Texturové výplně

Postup při použití texturové výplně


Texturová výplň se generuje náhodně a můžete ji použít k vytvoření přirozeného vzhledu objektů. Můžete používat stávající texturové výplně, například vodu nebo různé minerály a mraky. Barvy texturových výplní můžete změnit. Texturové výplně mohou obsahovat pouze barvy RGB. Ostatní barevné modely a palety však lze použít jako odkaz pro výběr barev. Informace o barevných modelech naleznete v tématu Barevné modely.

Velikost dlaždic texturových výplní můžete změnit. Zvýšíte-li rozlišení texturové dlaždice, zvýší se i přesnost výplně. Nastavením počátku dlaždic můžete také zadat, kde mají výplně přesně začít. Aplikace CorelDRAW umožňuje také odsazení dlaždic ve výplni. Úpravy vodorovné nebo svislé polohy první dlaždice vzhledem k hornímu okraji objektu ovlivňují zbytek výplně.

Můžete také otáčet či zkosit výplň, upravit velikost dlaždic a změnit střed textury.

Chcete-li, aby se texturová výplň měnila podle akcí, které s vyplněným objektem provedete, můžete určit, aby se výplň transformovala s objektem. Pokud například zvětšíte vyplněný objekt, tak se textura zvětší, zatímco počet dlaždic zůstane stejný.

Texturové výplně mohou vylepšit kresbu. Také ale zvyšují velikost souboru, a tím i čas potřebný k tisku, takže je výhodnější používat je s rozvahou.

Příklady texturových výplní

Postup při použití texturové výplně Zp t nahoru

 

Klikněte na možnost Transformace a poté na tlačítko Zrcadlit dlaždice vodorovně nebo Zrcadlit dlaždice svisle .
Klikněte na možnost Transformace a zadejte hodnoty do polí Šířka výplně a Výška výplně.
Klikněte na možnost Transformace a zadejte hodnoty do polí X a Y.
Klikněte na možnost Transformace a zadejte hodnotu do pole Otočit.
Klikněte na možnost Transformace a zadejte hodnotu do pole Zkosení.
Klikněte na možnost Transformace a poté na tlačítko Odsazení řádku nebo Odsazení sloupce . Zadejte hodnotu do pole % z dlaždice.
Klikněte na možnost Transformace a zaškrtněte políčko Transformovat s objektem.
Klikněte na možnost Rozlišení a velikost textury a zadejte hodnotu do pole Rozlišení rastru.
Zaškrtněte políčko Vinutí výplně.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)