Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Definování upravitelných oblastí

Existuje mnoho způsobů, jak definovat upravitelnou oblast obrázku bez použití barevné informace z obrázku.

Obdélníkové nebo eliptické upravitelné oblasti

V obrázku můžete definovat obdélníkové nebo eliptické upravitelné oblasti.

Kruhová oblast definovaná nástrojem Maska – Elipsa

Upravitelné oblasti definované pomocí textu, objektů nebo obsahu schránky

Upravitelnou oblast lze definovat pomocí objektů. Když vytvoříte upravitelnou oblast, která má tvar jednoho nebo více objektů, musíte z ní před úpravou objekty přesunout.

Upravitelnou oblast lze definovat pomocí textu. Upravitelná oblast vytvořená během psaní má charakteristiku vámi zadaného písma a stylu. Upravitelnou oblast lze také vytvořit ze stávajícího textu.

Upravitelnou oblast lze definovat pomocí obsahu schránky, a to tím, že informace ze schránky vložíte do obrázku jako upravitelnou oblast. Vytvořená oblast je plovoucí upravitelná oblast, kterou lze upravovat a přesouvat beze změn pixelů podkladového obrázku.

Upravitelné oblasti definované pomocí nástroje Maska – Ruční režim

Upravitelnou oblast lze definovat obtažením oblasti obrázku pomocí nástroje Maska – ruční režim, jako byste používali tužku a papír, nebo postupným zadáním vrcholů lomené čáry.

Upravitelnou oblast lze také definovat pomocí tahů štětcem.

Upravitelné oblasti definované pomocí nástroje Planární maska

Nástroj Planární maska umožňuje definovat prolnutou upravitelnou oblast podél rovnoběžných čar. Čáry lze přemístit nebo otočit, a tím upravit umístění a míru efektu použitého na masku.

V kombinaci s efektem rozostření (například Rozostření Bokeh) je nástroj Planární maska ​ užitečný při nastavení hloubky ostrosti na fotografii podél lineární oblasti zaostření, jako jsou silnice, mosty či jiné lineární prvky, přičemž oblasti mimo čáry jsou rozostřeny. Další informace o efektu Rozostření Bokeh naleznete v tématu Použití efektu Rozostření Bokeh.

Upravitelné oblasti podél okrajů

Z okrajů existující upravitelné oblasti můžete vytvořit další upravitelnou oblast, která rámuje části obrázku určitou barvou, texturou nebo speciálním efektem. Nové obrysy masky se umístí po obou stranách existujících obrysů masky, čímž definují upravitelnou oblast ve tvaru okraje.

Upravitelné oblasti tvořené celým obrázkem

Jako upravitelnou oblast můžete definovat i celý obrázek. Tato funkce je velmi užitečná, chcete-li aplikovat speciální efekt, při jehož použití je nutno maskovat celý obrázek. Informace o speciálních efektech najdete v části Používání speciálních efektů.

Postup při definování obdélníkové nebo eliptické upravitelné oblasti Zp t nahoru

*

Pomocí Normálního stylu masky můžete definovat upravitelnou oblast ve tvaru čtverce nebo kruhu tím, že jakmile začnete táhnout v okně obrázku, podržíte stisknutou klávesu Ctrl.

Za použití Normálního stylu masky můžete definovat upravitelnou oblast od středu tím, že jakmile začnete táhnout v okně obrázku, podržíte stisknutou klávesu Shift.

Postup při definování upravitelné oblasti pomocí textu, objektů nebo obsahu schránky Zp t nahoru

 

Klikněte na nástroj Text a na panelu vlastností zadejte atributy textu. Klikněte na tlačítko Vytvořit masku na panelu vlastností a zadejte text. Kliknutím kamkoli do okna nástrojů změny provedete.
Klikněte na příkaz Úpravy Vložit Vložit jako nový výběr.

*

Také můžete kliknout na tlačítko Vytvořit masku na panelu nástrojů Maska/Objekt a tím definovat upravitelnou oblast s jedním nebo více vybranými objekty. Není-li panel nástrojů Maska/Objekt zobrazen, klikněte na příkaz Okno Panely nástrojů Maska/Objekt.

Postup při definování upravitelné oblasti pomocí nástroje Maska – Ruční režim Zp t nahoru

*

Také můžete definovat upravitelnou oblast tažením nástrojem Maska – Ruční režim v okně obrázku a dvojitým kliknutím v místě, kde chcete obrys dokončit.

Upravitelná oblast vytvořená nástrojem Maska – Ruční režim

Postup při definování upravitelné oblasti pomocí nástroje Planární maska Zp t nahoru

 

Zadejte hodnotu do pole Rozsah výběru na panelu vlastností.
Zadejte hodnotu do pole Rozsah prolnutí na panelu vlastností.
Zadejte hodnotu do pole Úhel otočení na panelu vlastností.

*

Upravitelnou oblast a prolnutou oblast můžete upravit přetažením interaktivních úchytů na obrazovce. Upravitelnou oblast můžete také otočit přetažením úchytu pro otáčení.

S nástrojem Planární maska můžete použít různé režimy masky. Další informace o režimech masky naleznete v části Zvětšování a zmenšování upravitelných oblastí.

Příklad planární masky v kombinaci s efektem rozostření

Postup při definování upravitelné oblasti malováním Zp t nahoru

*

Velikost hrotu nástroje Nástroj Maska – Štětec můžete změnit tak, že podržíte klávesu Alt a táhnete kurzorem v okně obrázku, dokud nebude mít hrot štětce požadovanou velikost.

Rovné tahy nástrojem Maska – Štětec lze aplikovat tím, že jakmile začnete táhnout v okně obrázku, podržíte stisknutou klávesu Ctrl. Zatímco držíte klávesu Ctrl stále stisknutou, můžete opakovaným tisknutím a uvolňováním klávesy Shift přepínat mezi vodorovnými a svislými tahy štětcem.

Postup při definování upravitelné oblasti ve tvaru okraje Zp t nahoru

*

Měkký okraj vytvoří postupnější prolnutí s pozadím obrázku než tvrdý okraj.

Postup při definování celého obrázku jako upravitelné oblasti Zp t nahoru

*

Pokud je zapnuté překrytí masky, obrysy masky se nezobrazují.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.