Vytvoření symetrie

Postup při vytvoření skupiny symetrie z objektů

Postup při vytvoření nové zrcadlené skupiny symetrie

Postup při nastavení rovin symetrie


Chcete-li vytvořit symetrii, můžete převést stávající objekt na skupinu symetrie nebo začít od začátku nakreslením objektů v režimu symetrie. Převedené nebo nakreslené objekty nazýváme primární objekty; objekty vygenerované na základě symetrie jsou pak kopiemi objektů.

Aplikace CorelDRAW nabízí zrcadlovou symetrii, která umožňuje vytvářet shodné tvary a křivky zrcadlené nebo odrážené na souboru rovin. Ve výchozím režimu zrcadlové symetrie jsou primární objekty zrcadleny podle jedné osy symetrie. Chcete-li vytvořit složitější návrh, můžete přidat další osy symetrie.

Symetrie podle jedné osy (vlevo), symetrie podle více os (vpravo)

Vytváříte-li skupinu symetrie od začátku, můžete na začátku nastavit roviny symetrie. Máte možnost přidat další osy symetrie a vytvořit tak více kopií objektů. Kromě toho můžete osy symetrie posunovat a otáčet jejich přetažením v okně kresby nebo zadáním hodnot na panelu vlastností. Každá skupina symetrie má střed symetrie, který je označen kulatým kurzorem, pokud jsou vybrány osy symetrie. V případě symetrie podle více os je středem symetrie průsečík těchto os. Osy symetrie se otáčejí okolo středu symetrie. Střed symetrie můžete přesunout přetažením nebo zadat jeho přesné souřadnice x a y.

Zleva doprava: výchozí osa symetrie, přidání osy symetrie, otočení os symetrie.

Informace o úpravách os symetrie naleznete v tématu Úprava symetrie.

Postup při vytvoření skupiny symetrie z objektů Zp t nahoru

*

V případě objektu s kaligrafickým obrysem je pro přesné zrcadlení nutné nejprve propojit tloušťku obrysu s velikostí objektu. Postupujte takto: Vyberte objekt, klikněte dvakrát na ikonu Obrys na stavovém řádku a v dialogovém okně Obrysové pero zaškrtněte políčko Měřítko podle objektu.

*

Máte také možnost vytvořit z objektu skupinu symetrie tím, že na objekt kliknete pravým tlačítkem myši a kliknete na možnost Vytvořit novou symetrii.

Skupinu symetrie můžete vytvořit i z většího počtu tvarů a křivek.

Postup při vytvoření nové zrcadlené skupiny symetrie Zp t nahoru
Postup při nastavení rovin symetrie Zp t nahoru
 
Zadejte číslo do pole Zrcadlové řádky na panelu vlastností.
Pomocí nástroje Výběr přetáhněte osu symetrie v okně kresby.
Pomocí nástroje Výběr klikněte dvakrát na osu symetrie a přetáhněte úchyt pro otáčení.
Do polí X a Y zadejte hodnoty.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)