Přesah barev a přetisk

Postup při zachování nebo ignorování přetisku při tisku

Postup při tisku simulovaného přetisku

Postup při přetisku vybraných objektů

Tisk textu na níže položené objekty

Postup při přetisku zvolených separací barev

Postup při nastavení přesahu barev pomocí přetiskování černé

Postup při nastavení prahu přetisku černou

Postup při nastavení přesahu automatickým rozšiřováním


Přesah barev (trapping) spočívá v jejich záměrném překrývání, takže chyby v registraci tiskových desek nevytvářejí bílá místa a nejsou tolik patrné. Při ručním vytváření přesahu musí jedna barva přetisknout druhou. Přetisku se dosahuje tiskem jedné barvy přes druhou. Přetisk barev funguje nejlépe, když je vrchní barva mnohem tmavší než ta spodní; jinak může vzniknout nežádoucí třetí barva (např. azurová přes žlutou dá výsledný zelený objekt). Někdy můžete chtít vytvořit třetí barvu; např. můžete přetisknout dvě přímé barvy a vytvořit tak barvu třetí.

Vzhled smíchaných přetisknutých barev závisí na typu míchaných barev a inkoustů a na typech přetiskovaných objektů. Například objekt v barvách CMYK se přetiskne odlišně od objektu v přímých barvách. Rastry se rovněž přetisknou jinak než vektorové objekty. Simulaci míchání přetištěných barev lze zobrazit povolením režimu zobrazení Rozšířený a režimu zobrazení Simulovat přetisky. Další informace o výběru režimu zobrazení získáte v části Režimy zobrazení. V závislosti na použité tiskárně se mohou objevit určité odchylky tištěné verze od náhledu.

Když máte tisk připraven, můžete zachovat nastavení přetisku, chcete-li vytvořit přesah barev objektů v dokumentu nebo smíchat překrývající se barvy k vytvoření efektu. Můžete také zvolit možnost vykrojit přetisknuté plochy, čímž bude viditelná pouze vrchní barva. Chcete-li vytisknout nátisk souboru, můžete přetisky nasimulovat. Při simulaci přetisků se soubor převede na rastrový a tiskne se pouze ve výtažkových barvách.

Je možné zvolit skupinu objektů pro přetisk. Můžete povolit přetisk textu překrývajících se objektů. Přetisknout lze také rastry, u vektorových objektů jejich výplň, obrys nebo obojí. Také můžete přetisknout určité separace barev, určit pořadí jejich tisku, a zda chcete přetisknout grafiku, text nebo obojí.

Automatický přetisk barev nastane dvěma způsoby – přetiskováním černé nebo automatickým rozšiřováním. Přetiskování černou vytvoří přesah barvy tím, že všechny objekty obsahující 95 % černé nebo více přetisknou veškeré objekty pod nimi. Pro výtvarná díla obsahující mnoho černého textu je tato možnost vhodná, ale u výtvarných děl s vysokým podílem grafiky ji používejte s opatrností. Pokud poskytovatel tiskových služeb doporučí nastavit prahovou hodnotu pro přetisk černou jinak než na 95 %, můžete tuto hodnotu změnit.

Automatické rozšiřování vytvoří přesah barvy tak, že objektu je přiřazen obrys se stejnou barvou jako jeho výplň, který přetiskne objekty pod ním. Automatické rozšiřování se aplikuje na všechny objekty souboru, které splňují tři podmínky: dosud nemají obrys, mají jednotnou výplň a dosud nebyly určeny k přetisku.

Upřesněné možnosti přesahu barev najdete v části Nastavení přesahu barev In-RIP.

Postup při zachování nebo ignorování přetisku při tisku Zp t nahoru
Postup při tisku simulovaného přetisku Zp t nahoru
Postup při přetisku vybraných objektů Zp t nahoru

*

Přetisk objektu můžete také nastavit kliknutím pravým tlačítkem myšina objekt a výběrem možnosti přetisku z místní nabídky.

Tisk textu na níže položené objekty Zp t nahoru
Postup při přetisku zvolených separací barev Zp t nahoru

*

Je-li separace nastavena na přetisk, ikony budou tmavší.

*

Volbou možnosti separace barvy a výběrem pořadí v seznamu Pořadí můžete změnit pořadí tisku separací barev.

Postup při nastavení přesahu barev pomocí přetiskování černé Zp t nahoru
Postup při nastavení prahu přetisku černou Zp t nahoru
Postup při nastavení přesahu automatickým rozšiřováním Zp t nahoru

*

Hodnota, kterou jste zadali do políčka Text nad, je minimální velikost písma, od níž se automatické rozšiřování použije. Při nastavení příliš nízké hodnoty může být drobný text při automatickém rozšiřování nečitelný.

Velikost rozšiřování určeného objektu závisí na maximální hodnotě přesahu zadané v poli Maximální a na barvě objektu. Čím světlejší barva, tím větší procentuální hodnota z maximálního přesahu. Čím tmavší barva, tím menší procentuální hodnota z maximálního přesahu.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)