Kopírování, duplikování a odstraňování objektů

Postup při vyjmutí nebo kopírování objektu

Postup při vložení objektu do kresby

Postup při duplikování objektu

Postup při vytváření kopií objektu na určeném místě

Postup při rychlém vytváření kopií objektů

Postup při transformaci duplikátu objektu

Postup při odstranění objektu


Aplikace CorelDRAW nabízí několik různých metod kopírování objektů. Když už objekt nepotřebujete, můžete jej odstranit.

Můžete objekt vyjmout nebo zkopírovat, umístit jej do schránky a pak jej vložit do kresby nebo do jiné aplikace. Pokud objekt vyjmete, bude umístěn do schránky a odebrán z kresby. Pokud objekt zkopírujete, bude umístěn do schránky, ale v kresbě zůstane zachován.

Při duplikování je objekt umístěn přímo do okna kresby a není použita schránka. Duplikování je rychlejší než vyjímání a vkládání. Při duplikování objektu lze rovněž určit vzdálenost mezi duplikovaným objektem a originálem (vzhledem k osám x a y). Tato vzdálenost se označuje jako odsazení.

Na duplikát objektu můžete použít transformaci, například otočení, změnu velikosti nebo zkosení, a zachovat přitom původní objekt beze změny. Pokud se rozhodnete zachovat původní objekt, můžete duplikát odstranit.

Zadáte-li umístění, můžete vytvořit několik kopií objektu současně bez použití schránky. Kopie objektu můžete například rozmístit vodorovně, nalevo nebo napravo od původního objektu, nebo svisle, pod nebo nad původní objekt. Můžete zadat mezeru mezi kopiemi objektu a můžete rovněž zadat odsazení mezi jednotlivými kopiemi objektů.

K rychlému vytvoření kopií objektů můžete použít jiné metody, bez použití schránky. Pomocí znaménka plus (+) na numerické klávesnici můžete umístit kopii objektu nad původní objekt. Stisknutím mezerníku nebo kliknutím pravým tlačítkem myši při tažení objektu můžete vytvořit okamžité kopie.

Postup při vyjmutí nebo kopírování objektu Zp t nahoru

*

Objekt lze rovněž vyjmout nebo zkopírovat tak, že na něj kliknete pravým tlačítkem myši a pak kliknete na příkaz Vyjmout nebo Kopírovat.

Postup při vložení objektu do kresby Zp t nahoru

*

Pomocí tohoto postupu můžete vložit objekt z jiné aplikace.

Chcete-li vložit objekt ze souboru nepodporovaného formátu nebo zadat možnosti pro vložený objekt, klikněte na příkaz Úpravy Vložit jinak. Další informace o vkládání objektů z jiných aplikací naleznete v tématu Propojování a vkládání objektů.

Postup při duplikování objektu Zp t nahoru

*

Duplikování objektů je vhodné pro vytváření vyřezávatelných stínů pro zařízení, jako jsou například kreslicí a vyřezávací plottery.

*

Vybraný objekt můžete rovněž duplikovat stisknutím kombinace kláves Ctrl + D.

Postup při vytváření kopií objektu na určeném místě Zp t nahoru

 

V oblasti Svisle vyberte v seznamu Režim položku Bez odsazení. V oblasti Vodorovně vyberte v seznamu Režim položku Mezery mezi objekty. Vzdálenost mezi kopiemi objektu můžete zadat do pole Vzdálenost. Chcete-li kopie objektu umístit napravo nebo nalevo od původního objektu, vyberte v seznamu Směr položku Vpravo nebo Vlevo.
V oblasti Vodorovně vyberte v seznamu Režim položku Bez odsazení. V oblasti Svisle vyberte v seznamu Režim položku Mezery mezi objekty. Vzdálenost mezi kopiemi objektů můžete zadat do pole Vzdálenost. Chcete-li kopie umístit pod nebo nad původním objektem, vyberte v seznamu Směr položku Nahoru nebo Dolů.
V oblastech Vodorovně a Svisle vyberte v seznamu Režim možnost Odsazení a do polí Vzdálenost zadejte požadované hodnoty.

Několik kopií objektu je odsazeno o určenou vzdálenost.

*

Přístup k ukotvitelnému panelu Krok a opakování získáte stisknutím kombinace kláves Ctrl + Shift + D.

Postup při rychlém vytváření kopií objektů Zp t nahoru

 

Stiskněte znaménko plus (+) na numerické klávesnici.
Při přesunu, otáčení nebo transformaci objektu klikněte pravým tlačítkem myši a poté uvolněte obě tlačítka myši.
Postup při transformaci duplikátu objektu Zp t nahoru

*

Chcete-li transformaci zrušit, vyberte příslušný objekt a klikněte na příkaz Objekt Zrušit transformace.

Postup při odstranění objektu Zp t nahoru

*

Chcete-li odstraněný objekt obnovit, je nutné použít příkaz Zpět. Další informace naleznete v tématu Operace Zpět, Znovu a Opakovat.

*

Objekt můžete odstranit také tak, že jej vyberete a stisknete klávesu Delete.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)