Postup při přichycení objektů

Postup při zapnutí a vypnutí přichycení

Postup při vypnutí a zapnutí přichycení

Postup při přichycení objektů

Postup při nastavení přichycení


Když přesunete nebo nakreslíte objekt, můžete jej přichytit k jinému objektu kresby. Objekt lze přichytit k různým bodům přichycení v cílovém objektu. Pokud přesunete ukazatel do blízkosti bodu přichycení, bude bod přichycení zvýrazněn jako cíl, ke kterému se ukazatel přichytí.

Objekty můžete přichytit na další objekty, na prvky stránky (například střed stránky), k mřížce dokumentu, pixelové mřížce, mřížce účaří nebo vodicím linkám. Při úpravách skupin symetrie můžete též chytat objekty k osám symetrie. Všechny tyto možnosti přichycení lze zapínat a vypínat v nabídce Zobrazení a pomocí tlačítka Přichytit k na standardním panelu nástrojů.

Potřebujete-li dočasně vypnout vybranou možnost chytání, můžete vypnout veškeré chytání tlačítkem Zrušit přichycení na standardním panelu nástrojů nebo v nabídce Zobrazení. Vybrané možnosti přichycení můžete znovu aktivovat stejným způsobem.

Chcete-li přichytit objekt k jinému objektu s větší přesností, přichyťte nejprve ukazatel k bodu přichycení objektu a pak přichyťte objekt k bodu přichycení v cílovém objektu. Například můžete přichytit ukazatel ke středu obdélníku a pak obdélník za jeho střed přetáhnout a přichytit ke středu jiného obdélníka.

Ukazatel byl přichycen ke koncovému uzlu listu (vlevo) a list byl pak přetažen a přichycen ke koncovému uzlu větve (dole).

Režimy přichycení určují, které body přichycení je možné v objektu použít. Níže uvedená tabulka obsahuje popisy všech dostupných režimů přichycení.

 

K dispozici je celá řada nastavení přichycení. Můžete například některé nebo všechny režimy přichycení zablokovat a dosáhnout tak rychlejšího běhu aplikace. Můžete rovněž nastavit práh přichycení, který určuje vzdálenost od ukazatele, při níž se bod přichycení aktivuje.

Postup při zapnutí a vypnutí přichycení Zp t nahoru

 

Klikněte na příkaz Zobrazit Přichytit k Objekty.
Klikněte na položku Zobrazit Přichytit k Stránka.
Klikněte na položku Zobrazit Přichytit k Pixely.
Klikněte na příkaz Zobrazit Přichytit k Mřížka dokumentu.
Klikněte na příkaz Zobrazit Přichytit k Mřížka účaří.
Klikněte na položku Zobrazit Přichytit k Vodicí linky.
Klikněte na příkaz Zobrazit Přichytit k Čáry symetrie.

*

Značka zaškrtnutí vedle příkazu přichycení označuje, že je přichycení zapnuto.

*

Můžete také stisknout klávesovou zkratku Alt + Z a zapínat a vypínat přichytávání k objektům nebo stisknout klávesovou zkratku Alt + Y a zapínat a vypínat přichytávání k mřížce dokumentů.

Režimy přichycení můžete také zapínat a vypínat tlačítkem Přichytit k na standardním panelu nástrojů.

Postup při vypnutí a zapnutí přichycení Zp t nahoru

*

Další možností je také vypnout nebo zapnout všechny vybrané možnosti přichycení klávesovou zkratkou Alt + Q nebo kliknutím na tlačítko Zrušit přichycení na standardním panelu nástrojů.

Chcete-li dočasně vypnout přichycení během přesouvání objektu, podržte klávesu Q.

Postup při přichycení objektů Zp t nahoru

*

Chcete-li objekt přichytit již při kreslení, táhněte kurzorem v okně kresby, dokud se nezvýrazní cílový objekt.

Postup při nastavení přichycení Zp t nahoru

 

Zaškrtněte políčko Zobrazit značky místa přichycení nebo zrušte jeho zaškrtnutí.
Zaškrtněte políčko Zobrazit režim přichycení v tipu na obrazovce (Zobrazovat režim přichycení v popisku na obrazovce) nebo zrušte jeho zaškrtnutí.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)