Tvarování objektů pomocí obálek

Postup při použití obálky

Postup při vytvoření obálky na základě tvaru jiného objektu

Postup při kopírování obálky

Postup při úpravě uzlů a segmentů obálky

Postup při změně mapovacího režimu


Aplikace CorelDRAW umožňuje tvarovat objekty včetně čar, řetězcového textu a rámečků odstavcového textu tím, že jsou na ně uplatněny obálky. Obálky tvoří řada uzlů, kterými lze pohybovat a tvarovat obálku. Výsledkem je změna tvaru objektu.

Původní rastr (vlevo) s obálkou (vpravo). Obálka je nedestruktivní, takže ji lze po přidání kdykoli upravit nebo odebrat a vrátit se k původnímu obrázku.

Můžete použít základní obálku, která odpovídá tvaru objektu, nebo můžete použít předvolenou obálku.

Předvolba obálky použitá na skupinu rastrů.

Jestliže žádná z předvoleb neodpovídá vašim potřebám, můžete vytvořit vlastní obálku a uložit ji pro pozdější použití. Předvolby obálek se ukládají v podobě souborů Preset (.PST) do složky \AppData\Roaming\Corel\CorelDRAW Graphics Suite 2018\Draw\Presets\Envelope.

Vlastní obálka (3) vytvořená z tvaru vektorového objektu (1) a použitá na rastr (2).

V aplikaci CorelDRAW lze také obálky kopírovat a odstranit.

Po uplatnění obálky můžete další úpravou nebo přidáním nové obálky pokračovat ve změně tvaru objektu. Obálku lze upravovat přidáním nebo přesunutím jejích uzlů. Přidáním uzlů získáte větší kontrolu nad tvarem objektu, který je obsažený v obálce. Aplikace CorelDRAW také umožňuje odstranit uzly, přesunout současně několik uzlů, změnit typ uzlu a změnit segment obálky na úsečkový nebo křivkový. Další informace o jednotlivých typech uzlů naleznete v tématu Objekty s křivkami.

Změnou mapovacího režimu obálky můžete také určit, jak bude obálka odpovídat objektu. Objekt můžete například roztáhnout podle základních rozměrů obálky a pak jej použitím vodorovného mapovacího režimu vodorovně komprimovat, takže bude odpovídat tvaru obálky.

Postup při použití obálky Zp t nahoru

 

Klikněte do pole Seznam předvoleb na panelu vlastností a klikněte na tvar obálky.
Klikněte na tlačítko Přidat novou obálku na panelu vlastností a tažením uzlů upravte tvar obálky.
Klikněte na příkaz Efekty Vymazat obálku.

*

Když použijete obálku na odstavcový text, můžete měnit pouze tvar textového rámečku. Chcete-li upravit text v rámečku, zvažte možnost převodu rámečku na křivku poté, co provedete úpravy a naformátujete obsah. Informace o převodu objektů na křivky naleznete v tématu Postup při převodu objektů na objekty s křivkami. Mějte na paměti, že po převodu rámečku na křivku již nelze text upravovat. Chcete-li upravit tvar jednotlivých znaků pomocí obálky, použijte řetězcový text.

Obálku nelze použít na rastr s obálkou.

*

Obálku lze také použít pomocí ukotvitelného panelu Obálka (Efekty Obálka).

Chcete-li zabránit tomu, aby byly rovné čáry vektorového objektu převedeny na křivky, aktivujte na panelu vlastností možnost Zachovat úsečky .

Postup při vytvoření obálky na základě tvaru jiného objektu Zp t nahoru

*

Obálku lze vytvořit pouze z uzavřené křivky.

Postup při kopírování obálky Zp t nahoru

*

Obálku lze také zkopírovat tím, že vyberete objekt, kliknete na tlačítko Kopírovat vlastnosti obálky na panelu vlastností a vyberete objekt s obálkou, kterou chcete zkopírovat.

Obálku lze také zkopírovat pomocí nástroje Kapátko . Další informace naleznete v tématu Postup při kopírování efektů z jednoho objektu do druhého.

Postup při úpravě uzlů a segmentů obálky Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Režim bez omezení na panelu vlastností, pomocí výběrového obrysu vyberte uzly, které chcete posunout, a přetáhněte libovolný uzel na nové místo.
Na panelu vlastností vyberte položku Obdélníkový v seznamu Režim výběru a táhněte kolem uzlů, které chcete vybrat.
Na panelu vlastností vyberte položku Ruční režim v seznamu Režim výběru a pak táhněte myší kolem uzlů, které chcete vybrat.
Na panelu vlastností klikněte na tlačítko Režim lomené čáry , Režim jednoho oblouku nebo Režim dvou oblouků tak, aby se tlačítko zobrazilo vyvýšené, stiskněte klávesy Ctrl a přetáhněte jeden z uzlů na nové místo.

Posunutím rohových uzlů dojde ke zkosení obálky.

Poznámka: Tuto funkci lze použít pouze u některých předvoleb obálek se symetrickými uzly.
Na panelu vlastností klikněte na tlačítko Režim lomené čáry , Režim jednoho oblouku nebo Režim dvou oblouků tak, aby se tlačítko zobrazilo vyvýšené, stiskněte klávesu Shift a přetáhněte jeden z uzlů na nové místo.

Posunutí rohových uzlů

Posunutí středových uzlů

Poznámka: Tuto funkci lze použít pouze u některých předvoleb obálek se symetrickými uzly.
Na panelu vlastností klikněte na tlačítko Režim lomené čáry , Režim jednoho oblouku nebo Režim dvou oblouků tak, aby se tlačítko zobrazilo vyvýšené, stiskněte klávesy Ctrl + Shift a přetáhněte jeden z uzlů na nové místo.

Přesunutím všech rohových uzlů se obálka roztáhne ve vodorovném nebo svislém směru.

Přesunutím všech středových uzlů lze stlačit okraje obálky k sobě nebo naopak roztáhnout od sebe.

Poznámka: Tuto funkci lze použít pouze u některých předvoleb obálek se symetrickými uzly.
Klikněte na tlačítko Režim bez omezení na panelu vlastností tak, aby se tlačítko zobrazilo stisknuté, a pak klikněte na tlačítko Ostrý uzel , Hladký uzel nebo Symetrický uzel .
Na panelu vlastností klikněte na tlačítko Režim bez omezení tak, aby se zobrazilo stisknuté, a pak klikněte na tlačítko Převést na úsečku nebo Převést na křivku .
Poznámka: Použijete-li obálku na rastr, budou obě tlačítka Převést na úsečku a Převést na křivku neaktivní.

*

Jestliže rozdělíte, oříznete nebo vymažete část objektu s obálkou, nelze tuto obálku již upravovat.

Jestliže upravíte rastr pomocí obálky v aplikaci Corel PHOTO-PAINT nebo zkopírujete rastr s obálkou do aplikace Corel PHOTO-PAINT nebo do starší verze softwaru CorelDRAW, není již možné obálku upravovat.

Postup při změně mapovacího režimu Zp t nahoru

*

Po použití obálky nelze změnit mapovací režim pro rámečky odstavcového textu.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)