyberete textové rámečky se stisknutou klávesou Shift a kliknete na položku Text Rámeček odstavcového textu Vložit zástupný text.

Můžete také vybrat prázdný textový rámeček, kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat možnost Vložit zástupný text.

Vložíte-li zástupný text do prvního rámečku v rámci propojených rámečků, zástupný text vyplní všechny rámečky.

Vložení zástupného textu lze rovněž vrátit zpět kliknutím na položku Upravit Vrátit zpět vložení zástupného textu.

Úprava textu, aby vyplnil textový rámeček Zp t nahoru

*

Pokud vyberete možnost přizpůsobení textu pro rámeček, které je propojen s dalšími rámečky, tak aplikace upraví velikost textu ve všech propojených textových rámečcích. Další informace o propojování textových rámečků naleznete v části Kombinování a propojování rámečků odstavcového textu.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)