Vkládání čísel stránek

Vložení čísla stránky

Skrytí čísla stránky na jedné stránce

Postup při změně nastavení čísla stránky


Čísla stránek lze vložit na aktuální stránku, všechny stránky, všechny liché stránky nebo všechny sudé stránky. Pokud vkládáte čísla stránek na více stránek, dojde automaticky k vytvoření nové předlohové vrstvy a na ni je umístěno číslo stránky. Předlohová vrstva může být předlohovou vrstvou všech stránek, předlohovou vrstvou lichých stránek nebo předlohovou vrstvou sudých stránek. Další informace o předlohových vrstvách naleznete v tématu Vytváření vrstev.

Po přidání nebo odstranění stránek z dokumentu se čísla stránek automaticky aktualizují.

Čísla stránek lze také vkládat dovnitř existujícího řetězcového nebo odstavcového textu. Pokud se text nachází na místní vrstvě, bude číslo stránky vloženo pouze na aktuální stránku. Pokud se text nachází na předlohové vrstvě, stane se číslo stránky součástí předlohové vrstvy a zobrazí se na všech stránkách, kde je viditelná předlohová vrstva. Další informace o řetězcovém a odstavcovém textu naleznete v tématu Přidávání textu a manipulace s textem.

Pokud se čísla stránek nachází na předlohové vrstvě, můžete skrýt číslo stránky na konkrétní stránce.

Před i po vložení čísel stránek do dokumentu můžete měnit výchozí nastavení čísel stránek. Například můžete začít počítání stránek od konkrétního čísla odlišného od 1. To je zvláště užitečné, chcete-li vytvořit více souborů aplikace CorelDRAW, které budou sloučeny jako jedna publikace.

Můžete také určit, zda bude číslování stránek začínat na první stránce, nebo na jiné stránce. Pokud se například rozhodnete začít číslovat stránky na stránce 3, na stránce 3 se zobrazí číslo 1. Pokud mezi stránky 1 a 2 vložíte novou stránku, tato stránka se stane novou stránkou 2, zatímco stará stránka 2 se stane stránkou 3 stránkou, kde je zobrazeno první číslo stránky.

Můžete si také vybírat z řady běžně používaných stylů číslování stránek.

Pokud soubor uložíte do aplikace CorelDRAW X5 nebo starší, bude číslování stránek zachováno jako upravitelný řetězcový text. Pokud však přidáte nebo odstraníte stránku, nedojde k aktualizaci počtu stránek.

Manipulace s čísly stránek jako s objekty

Čísla stránek jsou objekty řetězcového textu (pokud je nevložíte do odstavcového textu), které lze upravovat a manipulovat s nimi jako s jiným řetězcovým textovým objektem. Například můžete u stránky měnit velikost, měřítko nebo ji otáčet, měnit její barvu, nebo používat další efekty, například texturovou výplň nebo stíny.

Pokud se číslo stránky nachází na předlohové vrstvě, dojde použitím transformací k ovlivnění čísel všech stránek.

V následující tabulce jsou uvedeny různé způsoby manipulace s čísly stránek jako objekty.

 

Vložení čísla stránky Zp t nahoru

*

ukotvitelném panelu Objekty se číslo stránky zobrazí jako objekt řetězcového textu s názvem „Číslo stránky".

Pokud je vaše aktuální stránka lichou stránkou lze čísla stránek vkládat pouze na liché stránky a pokud je vaše aktuální stránka sudou stránkou, lze čísla stránek vkládat pouze na sudé stránky.

*

Číslo stránky lze přesunout kamkoliv na stránce výběrem pomocí nástroje Výběr a přetažením do nového umístění. Pokud přesunete číslo stránky mimo stránku kresby, změní se číslo stránky na obecné znaménko čísla (#). Pokud jej poté umístíte na jinou stránku, zobrazí se na stránce správné číslo.

Čísla stránek lze také vkládat dovnitř existujícího textového objektu. Pomocí nástroje Text zadejte řetězcový nebo odstavcový text. Umístěte kurzor dovnitř textového objektu, klikněte na příkaz Rozvržení Vložit číslo stránky Na aktivní vrstvě. Číslo stránky se přidá jako součást existujícího textu a nezobrazí se jako samostatný objekt v ukotvitelném panelu Objekty.

Skrytí čísla stránky na jedné stránce Zp t nahoru
Postup při změně nastavení čísla stránky Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)