Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Výběr barev

Barvu pozadí, popředí a výplně lze zvolit výběrem barvy v oblasti nastavení barev, v paletách barev, prohlížečích barev, souladech barev nebo barevných přechodech nebo prostřednictvím nabírání barev z existujícího obrázku.

Informace o použití barev naleznete v částech Používání jednotných výplní, Kreslení a malování a Práce s objekty.

Oblast nastavení barev

V oblasti nastavení barev můžete zobrazit vybrané barvy popředí, pozadí a výplně. Můžete zde také vybrat nové barvy. Barvu popředí používají všechny nástroje malby. Je také použita jako výchozí barva pro psaní textu. Barva pozadí se vztahuje k pozadí okna obrázku a vzorek barvy výplně označuje vybraný typ a barvu výplně.

Výchozí paleta barev

Paleta barev je sada vzorků barev. V některých programech se palety barev označují jako „vzorníky".

V aplikaci Corel PHOTO-PAINT je výchozí paleta barev založena na barevném režimu obrázku. Pokud například otevřete obrázek založený na barevném modelu CMYK, zobrazí se v okně obrázku paleta CMYK; pokud otevřete obrázek v režimu barev palety, objeví se v okně obrázku paleta RGB.

Pomocí výchozí palety barev můžete vybírat barvy popředí, pozadí a výplně z barev v barevném modelu RGB.

Paleta obrázku

Při vytváření nového obrázku aplikace automaticky vygeneruje prázdnou paletu, která se nazývá Paleta obrázku. Poskytuje přehled o použitých barvách, které ukládá pro budoucí použití. Další informace naleznete v tématu Použití palety obrázku.

Knihovny palet a vlastní palety barev

Palety barev, které se nachází v knihovnách palet, nelze přímo upravovat. Některé z nich jsou poskytovány jinými výrobci, například společnostmi PANTONE, HKS Colors a TRUMATCH. Někdy je užitečné mít při ruce vzorník barev od výrobce, což je sada vzorků barev, která ukazuje, jak budou barvy vypadat po vytištění.

Některé palety v knihovnách palet, například palety PANTONE, HKS Colors, TOYO, DIC, Focoltone a SpectraMaster, představují soubory přímých barev. Vytvoříte-li při tisku separace barev, vyžaduje každá přímá barva zvláštní tiskovou desku, což může mít značný vliv na nárůst nákladů na tisk. Chcete-li používat separace barev, avšak bez použití přímých barev, můžete barvy při tisku převést na výtažkové barvy. Další informace naleznete v tématu Tisk separací barev.

Vlastní palety barev mohou obsahovat barvy z jakéhokoli barevného modelu, včetně palet z knihoven palet, jako je například paleta s přímými barvami. Vlastní palety barev můžete uložit pro další použití. Další informace o práci s vlastními paletami barev naleznete v části Vytváření a úprava vlastních palet barev.

Nabírání barev

Chcete-li použít barvu, která je již v objektu nebo v obrázku přítomna, můžete barvu nabrat a dosáhnout tak dokonalé shody. Standardně se z okna obrázku nabírá jediný pixel.

Při nabírání barvy z fotografie se stává, že oblast, která se jeví jako jednobarevná, ve skutečnosti obsahuje jemný šum nebo rozptylované barvy. V tomto případě je vhodné určit barvu jako průměr barev pixelů větší vzorové oblasti. Vzorovou oblast můžete nastavit na 3 × 3 pixely nebo u obrázků s vysokým rozlišením na 5 × 5 pixelů. Můžete také nabrat pixely ve vybrané oblasti.

Chcete-li z okna obrázku nabírat a používat velké množství barev, můžete je uschovat do vlastní palety barev. Další informace o vlastních paletách barev naleznete v části Vytváření a úprava vlastních palet barev.

Prohlížeče barev

Prohlížeče barev poskytují reprezentaci rozsahu barev pomocí jednorozměrných nebo trojrozměrných tvarů. Výchozí prohlížeč barev je založen na barevném modelu HSB, ale lze jej použít i k výběru barev CMYK, CMY nebo RGB. Informace o barevných modelech naleznete v tématu Seznámení s barevnými modely.

Příklad prohlížeče barev

Směšování barev

Při výběru barvy prostřednictvím směšování se kombinací základních barev vytvoří požadovaná barva. Nástroj Směšovač zobrazí mřížku barev, které vytvoří ze čtyř vybraných základních barev.

Příklad směšování barev

Výběr barev pro síť WWW

Barvy pro síť WWW lze použít při navrhování dokumentů, které budou zveřejněny v síti WWW. V aplikaci Corel PHOTO-PAINT lze definovat barvy pro síť WWW pomocí hexadecimálních hodnot modelu RGB (například #aa003f).

Postup při výběru barvy pomocí oblasti nastavení barev Zp t nahoru

 

Dvakrát klikněte na vzorek Barva výplně v oblasti nastavení barev, klikněte na vzorek Jednotná výplň a klikněte na příkaz Upravit.
Klikněte na ikonu Obnovit barvu . Barva popředí a výplně se nastaví zpět na černou barvu a barva pozadí na bílou barvu.

 

*

Barvu popředí, pozadí a výplně lze také zvolit pomocí ukotvitelného panelu Barva. Chcete-li otevřít ukotvitelný panel Barva, klikněte na možnosti Okno Ukotvitelné panely Barva.

Postup při výběru barvy pomocí výchozí palety barev Zp t nahoru

 

Stiskněte a podržte klávesu Ctrl a klikněte na vzorek barvy.

*

Ukázáním na vzorek barvy lze zobrazit její název.

Barvu popředí, pozadí a výplně lze také zvolit pomocí ukotvitelného panelu Barva. Chcete-li otevřít ukotvitelný panel Barva, klikněte na možnosti Okno Ukotvitelné panely Barva.

Příklad místní nabídky palety barev

Postup při výběru barvy prostřednictvím palety barev Zp t nahoru

 

V oblasti nastavení barev dvakrát klikněte na vzorek Barva výplně , v dialogovém okně Vybrat výplň klikněte na tlačítko Jednotná výplň a poté klikněte na tlačítko Upravit.
Klikněte na příkaz Možnosti Vyměnit barvy. Dojde k záměně barev Stará (aktuální barva popředí nebo pozadí) a Nová (barva, která byla vybrána v oblasti pro výběr barev).

*

Každý vzorek přímé barvy na paletě barev je označen malým bílým čtverečkem.

Měli byste používat stejný barevný model pro všechny barvy v obrázku, barvy tak budou konsistentní a bude možné přesněji odhadnout barvy finálního výstupu. Další informace o přesné reprodukci barev naleznete v části Používání správy barev.

*

K paletám barev lze také přistupovat z ukotvitelného panelu Barva kliknutím na tlačítko Zobrazit palety barev a výběrem palety ze seznamu. Pokud není otevřen ukotvitelný panel Barva, klikněte na tlačítko Okno Ukotvitelné panely Barva.

Postup při nabírání barvy Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko 3 × 3 na panelu vlastností.
Klikněte na tlačítko 5 × 5 na panelu vlastností.
Klikněte na tlačítko Výběr vzorku na panelu vlastností a tažením kurzorem v okně obrázku vyberte požadovanou oblast.
Stiskněte tlačítko Ctrl a klikněte na obrázek.

*

V okně obrázku je k nástroji Kapátko připojena ukázka vzorku spolu s informačním polem obsahujícím hodnoty složek barevného modelu. Při nabírání barvy modelu RGB obsahuje informační pole také hexadecimální hodnotu barvy.

*

Nástroj Kapátko lze také vyvolat stisknutím klávesy E. Stisknutím klávesy Mezerník se vrátíte zpět k předchozímu vybranému nástroji.

Prostřednictvím ukotvitelného panelu Informace o obrázku můžete zobrazit hodnoty složek barevného modelu pro pixel obrázku, jako jsou červené, zelené a modré složky pixelu obrázku RGB nebo jeho hexadecimální barevnou hodnotu. Pokud ukotvitelný panel Informace o obrázku není otevřen, vyberte příkaz Okno Ukotvitelné panely Informace.

Postup při výběru barvy prostřednictvím prohlížeče barev Zp t nahoru

 

Klikněte na nástroj Kapátko a pak na obrázek nebo na pracovní plochu.
V oblasti nastavení barev dvakrát klikněte na vzorek Barva výplně , v dialogovém okně Vybrat výplň klikněte na tlačítko Jednotná výplň a poté klikněte na tlačítko Upravit.
Klikněte na položku Možnosti a vyberte položku Záměna barev. Dojde k záměně barev Stará (aktuální barva popředí nebo pozadí) a Nová (barva, která byla vybrána v oblasti pro výběr barev).

*

Vyberete-li barvu, která se nachází mimo barevný rozsah tiskárny, aplikace Corel PHOTO-PAINT vám umožní její náhradu podobnou barvou v barevném rozsahu tiskárny. Chcete-li barvu nahradit, klikněte na tlačítko Přenést barvu do barevného rozsahu, které se zobrazí vlevo od vzorku Nová barva. Informace o korekci barev naleznete v tématu Používání správy barev.

Pro všechny barvy ve výkresu je nutné používat stejný barevný model, barvy tak budou konzistentní a vy budete moci přesněji předvídat barvy konečného výstupu.Ve výkresu je vhodné použít stejný barevný model, který použijete pro finální výstup.

Pokud vyberete barvu, která leží mimo barevný rozsah tiskárny, pod tlačítkem Kapátko se zobrazí tlačítko Přenést barvu do barevného rozsahu.

*

Dvojím kliknutím na položku Barva výplně vzorek v oblasti nastavení barev lze vybrat barvu výplně. V dialogovém okně Vybrat výplň klikněte na tlačítko Jednotná výplň a pak klikněte na tlačítko Upravit.

Kliknutím na příkaz Možnosti Vyměnit barvy můžete zaměnit barvu Stará (aktuální barva popředí nebo pozadí) za barvu Nová (barva, která byla vybrána v oblasti pro výběr barev).

K barevným modelům lze také přistupovat z ukotvitelného panelu Barva kliknutím na tlačítko Zobrazit prohlížeče barev a výběrem barevného modelu ze seznamu. Pokud není otevřen ukotvitelný panel Barva, klikněte na tlačítko Okno Ukotvitelné panely Barva.

Postup při výběru barvy prostřednictvím barevných přechodů Zp t nahoru

 

Klikněte na nástroj Kapátko a pak na obrázek nebo na pracovní plochu.

*

Vytvářet barevné přechody lze pouze pro barvy, které jsou uvedeny na výchozí paletě barev. Chcete-li vytvářet barevné přechody s použitím jiných barev, je nutné změnit výchozí paletu barev.

Postup při výběru barvy pro síť WWW Zp t nahoru

*

Hexadecimální hodnoty barev je možné zadat pouze při práci s barvami RGB.

Zadáte-li neplatnou hexadecimální hodnotu, barva se nezmění.

Hexadecimální hodnoty barev jsou uvedeny ve stavovém řádku.

*

Barvy pro síť WWW lze také vybrat v dialogovém okně Barva popředí, Barva pozadí nebo Jednotná výplň. Tato dialogová okna umožňují i zobrazení a kopírování ekvivalentů hexadecimálních hodnot barev nepatřících do modelu RGB.

 

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.