Volba barev

Postup při výběru barvy pomocí výchozí palety barev

Postup při výběru barvy prostřednictvím palety barev

Postup při výběru barvy prostřednictvím prohlížeče barev

Postup při nabírání barvy

Postup při výběru barvy pro síť WWW


Barvu výplně a obrysu lze zvolit výběrem barvy z palety dokumentu, z vlastních palet barev, palet v knihovnách palet, prohlížečů barev či barevných přechodů. Chcete-li použít barvu, která je již v objektu nebo v dokumentu přítomna, můžete barvu nabrat pomocí nástroje Barevné kapátko a dosáhnout tak dokonalé shody.

Informace o použití vybraných barev naleznete v částech Jednotné výplně a Formátování čar a obrysů. Informace o ukládání barev pro budoucí použití naleznete v části Styly barev.

Výchozí paleta barev

Paleta barev je sada vzorků barev. V některých programech se palety barev označují jako „vzorníky".

V aplikaci CorelDRAW je výchozí paleta barev založena na primárním barevném režimu dokumentu. Je-li například primárním barevným modelem dokumentu model RGB, bude jako výchozí nastavena paleta RGB. Další informace naleznete v tématu Barevné modely. Výchozí barevný model se vybírá při vytvoření nové kresby. Kdykoli však můžete otevřít a používat další palety barev.

Z výchozí palety barev můžete vybrat barvu výplně i obrysu. Vybraná barva výplně a obrysu se zobrazí ve vzorcích barev ve stavovém řádku.

Paleta dokumentu

Při vytváření nové kresby aplikace automaticky vygeneruje prázdnou paletu, která se nazývá Paleta dokumentu. Poskytuje přehled o použitých barvách, které ukládá pro budoucí použití s dokumentem. Další informace naleznete v tématu Paleta dokumentu.

Knihovny palet a vlastní palety barev

Palety barev, které se nachází v knihovnách palet, nelze přímo upravovat. Některé z nich jsou poskytovány jinými výrobci, například společnostmi PANTONE, HKS Colors a TRUMATCH. Někdy je užitečné mít při ruce vzorník barev od výrobce, což je sada vzorků barev, která ukazuje, jak budou barvy vypadat po vytištění.

Příkladem palety barev, kterou lze najít v knihovnách palet barev, je paleta PANTONE Solid Coated.

Některé palety v knihovnách palet, například palety PANTONE, HKS Colors, TOYO, DIC, Focoltone a SpectraMaster, představují soubory přímých barev. Vytvoříte-li při tisku separace barev, vyžaduje každá přímá barva zvláštní tiskovou desku, což může mít značný vliv na nárůst nákladů na tisk. Chcete-li používat separace barev, avšak bez použití přímých barev, můžete barvy při tisku převést na výtažkové barvy. Další informace naleznete v tématu Separace barev.

Vlastní palety barev mohou obsahovat barvy z jakéhokoli barevného modelu, včetně palet z knihoven palet, jako je například paleta s přímými barvami. Vlastní palety barev můžete uložit pro další použití. Další informace o práci s vlastními paletami barev naleznete v části Vytváření a úprava vlastních palet barev a Uspořádání a zobrazení palet barev.

Nabírání barev

Chcete-li použít barvu, která je již přítomna v některé kresbě, paletě nebo na pracovní ploše, můžete barvu nabrat a dosáhnout tak dokonalé shody. Standardně se z okna kresby nabírá jediný pixel.

Prohlížeče barev

Prohlížeče barev poskytují reprezentaci rozsahu barev pomocí jednorozměrných nebo trojrozměrných tvarů. Výchozí prohlížeč barev je založen na barevném modelu HSB, ale lze jej použít i k výběru barev CMYK, CMY nebo RGB. Informace o barevných modelech naleznete v tématu Barevné modely.

Příklad prohlížeče barev

Výběr barev pro síť WWW

Barvy pro síť WWW lze použít při navrhování dokumentů, které budou zveřejněny v síti WWW. V aplikaci CorelDRAW lze definovat barvy pro síť WWW pomocí hexadecimálních hodnot modelu RGB (například #aa003f).

Postup při výběru barvy pomocí výchozí palety barev Zp t nahoru

 

Pravým tlačítkem myši klikněte na vzorek barvy.

*

Ukázáním na vzorek barvy lze zobrazit její hodnoty.

Chcete-li zobrazit názvy barev místo hodnot barev, klikněte na tlačítko plovoucí nabídky Možnosti v horní části výchozí palety a klikněte na příkaz Zobrazit názvy barev. Tato akce uvolní výchozí paletu barev a zobrazí názvy barev.

Příklad místní nabídky palety barev

Postup při výběru barvy prostřednictvím palety barev Zp t nahoru

 

Zaškrtněte políčko Zobrazovat názvy barev nebo jeho zaškrtnutí zrušte.
Dvakrát klikněte na tlačítko Obrys na stavovém řádku. V dialogovém okně Obrysové pero otevřete výběr Barva a zvolte barvu.
Dvakrát klikněte na vzorek Barva výplně , v dialogovém okně Vybrat výplň klikněte na tlačítko Jednotná výplň a poté klikněte na tlačítko Upravit.

*

Každý vzorek přímé barvy na paletě barev je označen malým bílým čtverečkem.

Měli byste používat stejný barevný model pro všechny barvy v kresbě, barvy tak budou konzistentní a bude možné přesněji odhadnout barvy finálního výstupu. Další informace o přesné reprodukci barev naleznete v části Správa barev.

*

K paletám barev lze také přistupovat z ukotvitelného panelu Barva kliknutím na tlačítko Zobrazit palety barev a výběrem palety ze seznamu. Pokud ukotvitelný panelUkotvitelné panely Barva.

Postup při výběru barvy prostřednictvím prohlížeče barev Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Kapátko a pak na kresbu nebo na pracovní plochu.
Dvakrát klikněte na vzorek Barva výplně , v dialogovém okně Vybrat výplň klikněte na tlačítko Jednotná výplň a poté klikněte na tlačítko Upravit.

*

Vyberete-li barvu, která se nachází mimo barevný rozsah tiskárny, aplikace CorelDRAW vám umožní její náhradu podobnou barvou v barevném rozsahu tiskárny. Chcete-li barvu nahradit, klikněte na tlačítko Přenést barvu do barevného rozsahu, které se zobrazí vlevo od vzorku Nová barva. Informace o korekci barev naleznete v tématu Správa barev.

Pro všechny barvy ve výkresu je nutné používat stejný barevný model, barvy tak budou konzistentní a vy budete moci přesněji předvídat barvy konečného výstupu. Ve výkresu je vhodné použít stejný barevný model, který použijete pro finální výstup.

*

K barevným modelům lze také přistupovat z ukotvitelného panelu Barva kliknutím na tlačítko Zobrazit prohlížeče barev a výběrem barevného modelu ze seznamu. Pokud ukotvitelný panel Barva není otevřen, klikněte na příkaz Okno Ukotvitelné panely Barva.

Postup při nabírání barvy Zp t nahoru

 

Na panelu vlastností klikněte na šipku vedle položky Přidat do palety a vyberte možnost Paleta dokumentu.
Na panelu vlastností klikněte na tlačítko Vybrat barvu a na barvu, kterou chcete nabrat.
 
Použití barvy nabrané ze vzorku Vybraná barva na panelu vlastností
Přetáhněte nabranou barvu ze vzorku Vybraná barva do objektu.
Použití barvy nabrané ze vzorku Jednotná výplň v pravém dolním rohu okna kresby
Přetáhněte barvu ze vzorku Jednotná výplň do objektu.
Přetáhněte nabranou barvu ze vzorku Vybraná barva nebo ze vzorku Jednotná výplň do palety dokumentu.

*

V některých případech nabrané barvy přesně neodpovídají původním barvám, nýbrž jsou to barvy RGB nebo CMYK, které jsou jejich nejbližšími ekvivalenty.

Postup při výběru barvy pro síť WWW Zp t nahoru

*

Hexadecimální hodnoty barev je možné zadat pouze při práci s barvami RGB.

Zadáte-li neplatnou hexadecimální hodnotu, barva se nezmění.

Hexadecimální hodnoty barev jsou uvedeny ve stavovém řádku.

*

Barvy pro síť WWW lze také vybrat v dialogovém okně Obrysové pero (na stavovém řádku dvakrát klikněte na tlačítko Obrysové pero) a Upravit výplň (na stavovém řádku dvakrát klikněte na tlačítko Výplň a klikněte na položku Jednotná výplň), která umožňují zobrazení a kopírování hexadecimálních ekvivalentů jiných než hexadecimálních hodnot barev.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)