Adobe Portable Document Format (PDF)

Postup při importu souboru Adobe Portable Document Format

Technické poznámky k formátu souborů Adobe Portable Document Format (PDF)


Adobe Portable Document Format (PDF) je formát souborů navržený k zachování písem, obrázků, grafik a formátování původního souboru. Uživatelé systémů macOS, Windows a UNIX mohou soubor PDF zobrazit, sdílet a vytisknout pomocí aplikací Adobe Reader a Adobe Acrobat.

Soubor PDF lze otevřít nebo importovat. Když otevřete soubor PDF, otevře se jako soubor aplikace CorelDRAW. Když importujete soubor PDF, soubor je importován jako seskupené objekty a lze ho umístit kamkoli do aktuálního dokumentu. Můžete importovat celý soubor PDF, jednotlivé stránky souboru nebo více stránek.

Některé soubory PDF jsou chráněny heslem. Než budete moci soubor PDF otevřít a upravit, budete vyzváni k zadání hesla. Další informace o možnostech zabezpečení souboru PDF naleznete v tématu Nastavení možností zabezpečení PDF.

Soubor můžete uložit ve formátu PDF. Další informace naleznete v tématu Export do PDF.

Import textu

Metoda ukládání informací v souborech PDF ovlivňuje podobu textu a snadnost jeho úpravy. Chcete-li dosáhnout v dokumentu nejlepších výsledků, můžete zvolit, zda chcete importovat text do souboru jako text, nebo jako křivky.

Importujete-li text jako text, písmo a text jsou zachovány a text lze plně upravovat jako řetězcový text nebo odstavcový text. Některé efekty a formátování se však mohou ztratit. Tato možnost se doporučuje, pokud máte soubor PDF obsahující větší bloky textu, např. novinovou sazbu, a chcete změnit formát textu nebo přidat obsah textu.

Importujete-li text jako křivky, zobrazení textu včetně všech použitých efektů se zachová a každé písmeno je převedeno na křivkový objekt. Tato možnosti neumožňuje použít funkce formátování textu k úpravě textu. Pokud máte soubor PDF, který obsahuje malé množství textu a není třeba ho upravit, nebo nemáte písma použitá v souboru PDF, můžete text importovat jako křivky. Další informace o převedení textu na křivky naleznete v tématu Hledání, úpravy a převádění textu.

Importování poznámek

Některé soubory PDF mohou obsahovat poznámky a anotace. Ty se mohou skládat z textu, křivek a dalších kreseb nebo tvarů přidaných do dokumentu PDF korektorem. Pokud byla udělena práva na vytváření poznámek, můžete spolu se souborem PDF importovat také poznámky. Po importování jsou poznámky umístěny do samostatné vrstvy „Komentáře" v dokumentu. Ve výchozím nastavení je tato vrstva nastavena jako netisknutelná.

Pokud dokument PDF obsahuje poznámky zadané více korektory, budou ve vrstvě „Komentáře" seskupeny podle jména autora.

Oříznutí obsahu

Některé soubory PDF mohou obsahovat objekty, které leží mimo stránku kresby. Můžete oříznout ty části objektů, které nejsou na stránce kresby, nebo je můžete ponechat ve stávajícím stavu.

Postup při importu souboru Adobe Portable Document Format Zp t nahoru

*

Importujete-li blok textu jako samostatné textové objekty, tyto textové objekty můžete zkombinovat jejich výběrem a kliknutím na příkaz Objekt Kombinovat.

Technické poznámky k formátu souborů Adobe Portable Document Format (PDF) Zp t nahoru

Publikování souboru PDF

Import souboru PDF

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)