Nastavení možností zabezpečení PDF

Postup při nastavení oprávnění pro soubor PDF

Postup při nastavení hesla uživatele pro soubor PDF


Můžete nastavit zabezpečení, abyste si ochránili vytvořené soubory PDF. Možnosti zabezpečení vám dovolují určit, v jakém rozsahu, a zda vůbec, bude soubor PDF přístupný, bude ho možné upravovat a tisknout, je-li zobrazen v aplikaci Adobe Reader.

Dostupná úroveň zabezpečení je kromě jiného určena tím, kterou verzi aplikace Adobe Reader použijete k vytvoření souboru PDF. Úroveň šifrování poskytovaná aplikací Adobe Reader se postupem času zvyšuje. Pokud například uložíte soubor pomocí aplikace Adobe Reader 6 nebo starší, použije se standardní kódování, verze 8 používá 128bitové kódování a verze 9 256bitové. Další informace o vybírání verze najdete v tématu Optimalizace souborů PDF.

Možnosti zabezpečení jsou určeny dvěma hesly: heslem pro oprávnění a heslem pro otevření.

Heslo pro oprávnění je hlavním heslem, jehož pomocí můžete určit, zda soubor lze tisknout, upravovat nebo kopírovat. Například jako majitel souboru můžete ochránit integritu jeho obsahu tak, že zvolíte nastavení oprávnění takové, abyste zabránili úpravám souboru.

Můžete také nastavit heslo pro otevření, s jehož pomocí lze určit, kdo bude mít do souboru přístup. Například, když váš soubor obsahuje citlivé informace a chcete omezit okruh uživatelů, kteří ho mohou prohlížet, můžete nastavit heslo pro otevření. Doporučuje se, abyste při nastavení hesla pro otevření nastavili rovněž heslo pro oprávnění, protože jinak by uživatelé měli do souboru PDF neomezený přístup – včetně možnosti nastavit nové heslo.

Zabezpečení se použije, když soubor PDF ukládáte. Tato nastavení lze zobrazit, když je soubor PDF otevřen v aplikaci Adobe Acrobat.

Abyste chráněný soubor PDF mohli otevřít a upravovat, musíte zadat heslo pro oprávnění (nebo heslo pro otevření, jestliže heslo pro oprávnění není zadáno). Další informace o otevírání a importu souborů PDF naleznete v části Adobe Portable Document Format (PDF).

Postup při nastavení oprávnění pro soubor PDF Zp t nahoru

*

Heslo pro oprávnění je pro dokument hlavním heslem. Může ho použít vlastník souboru, aby nastavil oprávnění nebo soubor otevřel, je-li nastaveno heslo pro otevření.

Některé možnosti kompatibility souborů PDF, jako například PDF/X-3 a PDF/A-1b, neumožňují nastavení oprávnění souboru PDF. Při výběru takové možnosti kompatibility se všechny ovládací prvky na stránce Zabezpečení zobrazí jako zakázané. Postup při změně kompatibility naleznete v tématu Postup při volbě kompatibility.

Postup při nastavení hesla uživatele pro soubor PDF Zp t nahoru

*

Jestliže nastavíte heslo pro otevření, doporučuje se nastavit rovněž heslo pro oprávnění.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)