Úprava symetrie

Postup při úpravě objektů ve skupině symetrie

Postup při přetažení objektu do skupiny symetrie obsahující objekty

Postup při přetažení objektu do prázdné skupiny symetrie

Postup při úpravách skupiny symetrie jako jediné entity

Postup při vypnutí chytání na osy symetrie


Skupiny symetrie můžete upravovat následujícími způsoby: úpravou objektů ve skupině symetrie, přidáním, přesunutím nebo otočením os symetrie nebo úpravou skupiny symetrie jako jediné entity.

Při úpravách skupiny symetrie si můžete zobrazovat pouze náhled obrysu kopií objektů, což urychluje vykreslování. Můžete tak snáze identifikovat primární objekty. Kopie objektů si můžete zobrazit i v plném náhledu se stejnými výplněmi, obrysy a efekty, které jste použili na primární objekty. Mezi oběma režimy náhledu můžete rychle přepínat. Pro snazší zhodnocení výsledku můžete také skrýt osy symetrie.

Náhled kopií objektů v podobě obrysů (vlevo) a plný náhled (vpravo)

Pomocí nástroje Výběr a Tvar můžete upravovat objekty ve skupině symetrie. Když změníte tvar primárních objektů pomocí nástroje Tvar, zobrazí se vektorové náhledy ve výchozí hlavní barvě a obrysy kopií objektů ve výchozí sekundární barvě. Informace o barvách náhledu a o možnosti je změnit naleznete v tématu Nastavení možností uzlů, úchytů a náhledů.

Vektorové náhledy primárních objektů se při změně tvaru objektů pomocí nástroje Tvar zobrazují ve výchozí hlavní barvě.

Na primární objekty můžete používat výplně, efekty a průhlednost. Veškeré změny provedené na primárních objektech se projeví i v kopiích objektů. Do skupiny symetrie můžete přidat objekty a již nepotřebné objekty můžete odstranit. Dále můžete objekty do skupiny symetrie přetáhnout, a to i v případě, že skupina právě není v režimu úprav symetrie.

Úpravy skupin symetrie

Úpravou os symetrie lze ovlivnit umístění a orientaci prvků ve skupině symetrie. Máte možnost přidat další osy symetrie a vytvořit tak více kopií objektů. Dále můžete osy symetrie přesouvat, čímž zvětšíte nebo zmenšíte vzdálenost mezi primárními objekty a kopiemi objektů, nebo tyto osy otáčet. Další informace naleznete v tématu Postup při nastavení rovin symetrie.

Přesunutím osy symetrie lze změnit vzdálenost mezi primárními objekty a kopiemi objektů.

Otočení osy symetrie

Podobně jako u kterékoli skupiny objektů můžete přesouvat, otáčet a měnit měřítko symetrie jako celku, přičemž prostorové vztahy mezi jejími prvky zůstanou zachovány. Na skupinu symetrie jako celek můžete též používat výplně a průhlednost nebo upravovat vlastnosti jejího obrysu.

Skupina symetrie (vlevo) po změně měřítka (uprostřed) a následném otočení (vpravo) pomocí nástroje Výběr.

Při úpravách skupiny symetrie lze objekty snadno přichytit na osu symetrie, protože ve výchozím stavu je aktivní možnost Zobrazení Přichytit k Osy symetrie. Můžete tak v symetrickém návrhu slučovat otevřené křivky a vytvářet uzavřené tvary. Jestliže nechcete, aby se upravované objekty chytaly na osy symetrie, můžete tuto funkci deaktivovat.

Postup při úpravě objektů ve skupině symetrie Zp t nahoru

 

Kliknutím na tlačítko Zobrazit plný náhled na panelu vlastností můžete plný náhled zapnout nebo vypnout.
Kliknutím na tlačítko Zobrazit čáry symetrie na panelu vlastností můžete zobrazení zapnout nebo vypnout.

*

Úpravy skupiny symetrie můžete zahájit dvojím kliknutím na skupinu nebo kliknutím na příkaz Objekt Symetrie Upravit symetrii.

Dále můžete přejít do režimu Symetrie tím, že kliknete na vybranou skupinu symetrie a podržíte klávesu Ctrl.

Úpravy skupiny symetrie můžete též dokončit kliknutím na příkaz Objekt Symetrie Dokončit úpravy symetrie.

Postup při přetažení objektu do skupiny symetrie obsahující objekty Zp t nahoru
Postup při přetažení objektu do prázdné skupiny symetrie Zp t nahoru
Postup při úpravách skupiny symetrie jako jediné entity Zp t nahoru
 
Klikněte na nástroj Interaktivní výplň a táhněte myší přes skupinu symetrie. Další informace o výplních naleznete v části Výplně.

Použití výplně na skupinu symetrie

Klikněte na nástroj Průhlednost a na panelu vlastností zvolte nastavení průhlednosti. Další informace o průhlednosti naleznete v tématu Průhlednost objektu.

Použití jednotné průhlednosti na skupinu symetrie

Klikněte dvakrát na ikonu Obrys ve stavovém řádku a v okně Obrysové pero nastavte požadované vlastnosti obrysu. Další informace o obrysech naleznete v tématu Formátování čar a obrysů.

*

Aby zůstala symetrie zachována, nelze skupinu symetrie zkosit ani roztáhnout.

*

Pomocí ovládacích prvků na panelu vlastností můžete skupinu symetrie s vysokou přesností přesunout, otočit nebo změnit její měřítko.

Postup při vypnutí chytání na osy symetrie Zp t nahoru

*

Je-li chytání k osám symetrie vypnuté, je obtížné slučovat křivky ve skupinách symetrie.

Další informace o možnostech přichycení naleznete v tématu Postup při přichycení objektů.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)