Zahájení a otevření kresby

Postup při zahájení kresby

Postup při vytváření vlastní předvolby

Postup při otevření kresby


Aplikace CorelDRAW umožňuje vytvořit novou kresbu na základě prázdné stránky, šablony nebo stávající kresby. Na prázdné stránce můžete vybrat jakýkoli aspekt kresby. Šablona vám poskytuje určité východisko a jeho přizpůsobení nechává na vás.

Informace o zahájení kresby pomocí šablony naleznete v části Postup při vytváření dokumentu na základě šablony. Další informace o vytváření a použití šablon naleznete v části Šablony.

Poznámky pro vytváření nové kresby

Když zahajujete novou kresbu, aplikace CorelDRAW vám umožňuje provést nastavení stránky, dokumentu a správy barev. Můžete si vybrat ze seznamu přednastavených nastavení, která se odvíjí od toho, jak budete kresbu používat. Můžete například vybrat možnost Web, jestliže vytváříte kresbu pro Internet, nebo možnost Výchozí model CMYK, jestliže vytváříte dokument určený pro komerční tisk. Pokud však přednastavená nastavení nejsou pro kresbu, kterou chcete vytvořit, vhodná, můžete rovněž zadat vlastní nastavení a uložit si je pro další práci.

Poznámky pro otevírání existujících kreseb

Pokud založíte novou kresbu na některé stávající kresbě, budete moci znovu použít objekty a nastavení stránky. Aplikace CorelDRAW umožňuje otevírat existující kresby uložené ve formátu aplikace CorelDRAW (CDR) i kresby a projekty uložené v jiných formátech, například ve formátech Corel DESIGNER (DSF nebo DES), Adobe Illustrator (AI), Adobe Portable Document Format (PDF), Encapsulated PostScript (EPS) a Computer Graphics Metafile (CGM). Některé soubory však nemusí být možné otevřít. Závisí na typu a obsahu souboru. V takových případech můžete zkusit importovat soubory jako objekty do otevřené kresby. Informace týkající se formátů souborů, které lze importovat do aplikace CorelDRAW, naleznete v tématu Podporované formáty souborů.

Pokud otevíraná kresba pochází z předchozí verze aplikace CorelDRAW a obsahuje text v jiném jazyce, než je jazyk operačního systému, můžete zvolit nastavení znakové stránky a zajistit tak, že text bude správně převeden podle kódování Unicode Standard. Nastavení znakové stránky umožní správně zobrazit text, například klíčová slova, názvy souborů a textové položky vně okna kresby, například v ukotvitelných panelech Objekt a Správce údajů o objektech. Chcete-li, aby se správně zobrazoval text v okně kresby, je nutné použít nastavení kódování. Další informace naleznete v tématu Správné zobrazení textu v libovolném jazyce.

Pokud kresba, kterou chcete otevřít, obsahuje vložený profil International Color Consortium (ICC), bude tento profil zachován jako profil barev dokumentu. Další informace naleznete v tématu Seznámení se správou barev.

Kresby lze hledat podle různých kritérií, například podle názvu souboru, popisku, předmětu, autora, klíčových slov, komentáře, textu uvnitř souboru a dalších vlastností spojených s daným souborem. Další informace o vyhledávání souborů naleznete v nápovědě systému Windows. Další informace o procházení a hledání obsahu nalezete v tématu Vyhledávání obsahu pomocí ukotvitelného panelu CONNECT Browser (Prohlížeč CONNECT).

Také můžete zobrazit předchozí verze kresby.

Postup při zahájení kresby Zp t nahoru

 

V seznamu Jednotky kreslení zvolte měrné jednotky.
Ze seznamu Velikost vyberte velikost pro danou kresbu, nebo zadejte hodnoty do polí Šířka a Výška.
Zadejte hodnotu do pole Počet stránek.
Ze seznamu Primární režim barev zvolte požadovaný barevný režim.
Ze seznamu Rozlišení při vykreslení zvolte požadované rozlišení vykreslení.
Ze seznamu Režim náhledu zvolte požadovaný režim náhledu.
V oblasti Nastavení barev vyberte výchozí profil RGB ze seznamu Profil RGB.
Ze seznamu Profil CMYK vyberte výchozí profil CMYK.
Ze seznamu Profil stupňů šedé vyberte výchozí profil stupňů šedé.
Vyberte možnost ze seznamu Metoda vykreslení.

*

Když vyberete režim barev ze seznamu Primární režim barev, vybraný režim barev bude nastaven jako výchozí režim barev dokumentu. Výchozí režim barev určuje, jak se budou barvy chovat v efektech, jako jsou přechody nebo průhlednost. Není však omezen typ barev, které lze v kresbě použít. Pokud například nastavíte režim barev na RGB, můžete v dokumentu i nadále používat barvy z palety CMYK.

Primární režim barev rovněž určuje výchozí režim barev pro export dokumentů. Pokud například vyberete režim barev RGB a exportujete dokument jako soubor JPEG, nastaví se režim barev automaticky na RGB.

Nastavení, která se zobrazí v části Nastavení barev v dialogovém okně Vytvořit nový dokument, jsou založena na nastaveních zadaných v dialogovém okně Výchozí nastavení správy barev.

*

Pokud nechcete, aby se zobrazovalo dialogové okno Vytvořit nový dokument a raději chcete k vytváření nových dokumentů použít naposledy použitá nastavení, zaškrtněte políčko Toto dialogové okno již nezobrazovat.

Zobrazení dialogového okna Vytvořit nový dokument při zahájení práce na nové kresbě můžete obnovit kliknutím na možnost Nástroje Možnosti CorelDRAW, poté kliknutím na možnost Obecné a zaškrtnutím políčka Zobrazit dialogové okno Nový dokument.

Postup při vytváření vlastní předvolby Zp t nahoru

*

Předvolbu cíle můžete odstranit tak, že vyberete její název ze seznamu Předvolba cíle a poté kliknete na tlačítko Odebrat předvolbu.

Postup při otevření kresby Zp t nahoru

 

Zaškrtněte políčko Vyjmout vložený profil ICC.
Zaškrtněte políčko Zachovat vrstvy a stránky.
Klikněte na tlačítko se šipkou vedle tlačítka Zobrazení a poté klikněte na možnost Největší ikony, Velké ikony, Střední ikony nebo Malé ikony.
Vyberte znakovou stránku v seznamu Vybrat znakovou stránku. Tato možnost není k dispozici pro všechny formáty souborů.

*

Můžete zobrazit informace o souboru, jako například číslo verze a poměr komprese. Poměr komprese 80 procent například znamená, že velikost souboru se po uložení souboru zmenšila o 80 procent. Můžete například zjistit, v jaké aplikaci a jazykové verzi byla kresba naposledy uložena, a seznámit se s klíčovými slovy a poznámkami, které jsou kresbě přiřazeny.

*

Chcete-li otevřít soubor, na kterém jste nedávno pracovali, klikněte na příkaz Soubor Otevřít naposledy použitý a klikněte na požadovaný název souboru. Chcete-li vymazat seznam nedávno otevřených souborů, klikněte na nabídku Soubor Otevřít naposledy použitý Vymazat.

Pokud jste otevřeli několik souborů, můžete mezi nimi přepínat kliknutím na příkaz Okno a poté na název souboru, který chcete zobrazit v okně kresby.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)