Trasování rastrů

Postup při trasování rastrů pomocí příkazu Rychlé trasování

Postup při trasování rastrů metodou středové čáry

Postup při trasování rastrů pomocí metody Obrysové trasování


Pomocí příkazu Rychlé trasování můžete trasovat rastr v jednom kroku. Případně můžete vybrat vhodnou metodu trasování a předvolený styl a poté pomocí ovládacích prvků nástroje PowerTRACE zobrazit náhled a upravit výsledky trasování. Aplikace CorelDRAW poskytuje dvě metody trasování rastrů: Trasování metodou středové čáry a Obrysové trasování.

Výběr metody trasování

Metoda Trasování metodou středové čáry používá nevyplněné uzavřené a otevřené křivky (tahy štětcem) a je vhodná pro trasování technických výkresů, map, perokreseb nebo čárové grafiky a podpisů. Tato metoda se nazývá také „trasování štětcem".

K převodu původního rastru (nahoře) na vektorovou grafiku (dole) byla použita metoda Trasování metodou středové čáry.

Metoda Obrysové trasování vytváří objekty s křivkami bez obrysů a je vhodná pro trasování klipartů, log a fotografií. Metoda Obrysové trasování se také někdy označuje jako „výplňové trasování".

Výběr předvoleného stylu

Přednastavený styl označuje kolekci nastavení, které odpovídají určitému typu trasovaného rastru (například perokresba nebo fotografie ve špičkové kvalitě). Každá metoda trasování má přiřazeny konkrétní přednastavené styly.

Metoda Trasování metodou středové čáry poskytuje dva přednastavené styly: jeden pro technické výkresy a jeden pro čárové kresby.

 

Technický výkres

Perokresba

Metoda Obrysové trasování poskytuje následující přednastavené styly, které jsou vhodné pro perokresby, loga, kliparty nebo fotografie.

 

Perokresba

Logo

 

Podrobné logo

Klipart

Obrázek s nízkou kvalitou

Obrázek s vysokou kvalitou

Úprava výsledků trasování

Výsledky trasování můžete upravit pomocí ovládacích prvků v dialogovém okně PowerTRACE. Další informace naleznete v tématech Doladění výsledků trasování a Úprava barev ve výsledcích trasování.

Postup při trasování rastrů pomocí příkazu Rychlé trasování Zp t nahoru

*

Trasování rastru v jednom kroku můžete také vyvolat kliknutím na tlačítko Trasovat rastr na panelu vlastností a kliknutím na položku Rychlé trasování.

Také můžete změnit nastavení používaná příkazem Rychlé trasování. Další informace naleznete v tématu Výchozí možnosti trasování.

Postup při trasování rastrů metodou středové čáry Zp t nahoru

*

K nástroji PowerTRACE máte také přístup prostřednictvím tlačítka Trasovat rastr na panelu vlastností.

Postup při trasování rastrů pomocí metody Obrysové trasování Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)