Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Řezání obrázků

Rozřezání obrázku na několik menších souborů umožňuje načítat velký obrázek na webové stránce po menších souborech. Výsledné soubory neboli řezy mohou být čistě obrazové, nebo na ně lze kliknout (s hypertextovými odkazy).

Řezy mohou být pouze obdélníkové. Chcete-li vytvářet odkazy jiných tvarů, můžete namísto řezů používat rollovery. Další informace o rolloverech naleznete v části Vytváření a úpravy rolloverů.

Vytváření mřížek řezání

Abyste mohli obrázek rozřezat, musíte nejprve vytvořit dělicí mřížku tvořenou vodorovnými a svislými liniemi řezů umístěnými na obrázek. Dělicí mřížku lze vytvořit buď automaticky na základě umístění objektů v obrázku, nebo můžete vytvořit stejné řezy zadáním počtu sloupců a řádky. Mřížky řezání lze také importovat nebo exportovat.

Dělicí mřížka vytváří v okně obrázku překrytí. Při práci s rozřezaným obrázkem jsou další funkce i nadále dostupné. Dělicí mřížku můžete také skrýt a překrýt.

Vytváření názvů a export řezů

Po rozřezání obrázku můžete pro řezy vytvořit název souboru. Jednotlivé řezy lze také jednotlivě exportovat do různých formátů souborů a optimalizovat. Na všechny řezy, kterým nepřidělíte specifické vlastnosti, se aplikují výchozí nastavení. Nepojmenovaným řezům se automaticky přidělují názvy podle jejich umístění v tom kterém sloupci a řádku dělicí mřížky. Například v rozřezaném obrázku s názvem „banner" bude mít řez umístěný v prvním řádku prvního sloupce název „banner_r1c1".

Řez obrázku může být také rolloverem. Další informace o vytváření a úpravách rolloverů najdete v části Vytváření a úpravy rolloverů.

V tomto rozřezaném obrázku jsou tlačítka s rollovery a řezy s textem, které byly optimalizovány jednotlivě. Zelené čáry představují dělicí mřížku.

Mazání linií řezů

Po přidání linií řezů do obrázku lze tyto linie přemístit nebo vymazat. Chcete-li odstranit část linie řezu, můžete vybrat a sloučit sousední řezy. Také můžete celou dělicí mřížku najednou odstranit. Vymazáním linie řezu vytvoříte z několika řezů jeden řez. V důsledku toho ztratíte nastavení aplikovaná na jednotlivé řezy; nový, větší řez převezme výchozí nastavení.

Export rozřezaných obrázků

Po rozřezání musíte obrázek vyexportovat. Během exportu vytvoří aplikace Corel PHOTO-PAINT složku, která bude obsahovat řezy obrázku.

Pokud jste rozřezaný obrázek již dříve vyexportovali a poté jste jej otevřeli, abyste jej upravili, můžete nyní zvolit, že chcete exportovat pouze řezy.

Optimalizace rozřezaných obrázků

Rozřezaný obrázek můžete optimalizovat z ukotvitelného panelu Řezání obrázků nebo při exportu obrázku. V této fázi nelze určit nastavení pro jednotlivé řezy. Také se můžete rozhodnout optimalizovat celý obrázek a zrušit tak všechny řezy a jejich nastavení. Další informace o optimalizaci obrázků pro web najdete v části Export obrázků pro web.

Postup při rozřezání obrázku Zp t nahoru

 

Vyberte řez a v ukotvitelném panelu Řezání obrázků klikněte na možnost Upřesnit a upravte nastavení formátu souboru.

*

Chcete-li vybrat více řezů, podržte klávesu Shift a kliknutím vybírejte další řezy.

Chcete-li přepnout mezi tlačítky Vodorovný řez a Svislý řez, stiskněte klávesu Shift.

Postup při zobrazení nebo skrytí překrytí řezu a mřížky Zp t nahoru

*

Příkazy pro zobrazení nebo skrytí dělicí mřížky nelze použít, když je vybraný nástroj Řezání obrázků . Když je vybrán nástroj pro dělení obrázků, je dělicí mřížka vždy zobrazena.

Postup při vymazání linie řezu obrázku Zp t nahoru

*

Po vymazání linie řezu se nově vzniklý větší řez vrátí k výchozím nastavením. Veškerá nastavení dosud aplikovaná na jednotlivé řezy jsou ztracena.

Postup při exportu rozřezaného obrázku Zp t nahoru

 

V části HTML a řezy zapněte volbu Přepsat stávající soubory.
Zaškrtněte políčko Zobrazit v prohlížeči, aby se spustil výchozí prohlížeč a zobrazil se v něm náhled souboru s aktuálním nastavením.

*

Pokud není volba Řezy zapnutá, nebudou na exportovaný obrázek aplikovány řezy ani všechna nastavení v ukotvitelném panelu Řezání obrázků. Pokud zvolíte, že nechcete řezy a nastavení použít, můžete ze seznamu Typ souboru zvolit formát souboru, který se aplikuje na celý obrázek.

Pokud jste nepoužili název vhodný pro web, bude při exportu tento název automaticky opraven. Pokud jste nedopatřením použili duplicitní název souboru, bude i tato chyba automaticky opravena.

*

Chcete-li vyexportovat pouze řezy obrázku, zapněte volbu Pouze obrázek.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.