Převedení rastrů do režimu palety

Typy palet

Postup při převodu obrázku do režimu palety

Postup při vytváření vlastní předzpracované palety barev

Postup při změně rastru prostřednictvím nastavení rozsahu citlivosti


Režim palety, nazývaný také režim indexovaných barev, se někdy používá pro obrázky na internetu. Při převodu obrázku do režimu palety je každému pixelu přiřazena jedna z pevně daných barev. Tyto hodnoty jsou uloženy v malé tabulce barev (paletě) obsahující nejvýše 256 barev. Obrázek v režimu palety tak obsahuje méně dat než obrázek v 24bitovém režimu barev a má menší velikost. Převod do režimu palety je nejvhodnější pro obrázky s omezeným rozsahem barev.

Výběr, úprava a uložení palety barev

Při převodu obrázku do režimu palety lze použít předdefinovanou paletu nebo lze přiřazením jednotlivých barev paletu přizpůsobit.

Uložení nastavení převodu

Po výběru palety barev a nastavení rozptylování a citlivosti rozsahu převodu obrázku do režimu palety můžete nastavení uložit jako předvolbu převodu, kterou lze pak použít pro převod dalších obrázků. Můžete přidat libovolný počet předvoleb převodu.

Paleta barev, kterou právě používáte, se označuje jako předzpracovaná paleta barev. Lze ji uložit a použít pro další obrázky.

Další informace o předdefinovaných paletách barev v režimu palety naleznete v části Typy palet. Další informace o vytvoření a otevření vlastních palet naleznete v části Vytváření a úprava vlastních palet barev.

Rozptylování

Při převodu obrázků do režimu palety je možné prostřednictvím rozptylování vylepšit barvy. Algoritmy rozptylování vybírají barvu jednotlivých pixelů nejen podle požadované barvy v daném místě, ale také s ohledem na skutečnou výslednou barvu sousedních pixelů. Vzájemný vztah jednoho barevného pixelu k jinému vytváří dojem barev, které nejsou v paletě barev obsaženy.

Můžete použít dva typy rozptylování: souřadnicové rozptylování a chybovou difúzi. Souřadnicové rozptylování aproximuje barevné přechody pomocí pevných bodových vzorů, což vede ke zvýraznění plných barev a k zobrazení ostřejších obrysů. Chybová difúze rozprostře pixely nepravidelně a změkčí tak obrysy a barvy. Při chybové difúzi jsou k dispozici algoritmy Jarvis, Stucki a Floyd-Steinberg.

Souřadnicové rozptylování je rychlejší než chybová difúze (volby Jarvis, Stucki a Floyd-Steinberg), ale je také méně přesné.

Určení citlivosti rozsahu barev

Obrázek lze převést do režimu palety a vybrat přitom určitou barvu a rozsah okolních odstínů, aby důležitá barva a barvy spadající do nastaveného rozsahu byly zahrnuty do předzpracované palety barev. Také můžete určit, jak velký důraz se má klást na citlivost barevného rozsahu. Protože paleta může obsahovat nejvýše 256 barev, důraz na určitou barvu sníží počet barev spadajících mimo rozsah citlivosti.

Typy palet Zp t nahoru

V následující tabulce je uveden souhrn typů palet.

 

Poskytuje předdefinovanou paletu 216 barev bez rozptylu, které se ve většině prohlížečů zobrazují stejně. Tato paleta se nedoporučuje pro práci s fotografiemi a je užitečná zejména pro uživatele starších počítačů.
Postup při převodu obrázku do režimu palety Zp t nahoru

*

Výběrem konkrétní palety při převodu do režimu palety nebo při exportu do formátu GIF nebo PNG lze docílit věrnějších barev. Standardní paleta barev může například obsahovat větší množství barev než je pro obrázek s omezeným rozsahem barev nutné, ale výběrem optimalizované palety lze zajistit přesnější reprezentaci barev.

*

Vlastní paletu barev lze vybrat kliknutím na příkaz Otevřít, vyhledáním souboru požadované palety a dvojitým kliknutím na název souboru.

Předvolená nastavení převodu lze načíst výběrem předvolby ze seznamu Předvolba.

Postup při vytváření vlastní předzpracované palety barev Zp t nahoru
Postup při změně rastru prostřednictvím nastavení rozsahu citlivosti Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)