Řádky

Postup při kreslení čáry pomocí nástroje Ruční režim

Postup při kreslení čáry pomocí nástroje Lomená čára

Postup při kreslení oblouku pomocí nástroje Lomená čára

Postup při kreslení rovné čáry pomocí nástroje Čára se 2 body

Postup při kreslení kolmé čáry

Postup při kreslení tečné čáry

Postup při kreslení čáry pomocí nástroje Bézierův režim

Postup při kreslení čáry pomocí nástroje Pero

Postup při kreslení křivky B-spline

Postup při kreslení křivky pomocí nástroje Křivka se 3 body

Nastavení možností pro nástroje Ruční režim a Bézierův režim

Postup při skrytí vymezujícího rámečku při práci s křivkovými nástroji


Čára je křivka mezi dvěma body. Čáry mohou sestávat z více segmentů a segmenty čáry mohou být křivkové nebo úsečkové. Segmenty jsou spojeny uzly, které se zobrazují jako malé čtverečky. Aplikace CorelDRAW obsahuje různé kreslicí nástroje, které umožňují nakreslit zakřivené a rovné čáry a také čáry obsahující úsečkové i křivkové segmenty.

Nástroje Ruční režim a Lomená čára

Nástroje Ruční režim a Lomená čára umožňují kreslit čáry ručně, jako byste kreslili do skicáře. Uděláte-li při kreslení od ruky chybu, můžete nežádoucí část okamžitě vymazat a pokračovat v kreslení. Když kreslíte rovné čáry nebo úsečkové segmenty, můžete je omezit na svislý nebo vodorovný směr.

Pomocí nástroje Ruční režim lze ovlivňovat hladkost křivky, kterou kreslíte, a zároveň přidávat segmenty ke stávající čáře. Nástroj Lomená čára je však snáze použitelný pro rychlé nakreslení složité čáry, která sestává ze střídajících se křivkových a úsečkových segmentů.

Kromě kreslení čar v ručním režimu a rovných úseků je možné použít nástroj Lomená čára ke kreslení kruhových oblouků.

Volbou nastavení můžete určit, jak budou nástroje Ruční režim a Lomená čára pracovat. Například můžete změnit výchozí hladkost křivky, kterou jste pomocí těchto nástrojů vytvořili.

Nástroj Čára se 2 body

Pomocí nástroje Čára se 2 body můžete kreslit rovné čáry. Tento nástroj dále umožňuje vytvářet rovné čáry, které jsou kolmicemi nebo tečnami objektů.

Nástroje Bézierův režim a Pero

Nástroje Bézierův režim a Pero umožňují kreslit čáry po segmentech tak, že umístíte každý uzel s vysokou přesností a kontrolujete tvar každého křivkového segmentu. Když používáte nástroj Pero, uvidíte náhled úsečkových segmentů, které kreslíte.

Čáry s více segmenty lze kreslit pomocí nástroje Bézierův režim tak, že kliknete pokaždé, když chcete změnit směr čáry.

Křivky lze nakreslit pomocí nástroje Bézierův režim tažením ovládacích úchytů v koncových bodech Bézierovy křivky.

Nástroj B-Spline

Pomocí řídicích bodů můžete snadno upravit tvar křivky či nakreslit křivku B-spline, což je obvykle hladká souvislá křivka. Křivky B-spline začínají v prvním a končí v posledním řídicím bodě a lze je upravit posunutím mezilehlých bodů. Na rozdíl od bodů na Bézierových křivkách však řídicí body neumožňují určit body, jimiž bude křivka procházet v případě, že má být zarovnána s ostatními prvky kresby.

Řídicí body, které leží na dané čáře, jsou označovány jako „vetknuté". Vetknuté řídicí body fungují jako kotvicí body. Řídicí body, které danou čáru upravují, ale nedotýkají se jí, jsou označovány jako „plovoucí". U křivek B-spline s otevřenými konci jsou první a poslední řídicí body vždy vetknuté. Body uprostřed jsou ve výchozím nastavení plovoucí, ale pokud chcete na křivce B-spline vytvořit ostré uzly nebo úsečky, můžete uzly ukotvit. Dokončené křivky B-spline můžete upravit přesouváním řídicích bodů.

Tvar křivky B-spline určují vytvořené řídicí body.

Nástroj Křivka se 3 body

Nástroj Křivka se 3 body umožňuje kreslit jednoduché zakřivené čáry zadáním jejich šířky a výšky. Tento nástroj slouží k rychlému vytváření oblouků bez manipulace s uzly.

Křivku lze nakreslit zadáním její šířky (vlevo), výšky a kliknutím na stránku (vpravo).

Nástroj Inteligentní kreslení

Nástroj Inteligentní kreslení umožňuje kreslení rovných a zakřivených čar pomocí rozpoznávání tvarů. Další informace naleznete v tématu Používání funkce rozpoznávání tvarů.

Uzly a ovládací úchyty

Některé čáry mají uzly a ovládací úchyty, kterými lze v průběhu kreslení manipulovat, a tím tvarovat čáry. Informace o různých typech uzlů najdete v tématu Objekty s křivkami.

Skrytí vymezujícího rámečku

Při kreslení čar pomocí nástrojů křivky můžete skrýt vymezující rámeček, který se kolem čar po nakreslení zobrazí. Nástroje křivek obsahují nástroje Ruční režim, Čára se 2 body, Bézierův režim, Malířské techniky, Pero, B-spline, Lomená čáraKřivka se 3 body.

Vymezovací rámeček lze skrýt a zvýšit plynulost tahů uměleckou technikou, které vytváříte rychle po sobě.

Postup při kreslení čáry pomocí nástroje Ruční režim Zp t nahoru

 

Zadejte hodnotu do políčka Vyhlazení ručního režimu na panelu vlastností. Při vyšších hodnotách jsou křivky hladší.

*

Čáru nakreslenou pomocí nástroje Ruční režim můžete omezit do předvoleného úhlu, takzvaného omezujícího úhlu, podržením klávesy Ctrl během tažení. Tato funkce je vhodná pro kreslení rovných svislých a vodorovných čar. Informace o změně omezujícího úhlu naleznete v tématu Postup při změně omezujícího úhlu.

Část zakřivené čáry nakreslené v ručním režimu lze vymazat podržením klávesy Shift a tažením zpět přes čáru dříve, než uvolníte tlačítko myši.

Postup při kreslení čáry pomocí nástroje Lomená čára Zp t nahoru

 

*

Než vytvoříte zakřivený segment, kliknutím na tlačítko Automaticky uzavřít křivku na panelu vlastností automaticky zavřete otevřený objekt.

Postup při kreslení oblouku pomocí nástroje Lomená čára Zp t nahoru

*

Chcete-li oblouk omezit na přírůstky odpovídající 15 stupňům nebo jinému předvolenému úhlu (takzvanému omezujícímu úhlu), můžete podržet klávesu Ctrl společně s klávesou Alt. Informace o změně omezujícího úhlu naleznete v tématu Omezení objektů.

Postup při kreslení rovné čáry pomocí nástroje Čára se 2 body Zp t nahoru
Postup při kreslení kolmé čáry Zp t nahoru

*

Tento postup nelze použít k nakreslení čáry, která je kolmá k účaří textového objektu.

*

Kolmou čáru můžete nakreslit také tažením existující čáry.

Kreslení kolmých čar

Postup při kreslení tečné čáry Zp t nahoru

*

Režim Tečná čára se 2 body lze použít k nakreslení stran válce.

Kreslení tečných čar

Postup při kreslení čáry pomocí nástroje Bézierův režim Zp t nahoru

 

Stiskněte a podržte klávesu Ctrl a přetáhněte ovládací úchyt.
Postup při kreslení čáry pomocí nástroje Pero Zp t nahoru
 
Vyberte tlačítko Režim náhledu na panelu vlastností. Klikněte na stránku kresby a uvolněte tlačítko myši. Přesuňte myš a kliknutím čáru dokončete.
Vyberte tlačítko Automaticky přidávat nebo odstraňovat uzly na panelu vlastností. Ukažte na místo, kde chcete na čáru přidat uzel, a klikněte, když se ukazatel změní do stavu Přidat uzly .
Postup při kreslení křivky B-spline Zp t nahoru

 

Pomocí nástroje Tvar vyberte čáru a přemístěním řídicích bodů upravte její tvar.
Pomocí nástroje Tvar vyberte čáru, klikněte na vetknutý řídicí bod a poté na panelu vlastností klikněte na tlačítko Plovoucí řídicí bod .
Pomocí nástroje Tvar vyberte čáru, klikněte na plovoucí řídicí bod a poté na panelu vlastností klikněte na tlačítko Vetknutý řídicí bod .
Pomocí nástroje Tvar vyberte čáru a dvakrát klikněte na řídicí čáru.
Pomocí nástroje Tvar vyberte čáru a dvakrát klikněte na řídicí bod, který chcete odstranit.
Pomocí nástroje Tvar vyberte čáru a při kliknutí na řídicí body, které chcete vybrat, podržte klávesu Shift.

*

Pokud přidáváte řídicí body do křivky B-spline pomocí výběru prvního nebo posledního řídicího bodu, vetknutý řídicí bod se při kreslení další části čáry automaticky změní na plovoucí řídicí bod.

*

Dále můžete při kreslení křivky B-spline přidávat řídicí body stisknutím klávesy mezerník namísto kliknutí.

Postup při kreslení křivky pomocí nástroje Křivka se 3 body Zp t nahoru

 

Podržte klávesu Ctrlpři tažení.
Nastavení možností pro nástroje Ruční režim a Bézierův režim Zp t nahoru

*

Pro zobrazení stránky Ruční režim/Bézierův režim v dialogovém okně Možnosti dvakrát klikněte na nástroj Ruční režim nebo Bézierův režim.

Postup při skrytí vymezujícího rámečku při práci s křivkovými nástroji Zp t nahoru

*

Při skrytí vymezujícího rámečku při práci s některým křivkovým nástrojem zůstane vymezující rámeček skrytý pro všechny křivkové nástroje. Pokud vymezující rámeček skryjete například při práci s nástrojem Ruční režim, zůstane skrytý i při přepnutí na nástroj Bézierův režim.

*

Vymezovací rámeček můžete také skrýt kliknutím na příkaz Nástroje Možnosti CorelDRAW, kliknutím na položku Zobrazení a zaškrtnutím políčka Skrýt vymezovací rámeček při práci s křivkou.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)