Přidání blokových stínů

Postup při přidání stínu

Postup při přidání vyřezávatelného stínu

Postup při kopírování nebo klonování stínu

Postup při oddělení stínu od objektu

Postup při použití režimu sloučení u stínu

Postup při odstranění stínu


Stíny simulují efekt světla dopadajícího na objekt z jedné z možných pěti perspektiv: kolmé, pravé, levé, dolní a horní. Stíny můžete přidat k většině objektů nebo skupinám objektů včetně řetězcového textu, odstavcového textu a rastrů. Pomocí vysunutí lze též vytvářet stíny.

Stíny a vysunutí vytvořené v aplikaci CorelDRAW jsou ideální pro tištěný výstup, ale nejsou vhodné pro výstup na zařízení, jako jsou například kreslicí a vyřezávací plottery. Pro takovéto projekty jsou nutné vyřezávatelné stíny. Chcete-li přidat k objektu vyřezávatelný stín, musíte použít blokový stín. Další informace o blokových stínech naleznete v kapitole Přidání blokových stínů. Vyřezávatelný stín můžete vytvořit také tak, že duplikujete objekt, vyplníte duplicitní objekt tmavou barvou a umístíte jej za původním objektem.

Když přidáte stín, můžete změnit jeho perspektivu a můžete upravit atributy, např. barvu, krytí, úroveň vyblednutí, úhel a prolnutí.

Stín použitý na objekt

Efekt prolnutí změkčuje okraje stínu.

Stíny vypadají realističtěji, když je použito prolnutí Gaussovským rozostřením, které je výchozí možností. Prolnutí blokových stínů můžete změnit pomocí tlačítka Směr prolnutí na panelu vlastností.

Když vytvoříte blokový stín, můžete ho kopírovat nebo klonovat do vybraného objektu. Když kopírujete stín, původní a zkopírovaný stín nejsou nijak propojené a lze je upravit nezávisle na sobě. Při klonování se atributy stínu předlohy automaticky použijí na její klon.

Oddělením stínu od objektu získáte nad stínem lepší kontrolu. Můžete například upravit stín stejně, jako byste upravovali průhlednost. Informace o úpravě průhlednosti naleznete v tématu Průhlednost objektu.

Chcete-li ovládat to, jak bude barva stínu přecházet do barvy objektu pod stínem, můžete, stejně jako u průhlednosti, na stín použít režim sloučení. Další informace o režimech sloučení najdete v části Režimy sloučení.

Stín lze odstranit.

Postup při přidání stínu Zp t nahoru

*

Stíny nelze přidávat k propojeným skupinám, např. přechodovým objektům, objektům s konturami, zešikmeným objektům, vysunutým objektům, objektům vytvořeným nástrojem Malířské techniky a jiným stínům.

Postup při přidání vyřezávatelného stínu Zp t nahoru

*

Vyřezávatelný stín můžete též vytvořit pomocí nástroje Blokový stín. Další informace naleznete v tématu Postup přidání blokového stínu.

Postup při kopírování nebo klonování stínu Zp t nahoru

*

Ke kopírování stínu můžete také použít nástroj Kapátko atributů . Další informace naleznete v tématu Postup při kopírování efektů z jednoho objektu do druhého.

Postup při oddělení stínu od objektu Zp t nahoru
Postup při použití režimu sloučení u stínu Zp t nahoru

*

Výchozí režim sloučení Násobit vytváří přirozený vzhled stínů.

Postup při odstranění stínu Zp t nahoru

*

Stín lze také odstranit kliknutím na Zrušit stín na panelu vlastností.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)